2011/09/21

MODERATERNAS GRÅA EMINENS LÄMNAR OSS...


Moderaterna har sorg. En av våra tidigare galjonsfigurer och Stockholmarnas landshövding Per Unckel har lämnat oss alldeles för tidigt. Per Unckel var i mina ögon en grå eminens i mitt parti, en person med oändligt mycket vett innanför pannbenet men som aldrig någonsin, någonstans eller någon gång fick det där genombrottet som så många andra av någon outgrundlig anledning istället fick njuta av. Kan det ha varit så enkelt att det berodde på ett efternnamn som det var lätt att raljera över för politiska antagonister och andra meningsmotståndare? Kan det bara ha varit så att Per Unckel låg fel i tiden...?

Hur som helst kommer jag att sakna människan och landshövdingen Per Unckel. De minuter jag vid olika tillfällen fick chansen att träffa Per Unckel formade min bild av en man som ibland i TV framstod som dryg och överlägsen men som på öga mot öga var det motsatta.

Sextiotre år är ingen ålder, man hinner inte ens nå den befrielse som vissa betraktar pensionen som. Sextiotre år är för tidigt att gå bort, för att lämna sina nära och kära. Men i all sorg kan vi minnas Per Unckels insatser. När Per Unckel var kampanjgeneral för Linje 1 i folkomröstningen om kärnkraften var jag en missledd unge som bar en en gul knapp med en röd sol och texten "Atomkraft - Nej tack!". Idag fattar jag att det var Per Unckel som stod på rätt sida om barrikaderna, där jag har anammat atomkraftern som rätt Energi för Sverige...

Per Unckel var med om att lägga grunden för friskolereformen, och den valfrihetsrevolution som dagens elever och föräldrar lever i kan till stor del tillskrivas Per Unckels gärningar som utbildningsminister.

Jag höll på att skriva ett helt annat inlägg när en kvinnlig nyhetsuppläsare med en konstig dialekt på TV4 berättade att Per Unckel inte längre går sida vid sida med oss andra. Stockholmarna har förlorat en landshövdning som brann för oss 08-or, Moderaterna har förlorat en profil och Per Unckels familj har förlorat en make, en pappa och en kär släkting. Idag tänker vi på Er, imorgon tänker vi på oss andra och hur vi skall gå vidare i Per Unckels fotspår.

Vila i frid, Per Unckel...

Länkar: SvD, SvD, SvD, SvDDN, AB, Expr
Bloggar: Hökmark, Kent

Inga kommentarer: