2011/09/20

TVÅ VARGAR FROMMA SOM LAMM...


"Sida vid sida, tillsammans stryker de fram - Staten och kapitalet, två vargar fromma som lamm..."

Jan-Emanuel Johanssons partiledare stör sig något fruktansvärt på folk som tjänar pengar på välfärden, på riskkapitalister som driver tidigare monopoliserade apotek, på friskolor som gör sig en hacka genom att effektivisera och hitta nya lösningar. Den förre socialdemokratiska riksdagsledamoten från Roslagens famn - allas vår Robinson-Janne - Jan-Emanuel Johansson har dock inga som helst problem att tjäna pengar på välfärden, på barn som hamnat snett eller ensamkommande flyktingungar. Jan-Emanuel har tydligen tjänat en kvarts miljard på att bara vara en motsats till allt det som mäster Juholt säger sig stå för...

Visst, Jan-Emanuel bor inte på Jersey där Juholt påstår att de numera fria och från Staten självständiga apoteken gömmer dina och mina pengar, pengar som de suger ur alla oss som behöver mediciner för såväl fysiskt som psykiskt välbefinnande. Jan-Emanuel bor i Kjell Janssons skatteparadis i Roslagen och skattar alltså för sina vinster här hemma i Svedala -vinster gjorda på barn och ungdomar som har det svårt eller som nyss har klivit ur en container från Afghanistan i något mörkt hamnkvarter. Jan-Emanuel är urbilden av en människa som gör pengar på det som borde vara välfärdens kärna - riskkapitalisten och samtidigt sosse.

Jan-Emanuel har tidigare varit pådrivande när det gällde att införa marknadshyror i trakterna av Mosebacke på Södermalm och nu som en av de som tar ut överpriser på tjänster som enligt Juholt skall hålla sitt pengahungriga plyte borta från välfärden. Jan-Emanuel Johansson lever inte alls som han borde leva, och det är det jag stör mig på.

I min värld, till skillnad mot Juholtarns och Jan-Emanuels, är det helt okej att tjäna pengar - så länge kvaliteten är minst lika bra och helst bättre än den kvalitet som en trött kommun eller ett ännu tröttare landsting lyckades prestera för samma summa pengar eller oftast mer. I min värld handlar det mindre om vem som tar hand om barn som behöver samhällets stöd och där samhället med omsorg både om ungar och skattebetalarnas pengar vänder sig till den som kan leverera både kvalitet och kostnadseffektivitet. Där slår ett sedan århundraden konkurrensutsatt näringsliv en kommun och ett landsting som levt i en skyddad verkstad nästan lika länge utan att behöva oroa sig för att man kostar för mycket och har för låg kvalitet...

Problemet med Juholtarns och Johanssons parti är att man inte längre står för möjligheten att låta andra göra det som kommunen alltid har gjort. Jan-Emanuel skiter i den gamla retoriken som dammats av på Sveavägen 68, han tjänar sina pengar utan att skämmas för sig samtidigt som han hyllar kapitalismen med exakt samma ord som jag skulle använda - "Det som är positivt med ett kapitalistiskt system är att det som säljer oftast är hyfsat bra". Det är därför folk väljer vissa skolor och förskolor - kommunala eller fria - på samma sätt man väljer ett apotek som har korta köer, bra priser och hög service. Det är sådant som Juholt inte kan förlika sig med, där monopolet ger människovärde och där bara Staten och dess tentakler kan ge folk rätt vård, utbildning och välfärd.

Socialdemokraterna är ett stort och ett brett parti, och nu verkar det som om allt från planekonomi till riskkapitalism ryms i det största men krympande oppositionspartiet. Det är Juholts ord som gäller, han är ledaren och i hans värld skulle sådana som Jan-Emanuel Johansson eller det privata apoteket som levererar välfärd till oss vara historia. Eller är det som så, att Jan-Emanuel är som sossen är mest - där en version pumpas ut men där en annan gäller politruker och apparatniks? En sak är säker, att försöka bli klok på sossen är en ändlös process för oss som står utanför och tittar på...

Länk: SvD, NT1, NT2
Bloggar:

5 kommentarer:

Johan sa...

Tokmoderaten skriver: "Jan-Emanuel har tidigare varit pådrivande när det gällde att införa marknadshyror i trakterna av Mosebacke på Södermalm och nu som en av de som tar ut överpriser på tjänster som enligt Juholt skall hålla sitt pengahungriga plyte borta från välfärden. Jan-Emanuel Johansson lever inte alls som han borde leva, och det är det jag stör mig på."

Hmmm.. lite dunkelt formulerat.

Menar du, att det vore OK med överpriser bara Juholt instämde och framhöll, att det är utmärkt, att skattekistan dräneras av enskilda entreprenörers överpriser?

Jag har svårt att formulera frågan.. märker jag. Är det *enbart* sossarnas hyckleri som stör dig?

Anders sa...

Tokmoderaten är så bekymrad över sossarnas hyckleri att han glömmer helt att moderaterna är de största hycklarna. Borelius, Stegö Chiló,
Bildt, Littorin (falska universitetsbetyg) + div annat suspekt folk med barnpassning som är svartavlönad. Detta är bara ett litet axplock men ack så avslöjande. Det nya arbetarpartiet är bara samma gamla vanliga höger.

Anonym sa...

Världens rikaste socialist, Bruce Springsteen ger knappast bort något gratis heller. I ett 1 Maj-tåg för 43 år sedan var det någon som hade ett plakat där det stod "allt nu" vilket sammanfattar den samlade sossepolitiken genom historien. Jämliket = alla lika fattiga.

Anders sa...

Anonym ta reda på historien innan du pratar dynga. Det är socialdemokratin som byggt upp det här landet och gjort av även du kan göra din röst hörd. Högern har med mycket små undantag inte tillfört något till demokratiprocessen under Sveriges uppbyggnad på 1910-talet fram till Tage Erlander. Man kan ju tro att du anonym, är ett bortskämt moderatyngel med unken människosyn.

Ring P1 - Markus sa...

Debatt om marknadsanpassning av hyrorna på Ring P1:s hemsida: http://korta.nu/hmj8e