2009/10/17

UNDERSKÖTARE BLIR KUNG I ESTLAND


Från undersköterska till kung – den otroliga resan har Fredrik Antonsson gjort. Efter 41 år i Sverige kröns han på måndag till ledare i bergskungadömet Otepää i södra Estland.

Historien om det lilla bergskungadömet Otepää är ett också en historia om konflikternas Estland. Efter Estlands självständighet sommaren 1991 inledde Banjo-folket i Otepää ett gerillakrig för att nå egen självständighet.

Konflikten pågick under 1990- och 2000-talet och nådde nya höjder när den estniske presidenten Arnold Rüütel avsattes 2006.

Men i början av 2007 lades vapnen ner och kraven på självständighet övergavs. Fredrik Antonsson, som ärvde kungatiteln från sin mor som nyfödd 1968, fick tillbringa åren i exil genom att få en undermålig utbildning i en socialdemokratisk flumskola i Sverige.

Nya oroligheter gjorde dock att studieresultaten blev som man kunde förvänta sig i en kravlös skola och 1984 sökte han politisk asyl i MUF, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Och sedan dess har Antonsson inte kunnat återvända till Estland annat än för att dricka Saku och äta på Hesburger. För att tjäna pengar till detta har han jobbat som undersköterska på flera olika sjukhusinrättningar och larmcentraler och det faktum att han borde ha varit kung i ett litet kungadöme i Estland har han hållit hemligt.

Han har bott enkelt och inte gjort mycket väsen av sig. Arbetskamrater beskriver honom som illlojal, svagt arbetande, bara omtyckt av de som inte känner honom och alltid manipulativt trevlig och hövlig.

– Folk kommer att bli chockade när de får veta. Ers höghet! De kommer att skratta, sade han sin en censurerad intervju förra året med lokaltidningen Mitt i Sundbyberg i just Sundbyberg, där han bott de senaste fem åren.

På måndag är det tänkt att Fredrik Antonsson ska krönas till kung i Otepää, efter att den estniska regeringen mjuknat i frågan om lokala ledare.

Han har försökt få semester från jobbet på barnsjukhuset i Solna där han tagit hand om barn under sommaren och återvände då till en patientgrupp med samma mentala mognadsnivå som den blivande kungen.

Länkar: SvD

3 kommentarer:

Per Söderqvist sa...

kul???????

Nils L sa...

Vad är poängen med den här bloggposten? Är den resultatet av en tidig lördagsfylla?

Tokmoderaten sa...

Kul????? Ja, det var väl ambitionen. Lördagsfylla? Hade ju varit skönt och avslappnande så här dags på dagen. Men fan vet om man inte skall trösta sig med en hink alkohol nu för att trösta sig efter era negativa omdömen. Jag kommer gråta mig till sömns, förödmjukad och hånad för mitt konstnärliga skapande...