2010/12/15

DISSOCIATIVA SOCIALDEMOKRATER


Var är socialdemokratin på väg och varför är man på väg dit? Det är en naturlig fråga för alla med det minsta intresset för svensk politik, och efter gårdagen är frågorna så mycket fler.

Igår morse kunde vi överallt läsa och höra hur Morgan Johansson, företrädare för ett gammalt statsbärande parti, lade sig platt för terrorismen. Morgan Johansson berättade att SAP ville se att FRA-lagen minsann kunde får vara kvar och att SÄPO också kunde få vara med på ett hörn - detta i spåren av självmordsbombaren på Bryggargatan. Men det var oavsett orsak morgonens budskap, förvisso bara från Morgan - men Morgan är ju trots allt ordförande i justitieutskottet och därmed inte vem som helst. Vem skulle inte vara bättre lämpad att slänga ur sig sådana här 180 graders svängar i partiets namn än just ordföranden i justitieutskottet?

Dagen gick och bilden av ett parti med diagnosen DID tornade upp sig, lika mycket överallt som Morgan Johansson hade fått spridning på sin kapitulation för terroristerna. DID betyder "dissociative identity disorder" - på förenklad svenska multipla personligheter. Socialdemokratin av idag vill inte kännas vid socialdemokratin från augusti 2010 eller samma parti från november 2008. Det gamla statsbärande parti har blivit ett skämt, med en diagnos som gör att man numera har en mängd personligheter med olika mönster vad gäller uppfattningar, åsikter och interagerande med sin omgivning - det vill säga väljarna...

Det Morgan Johansson sade på morgonen gällde inte på kvällen, och sällan har väl en diagnos på ett sjukt parti varit så lätt att sätta som igår. Ordföranden i justitieutskottet sade en sak på morgonen, gräsrötterna skrek sig hesa om ett kongressbeslut som Morgan bajsade på och resultatet var att skämtpartiets riksdagsgrupp tog bångstyriga Morgan, inte vem som helst utan ordföranden i justitieutskottet, i örat på kvällen.

Det man tyckte var snabba förändringar, från valrörelsens vallöften som numera ingen någonsin, någongång eller någonstans verkar ha trott på - så förändrar man nu uppfattningar med expressfart i Rörelsen. Numera kan man inte ens vara säker på att det som någon sosse har sagt på morgonen gäller på kvällen. Spännande är det, men knappast seriöst. Av ett gammalt statsbärande parti återstår det bara ett sjukt parti tar till psykologiska försvarsmekanismer för att kunna leva med sig självt. Vi ser ett parti som tar till dissociation för att kunna hantera ett allvarligt trauma - som ett historiskt uselt val. Därför verkar partiet numera utvecklat en eller flera olika personligheter för att kunna hantera 19 september-traumat...

Länkar: SvD1, SvD2, SvD3, DN, AB, Expr, SVT1, SVT2

2 kommentarer:

Mattias Lönnqvist sa...

Fast Morgans ompositionering är helt i linje med socialdemokratisk ideologi.

För du det väl att (S) bara har två punkter i sin ideologi:

1. Ta makten
2. Behåll makten

Allting annat är underordnat detta, inklusive kongressbeslut. Detta har vi sett exempel på vid flera tillfällen, exempelvis när dåvarande partiordförande Persson underkände kongressens beslut kring skolan.

Flavius Belisarios sa...

Innan valet 2006 fanns det som bekant bara en punkt:

1. Behåll makten.

En fördubbling av antal mål för verksamheten kan få vilken organisation som helst att gå av banan.