2011/09/30

DEN FASANSFULLA FREDAGEN...


Blir till att klämma ur sig en kortis innan jobbet kallar - och det är tur att jag inte har mer tid än de minuterna jag har för att författa något om ett ras på 5.2% för Moderaterna i den senaste opinionsundersökningen.

Det är DN och Synovate som berättar nyheten som kan tyda på att väljarkåren straffar en regering där visionerna sedan länge har förbytts i ett tvångsmässigt upprepande om att ta ansvar, ansvar för de svenska statsfinanserna, ansvar för samhällsbygget, ansvar för att diskutera kvotering och ansvar för att göra det lite billigare att gå på krogen och äta. Mitt moderata parti rasar, Folkpartiet rasar också medan det nya Centerpartiet och de gamla Kristdemokraterna lyfter men inte alls tillräckligt för att balansera upp allianskompisarnas sviktande form...

Det kunde ju vara roligare rubriker, det kunde ha varit så skönt att ännu en gång skratta hela vägen till jobbet när Sverigedemokraterna hade landat under 4%-spärren igen och när Ohlys sorgebarn till parti också parkerade på de nivåerna. Men när hösten har kommit så är extrempartierna som lyfter, och Jimmie och Lasse som kan andas ut och dra en suck av lättnad.

Sossarna är återigen störst, sossarnas eventuella samarbetsgruppering leder och den fasansfulla fredagen får mig att tappa lusten att äta frukost. Förvisso har inget opinionsinstitut hunnit med att ta in väljarnas synpunkter på det Juholtska ledarskapet som i samband med sosseriets skuggbudgetarbete firar nya triumfer. Där moderaterna har gjort ansvar till sitt ledord, så visar Juholt upp oansvar och inkompetens i sitt arbete med att få plus och minus att gå ihop. Sossarna är återigen största partiet, men frågan man måste ställa sig för att att ha en chans att överleva denna fasansfulla fredag är om det inte bara och tack och lov är en engångsföreteelse...?

Länkar: DN, SvD, Expr, AB
Bloggar: Andersson, Högberg, Kent, DHE, Moberg, LIDBY

9 kommentarer:

Anonym sa...

Äntligen börjar människor genomskåda Moderaterna! Hurra!

Sven

Anonym sa...

Att acceptera sänkt krogmoms var inte det smartaste draget av Moderaterna. När hela världen är i gungning med ekonomiska problem förväntar jag mig som väljare andra reformer. Moderaterna har klarat det här utmärkt hittills med balanserad budget. Därför är jag besviken. Nu finns det de som tycker att resturangmomsen är det viktigaste som finns och som lobbar för det, men de dras inte till moderaterna utan till det parti som drivit frågan, Centerpartiet. Mitt förslag: jobba för Sveriges bästa. Om ni fixar ekonomin, när det stormar runt omkring oss kommer ni att vinna nästa val.

Thomas! sa...

Livets realiteter slår till ibland även hos en "Tokmoderat"!
Väljer "Nya Moderaterna" att samarbete med ett annat parti (MP), vilket vill återföra Sverige till jägar- och samlarstadiet, så får man vara beredd på att ta en "käftsmäll"!

Klas sa...

Jag är övertygad om att dumheterna regeringen pysslat med gällande daghemsbarnen har haft en synnerligen stark effekt på opinionen; i affekt så reagerar vi starkt och hade Synovate eller vem som ringt mig dagarna efter vettesjutton om jag svarat "Moderaterna" på frågan om var mina sympatier ligger. Även intellektuellt och strategiskt har de skött frågan uselt och med pudeln de nu gjort framstår de som svaga.

Nej, kass inledning på hösten. Hoppas de repar sig snart.

Magnus Redin sa...

Bästa sättet att ta ansvar är att göra vettiga saker åt svåra problem.

Det finns några problem som vi skulle kunna göra mer för att lösa och en del av det hänger inte på brist på anslag.

Kanske kommer det att lossna en del i och med centerpartiets förnyelse? Det kan slå åt båda hållen om de knyter ihop sig men de skulle kunna hjälpa alliansen att få mer bra saker gjorda och det mår även vi bra av så vi inte hamnar i situationen med hyfsade eller bra valresultat men inget inflytande.

Anonym sa...

Vad hade du förväntat dig för reaktioner när ni lierar er med ärkefienden?(om än en relativt nytillkommen sådan, historiskt sett).

Hade ni istället fört en mer konservativ och försiktigt expansiv politik skulle ni inte skrämt bort vad jag tror är kärnväljare! Rödgrön röra har fått ett nytt ansikte!

Det är dags för ett nytt parti med en konservativ framtoning, är det några som är intresserade av ett sådant alternativ?

Anders sa...

Det får vi inte hoppas, att detta är en engångsföreteelse. Jag hoppas att Svenska folket börjar friskna till och har genomskådat detta elände till regering. Tråkigt att du tappat matlusten (fan tro´t), men som en del säger, ändamålen helgar medlen.

Jah Hollis sa...

Ja, Högerpartiet är väl bara det näst högerextremaste partiet i riksdagen. Men ni har säker en och annan i leden som kan tänka sig att samarbeta med SD för att få hänga kvar vid den så hett eftertraktade makten.

Fredrik i Sollentuna sa...

Läs min
http://fredrik.vartsollentuna.se/2011/09/30/opinionen-lika-med-medias-opium/

Att någon skulle avslöjat Moderaterna är rams. Däremot finns annat att begrunda som min käre kollega är inne på.