2011/09/07

ISHOCKEY PÅ LIV OCH FÖR TIDIG DÖD


På väg hem från jobbet, en snabb blick på datorn och nyheten som hade trillat ner i inboxen på redaktionen just då - "Flygkrasch i Ryssland, flera döda". Flygplan, krascher och moder Ryssland verkar vara något som för tid och evighet hör ihop. Den polska presidenten Lech Kaczynski omkom med i princip hela den polska statsledningen utanför Smolensk på väg till massgravarna i Katyn där den röda terrorn hade firat triumfer när man mördade polska krigsfångar under det andra världskriget. Idag möts vi av nyheten att Sverige har förlorat en av våra bästa ishockeymålvakter i Stefan Liv, hans familj har förlorat en make, pappa och son och detsamma gäller alla de som hade en när och kär som spelade i KHL-laget Lokomotiv Jaroslavl...

Ingen människa är mer värd än någon annan, alla som av en eller annan anledning dör i onödiga olyckor är värda att sörja. Stefan Liv var dock en idrottsman som många såg upp till, och detsamma gäller alla hans lagkompisar som i eftermiddags fick se en flygkrasch ta ett helt ishockeylag på en ännu längre flygtur till en ännu okänd dimension.

Naturligtvis känner jag med alla offer i denna katastrof, och medan sonen sitter och undrar om det här kan betyda att Viktor Fasth blir ohotad som burväktare i Tre Kronor sitter jag och försöker att förklara att det mycket väl kan vara så men att vi bör minnas Stefan Liv som den storartade idrottsman han var och kommer att leva vidare som i våra minnen.

Traumat med Manchester Uniteds fotbollslag på Münchens flygplats 1958 får nu sin efterföljare i förlängningen av startbanan på Jaroslawls flygplats. När kungligheter och statsledningar ger sig ut på flygturer så delar man på sällskapet för att minimera riskerna, och kanske, kanske, skulle det vara en bra idé när idrottslag ger sig ut på resa. Nu har Jaroslawl inget KHL-lag i ishockey kvar, inte en någon spillra i spillrorna. Ett lagbygge som kostat rubel, blod, svett och tårar finns inte längre, och det som hände idag kan hända igen - någon annanstans med något annat lag. Tragedier upprepar sig alltid, förr eller senare...

Idrotts-Ryssland har sorg, precis som idrotts-Sverige och alla de andra idrottsländer som hade idrottsmän i Jaroslavl nu sörjer de idoler och förebilder som små knattar i hockeyutrustning har sett upp till. Tragedin är ett faktum, och allt vi kan göra just nu är att dela sorgen med de som sörjer mest.

Länkar: SvD1, SvD2, SvD3, DN1, DN2, DN3, DN4, AB1, AB2, AB3, Expr1, Expr2
Bloggar:

9 kommentarer:

Anonym sa...

känns typiskt moderat att försöka ta politiska poäng på andras bekostnad, att vanhelga Stefan framför er symbol fy ...


nilsåkeb

Tokmoderaten sa...

Jaha?

Vadå politiska poäng?
Vadå vanhelga Stefan framför "vår" symbol?

Det handlar om medmänsklighet, att känna med och dela sorg. Ärligt talat, varför läsa in politik i allt? Nils-Åke, du är fel ute, men jag hoppas att det beror på den chock som du, jag och alla andra hockeyälskare befinner oss i.

Jag håller inte på HV71, jag är brynäsare. Jag är inte sympatisör av det norska arbeiderpartiet, utan de svenska moderaterna. Men precis som jag grät för de som sköts till döds på Utöya så fäller jag tårar för Liv, hans familj och svensk ishockey som har förlorat en förebild...

Jor-el sa...

Du skriver "Ingen människa är mer värd än någon annan", det uttalandet stämmer ju inte alls med Moderaternas politik.

Cynisk sa...

Bra inlägg, TM!
Även vi som inte är smålänningar kan dela sorgen med andra.

Tokmoderaten sa...

Jor-El,

Just här och just nu har jag inte lust att diskutera din eller min bild av politik. Jag återkommer gärna någon annanstans någon annan gång.

Tomas sa...

nilsåkeb & Jor-el.

Två osmakliga kommentarer och att blanda in politik i det som nu hänt är ta-mig-tusan otroligt.

Mr Speck sa...

Tragiken angående Stefan Liv talar för sig själv.

Men då jag följer KHL på Viasat Hockey funderar jag på hur man går vidare rent praktiskt.

Ett förslag kunde vara att Lokomotiv får drafta 1-2 spelare från de andra lagen så att man snabbt kan bygga ett nytt lag. De De andra lagen kan ju få skydda säg 5 spelare vardera.

livingartist sa...

Jag instämmer med det bestämdaste! Det här handlar inte om politik utan om medmänsklighet!!! För guds skull lägg inte ner ruttna ägg i matkassen när du handlar... Glöm det. Det hör inte hemma här och nu!

Se dig omkring och tänk efter om det var du som hade drabbats istället för dem... Oavsett är detta som skett så tragiskt att det i ord är ofattbart. Härmed vill jag ge mina djupaste kondoleanser till alla drabbade av denna och andra olyckor där chocken kommer som en stormvind emot dem.
Stackars människor! Tänker på er i er förtvivlan!

Tack för ordet.
Mvh Corinna Kohler

ps; För er som är intresserade, kommer snart att lägga ut en blogg angående olyckan och ämnet olyckor, dödsbud överlag. Där får ni gärna ha hur mycket inlägg & debatt som helst! välkomna dit! ds;

LIVING IN BALANCE

livingartist sa...

håller helt med Thomas!!!