2011/09/19

NÄR ALLT ÅT ALLA BLIR LITE TILL NÅGRA...?


Skall man tro på Håkan Juholt och Carin Jämtin så kommer de sociala demokraternas skuggbudget att presenteras inom kort, och kanske var det därför jag trodde att nyheten som toppar Svenska Dagbladets webbsida denna morgon handlade om just det. "10.000 miljarder mer i skatt för de rikaste" var nyheten som stora, feta bokstäver slog emot mig, och visst kändes det som en befrielse att Håkan Juholt äntligen hade anammat den matematiska formeln där plus och minus går ihop och där "10.000 miljarder mer i skatt för de rikaste" skulle finansiera alla dessa utfästelser och löften...

Men så scrollade jag ner, och USA:s svar på Håkan Juholt bildsatte nyheten. Det var inte Juholt som äntligen hade landat i verkligheten, alls icke. Nej, det var allas vår fredspristagare Barack Obama som ville justera skattesatserna i USA sådär lite i marginalen och det gör han ju rätt i. För något måste ju trots allt vara lite sjukt när en miljardär betalar mindre i skatt, procentuellt, än en ensamstånde tonårsmorsa som jobbar på KFC på dagarna och det exotiska danshaket på nätterna för att ha råd med bröstmjölksersättning.

Sossarnas skuggbudget kommer alltså inom kort, och skall man dra några analyser från allt som Juholt har kläckt ur sig både muntligt och skriftligt så blir det så som Reinfeldt säger - Allt till alla. Sossarna gnäller på att Alliansen har sänkt skatterna med en sisådär 100 miljarder kronor men man ser ingen som helst anledning att höja skatterna alls. Jo, men i så fall kanske bara pytte, pyttelite för att återuppliva den slaktade välfärden, för att rädda en skola i fritt fall, för att bygga tunnelbanor, järnvägar, motorvägar och något hokus-pokus som kan ersätta den kärnkraft man lovar att avveckla. Håkan Juholt och Tommy Waidelich kan tydligen trolla med knäna, för bara de och inga andra kan både rädda välfärden och behålla de skattesänkningar som man spyr på men som de inte alls vill rätta till.

Det hade varit mycket ärligare om sossarna hade erkänt att man i sina ambitioner att återskapa bidrags-Sverige kommer att vara tvungna att höja skatternaa och det rejält. Ingen kommer någonsin att kunna ta en politisk valross och politisk sengångare på allvar så länge de gnäller om sänkta skatter men inte har en tanke på vilja höja skattetrycket - utåt sett. Ingen kommer att kunna ta de sociala demokraterna på allvar så länge man lovar allt åt alla mest hela tiden, utan en tanke på att prioritera.

Eller kommer de sociala demokraternas skuggbudget att skingra dimmorna kring Sveavägen 68? Kommer Juholt få tänka om och låta allt åt alla bli lite till några? Kommer Juholt att tvingas ta ansvar för alla sina ambitioner? Kommer Juholt att låta plus och minus bli lika med noll? Kommer Juholt att klara sig ifrån den svekdebatt som är ofrånkomlig ifall han inte längre kan lova allt åt alla, utan att behöva höja skatterna...?

Länkar: DN Debatt, SvD,
Bloggar: Moberg, Högberg, Västros, Röda Berget, Kent, Böhlmark, Einerstam, Edgelius

4 kommentarer:

Johan sa...

Bra inlägg, Tokmoderaten!

Du är lite ojämn (kanske särskilt när du försöker skriva om SD.. det blir ofta(st) lite krystat - möjligen därför att du inte är lika välinformerad om det partiet, som du är om sossarna..)

Du kunde ha påpekat, att Juholt och hans sidekick förmodligen inte är främmande för tanken att krama ur de rika 10.000 miljarder i skatt - i ett land med en BNP på 3.000 miljarder...

Fast Juholts rådgivare kanske drar sig lite för att (låta honom) sätta den tanken på pränt.

Anonym sa...

Han Juholt inte är trovärdig visar sig mer och mer.

http://www.metro.se/nyheter/har-ar-juholts-nya-mardromssiffror/EVHkis!tmGSPzrcLvRJM/

Anders sa...

Johan och Anonym verkar ju sakliga
och välinformerade. Ni ska ha beröm för era inläggs konsekventa enfaldighet.

Anonym sa...

Och Anders ska ha beröm för att han kom med något konkret..