2010/12/03

NORGE, NORGE - DET ÄR ETT RUTTET LAND...


I spåren av de senaste Wikileaks-avslöjandena, som återigen säger sådant som vi egentligen redan visste, om att norrmännen svek "söte bror" när de skulle köpa sina nya stridsflygplan så finns det anledning att reprisera det jag skrev för mer än två år...

"Så blev det väl som man anat, vårt "broderfolk" sviker oss svenskar och vårt förnämliga stridsflygplan JAS 39 Gripen för att istället hålla fast vid sin tradition att köpa amerikanska plan. Eftersom norrmännen alltid lutat sig mot den amerikanska flygindustrin, även när vi svenskar har haft bättre plan att erbjuda (J35 Draken vs Starfighter, JA37 vs F5 Freedom Fighter) så är beslutet inte överraskande överhuvudtaget. Men som vanligt har vi svenskar en förmåga om att önskedrömma, handlar det inte om den eviga freden så handlar det om stora exportframgångar för ett förvisso mycket dugligt stridsflygplan...

Norge är med i NATO, på riktigt till skillnad mot oss svenskar som spelar upp någon fars-artad föreställning om att vi skulle vara neutrala och alliansfria. Hade vi redan nu stått upp för vår ideologiska hemvist, i den demokratiska västvärlden, så hade måhända norrmännen kunnat ha bestämt sig för JAS. Hyckleriet kostar ibland exportorder...

Tittar man krasst på framtida export av JAS-plan så kan möjligtvis Danmark ligga bättre till då man har goda erfarenheter av Draken. Andra aktuella intressenter är Schweiz, som vi nog kan glömma då man även här har en förkärlek för amerikanska plan och Indien som med största sannolikhet väljer ryskt. Om dessa profetior slår in så står vi där med ett bra flygplan som knappt någon vill köpa, annat än i små kvantiteter. För att få någon som helst ekonomi i projektet så måste det till storköpare som Norge, Indien eller Brasilien...

Som gammal kustartillerist var jag extremt skeptisk till att ta fram JAS, vi kunde ha köpt billigare plan från USA och fått pengar över till annat än ett pengaslukande flygvapen. Trots min skepsis är jag stolt över att lilla Sverige har förmågan, eller snarare hade, att bygga sådana fantastiska plan som Gripen, Viggen, Draken, Lansen och Tunnan... Synd bara att ingen annan upptäckte hur bra vi var.

För övrigt är det närmast parodiskt att läsa Tolgfors i dagens DN Debatt. "Vi är redo att försvara våra nordiska grannar"... Jaha, med vad? Och hur? Och när, efter något år av förberedelser? Sanningen är att näst efter Island, som saknar försvar, så är den svenska försvarsmakten av i dag det svarta fåret i Nordens säkerhetspolitik. Med ett fåtal bataljoner, med ett flygvapen som inte har råd att öva och en marin som ligger i hamn utan besättningar vill Tolgfors skydda våra grannar. Sanningen är den att Finland och de NATO-anslutna Baltstaterna idag är vår första försvarslinje, i ett försvar som saknar djup överhuvudtaget. Och som vanligt är feltajming ett signum för stackars Sten som samma dag får se sina förhoppningar om JAS-export grusas på samma sätt som de miljöinsatser vi gjorde för Georgiens armé kort innan den ryska invasionen."


Det jag skrev då gäller i allra högsta grad idag, och frågan är om inte våra dumdryga grannar i väster känner sig bortgjorda nu när F35-projektet fördyras för varje minut som blir två minuter som blir tre minuter som blir etthundraelva minuter av försenade leveranser. Jag litar blint på det som skrivs i Wikileaks i detta fallet, för i detta fallet så stämmer verkligheten och Wikileaks-dikterna överens på ett sätt som som känns jobbigt för oss svenskar men som borde få våra icke-så-söta bröder i väster att skämmas ännu lite mer efter att gjort bort sina grannar totalt.

Att klistra in det enda bra som Magnus Uggla någonsin har gjort, vid sidan av den vackra "Astrologen", känns helt rätt en morgon som denna. Norge, Norge - det är ett ruttet land...Länkar: SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, DN, DN, AB1, AB2, AB3
Bloggar: Cornucopia, Böhlmark

4 kommentarer:

Anonym sa...

Svårigheten med att sälja JAS är att konkurrenterna backas upp utav kärnvapenmakter med starka försvar samt tungt politiskt inflytande där det verkligen gäller, medan JAS backas upp av ett land med sgs obefintligt försvar samt ringa politiskt inflytande där det verkligen gället.

Dessutom tillkommer ett extra problem med att sälja JAS, en eventuell köpare kan INTE lita på att Sverige levererar reservdelar mm ifall de inköpta JAS verkligen används för vad de är avsedda till, dvs strid. Sverige är som känt ett hycklande och skenheligt land .....

Mot den bakgrunden är JAS verkligen svårt att sälja ....

Anonym sa...

"fars-artad föreställning om att vi skulle vara neutrala och alliansfria"

Jag tror att du missuppfattat någonting där.. Alliansfrihet betyder att vi enligt vår egen lag får bilda allianser och samarbeten som för tillfället passar oss. Tidigare var vi dock bundna av att alliansfriheten begränsades av att syfta till neutralitet i krig.

Att ha djupa samarbeten med NATO har alltså aldrig stått i konflikt med alliansfriheten, inte ens då när syftet var neutralitet i krig. Ett NATO-medlemskap hade dock varit omöjligt eftersom NATO-medlemmar inte får vara neutrala när något annat NATO-land angrips (eller för den delen angriper). NATO-samarbeten är således inte heller den direkta anledningen till att vår neutralitetspolitik ändrats, ett annat samarbete spelar större roll i den frågan, nämligen EU-samarbetet på grund av den överstatlighet det samarbetet innebär.

Men inget av ovanstående hindrar förstås att man ändå kritiserar ryggraden hos svenska politiker som inleder samarbeten med det mest blodtörstiga imperium världen hittils skådat, vi lider liksom inte brist på oförrätter att räkna upp som NATO och dess store ledare begår och begått.

Magnus

J.K Nilsson sa...

Du skriver att du som kustartillerist visste att alternativet JAS skulle bli dyrare än att köpa Amerikanskt. Vad baserar du den uppfattningen på?

J.K Nilsson

Anonym sa...

Om man tvingar presumtiva köpare att aldrig köpa från den med bästa produkten så går till slut säljaren av bästa produkten i konkurs, så då kan den med den mediokra produkten köpa upp resterna av konkursboet och plötsligt sälja den bästa produkten. Störst vinner... Alla vill ens få träffa den som företräder den största, ju därför som nobelpriset så ofta går västerut... När det gäller terrorism så slösas hur mycket pengar som helst på nåt som inte fixar problemet, när Sanning är problemet, så slösas knappt några pengar alls - men problemet försvinner..