2010/12/26

SOSSARNAS SCHACKPARTI - DAMOFFER?


Som i ett shackparti börjar pjäserna att flyttas i den socialdemokratiska maktkampen, och nu är det damen Ylva Johansson som ger sig ut bland fotfolkets bönder, sosse-adelns springare och fackföreningarnas medlöpare för att hitta en bra position att slå sig fram från. Den långsamma kungen Sven-Erik Österberg manövrar med tröghet i sidled, förvissad om att LO-borgens torn kommer till hans räddning i en rockad ifall Ylva utmanar för mycket, men lika mycket medveten om att det är den som sticker ut minst i Rörelsen som brukar ta hem partiet.

Men Ylva Johansson, skulle inte det kunna vara något för ett parti där inget av vikt händer och där de interna stridigheterna suger musten av den förnyelse som borde vara på brädet? Jodå, för oss som politiska motståndare skulle det valet vara lika tilltalande som kung Österberg av riksdagsgruppen. Ylva visar på en genuin självinsikt när hon tycker att hon saknar lyskraft, men hon lyser iallafall mer än Sven-Erik Österberg, men samtidigt vill hon vara med om att ta partiet framåt. Är det ett utstuderat och själveliminerande damoffer vi därmed får se Ylva göra den här dagen då hon väljer att just sticka ut...?

Ylva Johansson tillhör vänsterfalangen i SAP, en rätt naturlig placering för en kvinna som tog ett steg åt mitten från Vänsterpartiet Kommunisterna - som de hette på den tiden Ylva var aktiv, och sålunda kommunist. Med en ny ledare med hjärtat mer åt socialismen och mindre åt pragmatismen så blir skillnaderna större i svensk politik - och det behövs när nästan alla andra slåss på mittfältet.

Men frågan är fortfarande öppen, vem kommer efter Mona, den största parantesen i socialdemokratins historia? Ingen har tagit täten, allt är precis lika osäkert och skakigt som timmarna efter det att Mona hade hållit sitt berömda tal där hon avslöjade att hon inte trodde på partiets politik, partiets vägval och partiets förmåga att se samma verklighet som väljarna. Ylva Johansson vill vara med om att leda partiet framåt, i täten eller tillsammans med någon annan - låt oss för sosseriets skull hoppas att hon är bättre på det än att cykla nerför Götgatsbacken. Annars är risken lika stor att resultatet blir detsamma som när Ylva körde sin egen variant av flygande kilometern på Söders höjder, nerför, utför och med en våldsam krasch som slutresultat...

Länkar: SvD, DN, Expr,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Fyllekörning på cykel? Har hon verkligen gjort det?

Tokmoderaten sa...

Inte full, men utan fungerande bromsar...

Anonym sa...

Aj fan, så Åsbrink sabbade bromsarna och när han avslöjades efter misslyckat attentat så fick han skriva över halva förmögenheten?
:-)