2011/09/29

TVÅ SMÅLÄNNINGAR BLEV TRE & TRE BLIR TVÅ?


Två blev tre och tre blir två...?

När Annie Lööf valdes till partiordförande för Centerpartiet för nästan en vecka sedan så tog smålänningarna över totalt i toppskiktet i svensk politik. Socialdemokraterna har en ny partiledare som låter som drängen Alfred i Emil i Lönneberga, Centern har en ny partiledare som låter som pigan Lina medan Kristdemokraterna har en halv-ny partiledare som inte låter som någon i en filmatiserad Astrid Lindgren bok. Men smålänning här han väl blivit ändå när han hittat sin härd och sitt hem någon mil från Jönköping, i Bankeryd - Degerfors bidrag till rikspolitiken, Göran Hägglund.

Det blåser internt i KD och en liten löjlig vindpust som har kommit i gång och blivit styv kuling idag, en höststorm imorgon och för varje dag som går, kraven på Hägglunds avgång blir allt större och ljudligare. Själv tror jag inte alls att ett ledarskifte i KD per automatik skulle betyda guld, rökelse och myrra för ett parti som kämpar för sin överlevnad. Jag har svårt att se någon som skulle kunna göra jobbet bättre än Göran Hägglund av de som idag utgör KD:s hårda kärna. Kanske och eventuellt skulle frustrerade män bli hänförda ifall även KD gör en rockad och flyttar in en ung, skön kvinna som Ebba Busch eller Ella Bohlin som ny "Göran" men jag tror mer på ett politiskt omtag...

Det finns en hel del gamla moderater som inte är helt tillfreds med att vårt parti utvecklas i en riktning som bara handlar om maximering av väljarstöd och mindre om ideologisk förankring. Konservatismen som en gång var den röda tråden i den moderata politiken har förbytts i en retorik där kvoteringslagstiftande och annat tramsande tar plats från sådant som tidigare var viktigt. Kan KD, och Göran Hägglund eller vem det nu kan bli, anamma "Compassionate Conservativism" - medkännande konservatism - så ligger vägen öppen för en ny era i KD:s historia, där de lättrörliga väljarna på högerkanten hittar ett nytt hem.

Det finns många likheter mellan KD:s politik på pränt och den politik som medkännande konservatism står för, och det finns ett tomrum på högerflanken att täppa till. Bara KD kan lösa sin kris, bara KD-folket kan bestämma vem som skall leda deras parti in i framtiden eller in i historieböckerna, bara KD som parti kan välja en färdriktning som man känner sig bekväm i. Att jag som moderat har mina synpunkter skall bara tas som ett tecken på god vilja och vänlighet.

Jag tror ni behöver Göran Hägglund mer än han behöver partiet KD - för i väljarens ögon är inte Göran ett sänke för KD. Det är partiets politik som är problemet, och därför är det där som problemen måste lösas. Jag vill inte se när tre blir två, inte förrän Juholt får ta konsekvenserna av sina misslyckanden...

Länkar: SvD, SvD, SvD, DN, Expr
Bloggar: Böhlmark, Andersson,

2 kommentarer:

Anonym sa...

De flesta som vill byta ut Hägglund vill att KD ska högerut. De som vill ha kvar honom vill åt vänster eller stanna kvar i mitten.

Fredrik i Sollentuna sa...

läs min http://fredrik.vartsollentuna.se/2011/10/01/haxjakt-med-underliga-undertoner/