2011/09/07

KOMMUNISTKOPIA ELLER SOSSEORIGINIAL?


Där satt hon, arbetsmarknadsministerns syrra, med ett eget TV-program. Talkshowen som är en kompensation för att hon, arbetsmarknadsministerns syrra - Karin Hübinette, skulle ha något att göra när släktbanden till en minister försatte henne, Hillevi Engströms syster, i något som den mest konspiratoriska grubblaren kunde få till en jävsituation. För hur hade sossarnas megfoner tjutit om det i en programledaren i en partiledarutfrågning eller en partiledardebatt hade haft blodsband med en huvudmotståndarnas galjonsfigurer...?

Där satt hon igår, Karin Hübinette, och som första gäst hade hon bjudit in mannen, myten, mustaschen - Håkan Juholt. Där satt han, mannen som har gjort en dramatisk resa från doldis till super-kändis, för att sitta på hennes högra sida och på sedvanligt manér sprida sina floskler omkring sig. Håkan Juholt gör sig utan tvekan bra i TV-formatet, som en mysfarbror man inte kan låta bli att ha sympatier för. Men att ha sympatier för en person är inte samma sak som att ha sympatier för det mannen säger. Juholt säger nämligen sådant som han och hans PR-folk tror att folk vill höra, om allt till alla, alltid och med ännu högre ambitioner.

Det vettigaste citatet från Juholt igår var en dräpa som jag definitivt kan skriva under på - "Det finns inget samband mellan att vara tråkig och kompetent". I övrigt var det som vanligt, allt till alla, alltid och med de högsta ambitionerna. De i Juholts ögon vidriga skattesänkningarna behöver inte återställas till den tid då Pär Nuder satt och grubblade över skattetrycket. Att regeringen Reinfeldt har låtit löntagarna behålla 100 miljarder mer av sina pengar är förvisso för jäkligt, men Juholt är smart nog att matcha sina ambitioner med en lite lättare skattkista för att behöva höja skatterna igen.

Det är inte underligt att vänsterpartisten Jonas Sjöstedt far ut i media med anklagelser om att Juholts nya sossar snor Vänsterpartiets retorik och väljare. Allt åt alla, alltid - men utan att berätta hur, annat än att Juholt och Waidelich är så mycket smartare än Borg och Reinfeldt när det kommer till ekonomiska trapetskonster. Socialdemokraterna under Juholt låter som det parti som samma parti under Carlsson, Persson och Sahlin hade svårt att ta på allvar för det partiets ekonomiska lättsinne.

Naturligtvis fanns det en förståelig anledning till att Mona Sahlin själv inte ville se Lasse Ohly i sin laguppställning, och det handlade om löften om allt till alla, alltid men med den stora skillnaden att Ohly ändå var uppriktig nog att berätta att dessa löften skulle kräva skattehöjningar. Men Juholt och Waidelich är uppenbarligen smartare än vad Ohly var och Sjöstedt kommer att bli, för de två sossarna kan lova samma saker som Vänsterpartiet utan att behöva tänka på trovärdigheten av att finansiera  allt till alla...

Det är lätt att förstå Jonas Sjöstedts upprördhet över att det finns en partiledare som så oblygt anammar Vänsterpartiets politik och retorik utan att vilja ta det nödvändiga ordet "skattehöjning" i den käft som gömmer sig under mustaschen. Det är lätt att förstå att varför Sjöstedts och Ohlys Vänsterparti numera ligger runt 4%-spärren och lider. Kannibalismen på vänsterflanken är precis lika iögonfallande som den på högerkanten, där de stora jättarna växer sig större för varje dag.

Det är lätt att förstå varför Juholt när han skall välja mellan fyra olika kändisar väljer den enda som inte kan politik överhuvudtaget. När Juholt väljer Maria Montazami som sin nya sidekick bland Göran Persson, Göran Hägglund och K-G Bergström säger det rätt mycket om hur mycket trovärdighet som finns kvar i Sveriges största parti. De som kan, de som vet, de som har kompetensen - de är mindre värda än den som lever för tofsar eller den som har hoppat höjd efter en orgie i tics...

Länkar: Expr, SVT Play, DN
Bloggar: Hagbom

4 kommentarer:

Anders sa...

Att använda humor som Juholt gjorde när han föredrog Montazami som sin nya sidekick, är tydligen helt befängt enligt din uppfattning. Skruvad humor, sarkasm och ironi får bara användas av dig själv, skulle det komma från din spottkopp Juholt, så blir du väldigt uppbragd. Tokis, sök in på Dramaten, jag är övertygad om att du blir antagen.

100 miljarder för en tusenlapps skattelättnad (redan uppäten av inflationen), är ett hån mot alla
inom sjukvården/skolan/äldrevården och arbetslösa/långtidssjuka mm.
Dessa pengar skulle VERKLIGEN göra skillnad inom ovan nämnda områden.
Men cynismen och egoismen firar ständigt nya triumfer inom Alliansen, och du Tokis är den som
står främst i hyllningsledet.

I övrigt så tycker jag att Juholt
gjorde ett ganska oskärpt och oengagerat intryck hos Hübinette.

Anna sa...

Montazami, vem är det?

Johnny sa...

S borde ta efter Tage Erlander, när han tillträdde år 1950 hade Sverige 21% i skatteförtryck, Reinfeldt och Borg är mer än dubbelt så socialistiska med 48% i skatteförtryck.

Inte ens Schweiz, som är Europas enda riktiga demokrati där faktiskt folket bestämmer i folkomröstningar, har 21% i skatteförtryck, de har ca 30% idag.

Det är verkligen dags att slakta den tärande offentliga sektorn med minst 50%, frågan är bara vilket parti man skall rösta på då?

Anders sa...

Jonny ta av dig de mörkblå solglasögonen så du kan se verkligheten också, men den skiter du väl i, egoism och cynism är
än en ett fint karaktärsdrag hos dig. Blir du gammal och sjuk så
kan du kanske minnas dina ord om nermonterad offentlig sektor. Varför rösta, flytta istället till
något skatteparadis. Skattetrycket
är väl den avgörande frågan för jordens överlevnad enligt dig.