2011/09/22

REINFELDT AVGÅR - NÅGON GÅNG MEN INTE NU...


När Svensson söker information om vad som är på gång i politikens dunkla vrå så är det inte i Aktuellt i Politiken eller Medborgaren som man bläddar, inte heller i Svenska Dagbladet eller Dagens Nyheter och absolut inte i Aftonbladet eller Expressen. Nej, Svensson letar rätt på kooperationens tidning Vi när det handlar om vilken partiledare som skall avgå när och varför...

Eller är det så, i verkligheten alltså? Finns det inget bättre forum än tidningen Vi att leta i? Är det verkliga nyheter och sanningsenliga nyheter när Vi:s politiska reporter Anita Kratz berättar att mannen som bär folkets förtroende medan han går bredvid oss avser att avgå under 2013? Finns det någon som helst substans i de påståenden som slängs fram om att Fredrik Reinfeldt om ungefär två år tycker att han har fått nog? Jag kan ju inte svära på Anita Kratz källor svammlar eller far med osanning, men jag tror inte på storyn som publiceras i tidningen Vi av alla ställen.

Det skrivs om att manegen krattas för den enda svenska politiker som har ett högre förtroendekapital hos väljarkåren än den statsminister som alltså kommer att avgå 2012. Allas vår finansminister Anders Borg skall ta över, Anders Borg som i Diskutabelt 1988 lovade att inte göra ett "jotta" om han blev statsminister skall alltså ta över om man får tro på Kratz och på Vi. Inte mig emot, alls.

Men inte redan 2013, utan senare och bara om han vill och brinner för uppgiften så får Anders Borg gärna ta över och promenara bredvid det folk vars förtroende han faktiskt kommer att få bära. Eftersom jag är övertygad om att Borg kommer göra betydligt mer än "inte ett jotta" så är jag övertygad om att han skulle bli den moderata landsfadern jag inbillade mig att Fredrik Reinfeldt skulle bli när han för fem år sedan triumferade under valvakan. Men inte 2013, utan efter valet och bara om Borg vill. År 2015 känns som en bättre tidpunkt att säkerställa en politisk framgångssaga...

Fredrik Reinfeldt är historisk. Ingen annan moderat ledare har tagit vårt parti till de nivåer där vi nu tycks ha kedjat fast oss, ingen annan moderat ledare har skördat sådana framgångar som Reinfeldt och ingen annan moderat ledare har jagat tillbaka de politiska meningsmotståndarna till en tillvaro där inte känner igen sig överhuvudtaget.

Fredrik Reinfeldt har under sin tid som partiledare för moderaterna fått två av sosseriets ledare att avgå - Göran Persson redan på den underbara valnatten 2006, Mona Sahlin i spåren av ett socialdemokratiskt katastrofval 2010 som fick Nalin Pekgul att klappa sönder sina händer på en valvaka där ingen ville förstå vad som hände. Sitter Reinfeldt kvar över 2014 är sannolikheten stor att trofésamlingen fylls på med ännu en skalp - med den tredje sosse-ledaren som Reinfeldt knäcker, Håkan Juholt.

Regeringen är trött, Fredrik Reinfeldt ser allt som oftast trött ut - men oavsett hur trötta vi än må verka så är lagbygget Alliansen något som folk har förtroende för. Juholt har bara lite mer stöd i stugorna än Ohly och Åkesson, finansministerkandidaten Waidelich kan inte nämnas i samma kapitel som Borg när det handlar om folkets gillande.

Det var samma sak 2008, 2009, 2010 - folket hade inte förtroende för Mona Sahlin, inte för den gläfsande Östros men fram tills dess att valrörelsen tog fart så hade man ändå väljarna i ryggen. Sedan svek väljarna, sedan gick kurvorna mellan förtroende och väljarstöd ihop och katastrofen var ett faktum. Juholt och Waidelich har inte lyft sitt parti, de har sämre eller lika uselt förtroende bland väljarna som sina föregångare men med ett betydligt sämre utgångsläge i opinionsmätningarna...

Jag tror att Reinfeldt kommer att ge allt för att knäcka sin tredje sosse-ledare i den kamp som är politisk retorik och som mynnar ut i valrörelsen och valet. Sedan kan jag tro att Vi och Anita Kratz har rätt i sina grubblerier. Fredrik Reinfeldt kommer någon gång att avgå, men jag tror inte att det är om två år. Jag kan ha fel...

Länkar: N24,
Bloggar:

6 kommentarer:

Anonym sa...

För moderaterna tror jag det skulle vara klokt om R.F avgick 2013. Det är flera redan nu som börjar bli lite trötta på F.R. Risken är att det blir som med Persson, folk röstar inte på motståndaren utan mot R.F.
Sedan hoppas jag naturligtvis att nästa ledare för M börjar arbetet tillbaka mot ett sant högerparti. F.R tappning av M är i mångt och mycket ett semisocislistiskt parti.
Sedan ska naturligtvis F.R ha cred för en hel del saker:

1. Han fick bort sosseriet.
2. Världens högsta skatter är idag lite lite lägre.
3. Han har sålt ut en del statliga bolag.
4. Valfriheten har ökat.

Det finns mer så klart men också en del fiaskon:

1. Försvaret, Försvaret, Försvaret
2. Värnskatten
3. Behandlingen av SD som trots allt är folkvalda vilket inte F.R och Tokmodraten verkar ha förstått.

//Jonas75

Jens R sa...

Jag är inte övertygad om att Reinfeldt vann de två valen på egna meriter, utan hävdar att han vann på att motståndarsidan lämnade W.O.

Persson, hade tröttnat på att vara politiker och längtade hem till "torpet". Sahlin tjatade om tunnelbanebetjänter och neutrala toaletter; så det var klar ingen kunde ta dem på allvar. Om Juholtaren fortsätter i tangentens riktning, lär vi få se Reinfeldt gå skrattande hela vägen till valurnan för en tredje gång. Dock fortfarande inte på egna meriter.

Det framgår med all tydlighet att han saknar helt en vision för vad han ämnar göra med makten, nu när han har den. Det är bara förvaltning av existerande politik, som gäller.

Förr eller senare, stiger det upp en riktig partiledare för sossarna och då är det slut på den borgliga eran för lång tid framåt. Det är just då, vi allmän-borgliga väljare hade önskat att, den nuvarande regeringen hade satt varaktiga avtryck på landet och samhällets organisation (s.k. struktur förändringar), vilka kunde ha förhindrat den radda av återställare som kommer i kölvattnet av en ny sosse-regering.

Anders sa...

Jomenvisst Tokmoderaten är Reinfeldt och Borg poppis, det är fortfarande fler som har jobb än som är arbetslösa och långtidssjukskrivna.
Tyvärr ser de flesta arbetstagare bara till egen vinning kortsiktigt, därav alliansens (läs moderaternas popularitet). Men högervindar kommer och går, skulle bli mycket förvånad om alliansen klarar ytterligare en period, trots att motståndet just nu är ganska mediokert (Juholt och Waidelich + att miljöpartiet påminner om en åsna mellan hötapparna höger-vänster).

MrPerfect72 sa...

Enig med Jens R här.

Det är inte Reinfeldts förträfflighet men motståndarnas bleka föreställning som gett resultatet.

Det är som om Sverige haft en statskupp och lydiga lakejer utan egen tankeförmåga får agera marionetter åt de intressen som nu styr.

Inget annat kan på ett bra sätt förklara de lustigheter vi ser.

Börjesson sa...

Själva dementin utgör nog en bekräftelse av att det ligger något i ryktet.

"Glaube nie was die Politik sagt, so lange es nicht offiziell dementiert wurde."
- Otto von Bismarck

Anonym sa...

Det största problemet med Fredrik Reinfeldt är den extrema hanteringen av SD. Fredrik må tycka att de torgför extrema åsikter, men problemet är att åtskilliga andra europeiska länder bedriver den politiken. Då tycker jag att Fredrik Reinfeldt ska ha ryggrad och i sann humanistisk anda ska våga kritisera åtskilliga EU-länder för att vara intoleranta och rasistiska...
Alternativet kallas inkonsekvens