2011/09/21

"BJÖRNEN SOVER. HAN ÄR INTE FARLIG..."


På golvet i det militära högkvarteret i Sankt Petersburg ligger "president" Medvedev och "premiärminister" Putin och kramar om varandra i något som liknar fosterställning. Runt de två ryska "björnarna" dansar Sten Tolgfors, Angela Merkel, Nicolas Sarkozy och ett gäng andra önskedrömmare...

"Björnen sover, björnen sover, i sitt lugna bo. Han är inte farlig, bara man är varlig. Men man kan dock, men man kan dock, honom aldrig tro" sjunger de dansanta européerna medan deras naivitet på avstånd följs av den finska försvarsministern Stefan Wallin och hans estniska kollega Mart Laar, av den litauiska diton Rasa Juknevičienė och den lettiska motsvarigheten Artis Pabriks samt den polska statsledningen. Långt bort i fjärran sitter Nobels fredspristagare Barack Obama och samlar navelludd med ögonen riktade mot helt händelser.

Men plötsligt vaknar björnen, eller björnarna. Putin och Medvedev blir farliga trots att dansarna har varit så varliga att de har godkänt en rysk gasledning på bottnen av Fredets hav och trots att några av dom till och med har sålt avancerade offensiva vapensystem som enorma franska landstigningsfartyg. Det visar sig att men man kan dock honom aldrig tro, i detta fall är honom en rysk alfahanne och en rysk betahanne som har rustat upp sin krigsmakt med 100-tals miljarder medan omvärlden har gått åt motsatt håll.

Björnarna flyger upp och börjar veva, de tidigare naiva dansarna skriker och flyr åt alla håll medan de som på avstånd följer spektaklet med skräck i blicken pekar finger och skriker på finlandssvenska, estniska, lettiska och litauiska "Vad var det vi sa?!" - väl medvetna om att de trots sin realism inte har en chans i helvetet att komma undan.

Den ryska militära upprustningen i vårt omedelbara närområde tar stor plats i finska nyhetsmedier just nu. Hufvudstadsbladet rubriksätter en artikel om en rapport om den ryska militärens ambitioner med "Ryssland kan inta Norden och Baltikum när som helst". Yle berättar sanningsenligt "Ryssland rustar upp nära Finland" - och moderniseringen och styrketillväxten det västra militärdistriktet som gränsar till Norge, Finland och Baltikum lyfts fram. I Sverige pratar vi lite mumlande och hummande om att det kanske är dags att börja titta på och kanske till och med börja med att planera för hur ett avvecklat nationellt försvar kan återskapas. I dag försvaras Sverige av nationella skyddsstyrkor, av en försvarsmakt som fokuserar på där och nu, inte på här och då det kommer att behövas...

Sveriges säkerhet, precis som finnarnas och balternas, bygger på att tillsammans ta ansvar för varandra. Men medan vår svenska regering tjatar ihjäl ordet ansvar i alla andra frågor men inte när det kommer till regional säkerhetspolitik och försvar i vårt närområde. När det gäller svensk säkerhetspolitik handlar ansvarstagandet om Libyen och Afghanistan, mindre om Estland och Lettland. Med det anorektiska svenska försvaret kan vi inte både och hur gärna vi än vill och vad vi än säger i regeringsförklaring efter regeringsförklaring där vi förklarar vår säkerhetspolitiska solidaritet utan ha täckning för våra löften.

Ryssland är inget hot idag, men vad vet vi om imorgon eller övermorgon? Vad vet vi om tiden då vi kommit till textstrofen "...men man kan dock, honom aldrig tro"? Det vi raserar idag är det vi har imorgon och för lång tid framåt, och det vi skulle börja bygga upp om vi såg nyktert på verkligheten i Karelen och i Kaliningrad kommer vi inte ha någon nytta av förrän om ett tiotal år - och hur verkligheten ser ut den dagen är det bara Saidas arvtagare på Jakobsgatan ser.

Norden och Baltikum är ett militärt vacuum, Sverige mer än Finland, Danmark mer än Baltikum. Trots att det är ett vacuum ryssen står emot så finns tillförs det alltfler brigader, med bättre kvalitet och rustade för offensiva insatser till gränstrakterna mot Finland, Estland, Lettland och Litauen. Trots att vi i vår del av världen inte ens med de mest självmordsbenägna strategierna skulle vara ett hot mot Ivan så sätts det upp luftvärnsrobot- och markrobotförband. Det är robotar som genom ett trollslag kan ställa vårt stolta svenska flygvapen på marken för tid och evighet, i vrak och med söndersprängda startbanor medan de piloter som mot förmodan kommer upp lär skjutas ner så fort man kommer ut över Östersjön - och detta innan Sten Tolgfors innan kläcka ur sig "Här och Nu!". Tre flygbaser, utan luftvärn och utan skyddade flygplan - och det krävs bara en handfull Iskander-robotar för att bryta ryggraden på det som Sten Tolgfors säger är styrkan i vårt nationella försvar...

Ryssen rustar, vi andra avrustar och trollar med knäna för att få det att se ut som om vi bibehåller en försvarsbudget som mot alla ekonomiska regler inte alls tycks påverkas av inflationen, dyrare vapensystem eller skenande personalkostnader. Vi i Sverige gör samma fel som vi alltid har gjort, oavsett om det var åren innan det andra världskriget eller dagarna innan den 9 april 1940 då våra grannar drogs in det stora kriget - vi önskedrömmer och är sjukligt naiva. Hotet finns inte idag, men vilken sansad förstå-sig-påare kan rak i ryggen negligera 24 ryska brigader vid finnarnas och balternas gränser? Vilken balanserad analytiker kan blunda för att Östersjö-flottan tillförs landstigningsfartyg som gör att man i en överskeppning kan kryssa över fler soldater till ett annat land än det finns i våra sju manöverbataljoner, vår nya fälthär...?

Jag ser att björnen sover, men jag ser också att han kan bli farlig oavsett hur varliga vi än är. Jag väljer att på honom inte tro, formad av min medfödda halvestniska ryssofobi...

Länkar: Yle, Hbl, SvD
Bloggar: Wiseman,

4 kommentarer:

Karin Månsdotter sa...

Allt är relativt. I jämförelse med ett förverkligande av Centerns visioner om "nybyggarlandet Sverige" med 40 miljoner invånare(http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/nonsens-om-nybyggarlandet_6477086.svd), så skulle kanske en rysk ockupation vara att föredra. (Jag tror inte de skulle skicka hit fullt så mycket folk.) Men bäst är förstås att slippa båda.

Anonym sa...

Billig vodka och 13% platt skatt. Putin, varför vänta? Kom hit. Röda armén behöver bara dela ut gratis sprit och knark så försvinner minst en miljon vuxna svenskar.

Ingenjören sa...

@Anonym: Med tanke på att de dessutom har en medellivslängd för män på ca 62 år är en miljon i befolkningsminskning ganska sannolikt, ja.

@Karin Månsdotter: Det är en spännande strategi hur 'invandringskritiska' ständigt tonar ner hotet från Ryssland. Det får en att undra varifrån era partipengar egentligen kommer.

Anonym sa...

För de unga låter det cyniskt men ett liv är varken enkelt eller rättvist. Ryssen kommer att utrota sig själv med vodka och svensken främst genom att inte avla tillräckligt med barn.