2009/08/07

CYBERTERRORISM


Facebook och Twitter häromdagen, och denna kväll så gav sig Cyberkrigarna på mitt älskade Blogger... Under lite drygt 4 timmar hade jag ingen som helst möjlighet att besöka min blogg, den var enligt Google associerad med några hemska virus- eller spyware-angrepp. Medan mina meningsmotståndare i hemstaden jublade åt min prekära situation så slet jag i mitt redan alltför glesa hårsvall.

Tyvärr så besannas ju med detta mina ryssofobiska grubblerier. När sådant här händer, är det ju med en skrämmande träffsäkerhet som man kan hitta avsändarna av virus i Ryssland eller någon obskyr lydstat som Transniestrien, Abkhazien eller Sydossetien. Orsaken till attackerna är ju som vanligt att störa alla de sanningssägande bloggare som ivrigt jobbar på för att väcka alla de likgiltiga som ännu inte sett faran komma smygande. Björnen är på väg ur idet, björnen är hungrig och vred.

Att med cyber-terror tysta det fria ordet är ju både upprörande och beklämmande. Men den rättighet som vi i västvärldens demokratier har tagit för given, som vi med stolthet använder oss av varje dag och som format oss som de upplysta och kritiska individer vi är . den rättigheten angrips nu av små illvilliga hackare med idolbilder av Putint-tröjan och med nyimperialistiska hjärnvågor innanför det slaviska pannbenet.

När man inte med argumentation eller vettiga åsikter kan påverka andra så är det ju lätt för den som inte fostrats med det fria ordet och demokratin som fullt naturliga beståndsdelar av uppfostrandet att ta till skamgrepp. I detta fall är skamgreppen cyberterrorism, massiva virusattacker mot sociala nätverk och ren dator-sadism. Nordkorea gav sig på USA för bara någon månad sedan, och nu är det västvärldens öppna dekadens som angrips utan några som helst skruppler.

I dag attacker mot Facebook, bloggar och Twittrar - i morgon attacker mot regerings-siter, banker, försvarsnätverk och andra synnerligen kritiska platser i den nya cyber-rymden? Vi ser början på något nytt, en krigföring utan eldgivning och blodsspillan. De som startat dessa generalrepetioner och IT-övningar kommer också vara de som sätter i gång hela havet stormar när man känner sig tillräckligt kränkt.

Länkar: DN, AB/E24:1, AB/E24:2

Inga kommentarer: