2009/08/17

DEN SLÖSANDE STADEN SUNDBYBERG


Jag har tänkt på en grej. Ute i den stora världen, alltså den stora världen utanför Sundbyberg där jag bor där finns det en massa städer och kommuner som kan det här med att prioritera i sin budget. Men inte i Sundbyberg inte, för där skär man ner socialtjänst, skola, vård och omsorg med miljontals kronor medan man bygger nya konsthallar, utomhusbad, nationalarena för baseball och kommunalt drivna caféer istället.

När man läser i dagens Brännpunkt på SvD så kan man krasst konstatera att hemstaden är själva sinnesbilden av den slösaktiga kommunen som Stefan Fölster och Nima Sanandaji beskriver i sitt inlägg. En stad där alla nämnder får se sin budget skändas, alla nämnder utom den som handhar frågor som rör Kultur- och Fritidsfrågor och som leds av Natahlie Sundesten Landin - socialdemokrat. Om nu regeringen i all sin vishet bestämmer sig för att skjuta till lite mer pengar till kommuner och landsting, ja då bör dessa medel rikta sig mot de kommuner som hittat rätt i sina prioriteringar och där det trots allt kan bli så att man genom idogt vändande på kronorna inte kan se någon annan utväg än att spara i välfärdens kärna. Sundbyberg däremot bör inte ha en krona så länge stadens ledning prioriterar kulturellt mischmasch före den enligt socialstyrelsen sämsta äldreomsorgen i landet, före länets mest lågpresterande skolväsende och en socialtjänst som redan innan sparbetingen nästan gick på knäna.

Är jag emot allt vad kultur och fritid heter frågar sig då kvinnan i näbbstövlar eller mannen i grön parkas? Svaret är självfallet nej, men var sak har sin tid. Bra och välskötta idrottsanläggningar för våra ungdomar är självklart väldigt viktiga, precis som att det skall finnas bra fritidsaktiviteter för såväl barn, unga, vuxna som gamla. Men frågan är om tiden för en av de djupaste ekonomiska kriserna och svackorna i ekonomin verkligen är rätt tid att satsa på just detta eller om man inte kan ge sig till tåls och vänta in de goda åren som kommer framöver?

När kommunens kassakista är full och välfärdens maskineri fungerar utan gnissel eller missljud, ja då kan man ju leta upp de där detaljplanerna för nya idrottsanläggningar igen och sätta igång med investeringar. Men när kassakistan gapar tom och enbart fylls på av pengar som Helene Hellmark Knutsson hämtat på socialkontoret, på äldreboendena och stadens alla skolor så anser jag att det känns ruttet att omedelbart sätta sprätt på dessa i diverse satsningar som ingen dör av om de inte blir av omedelbart.

För mig så är varje lärare i skolan, varje biträde eller undersköterska i omsorgen och varje socialsekreterare värd så mycket, mycket mer än att vi i svackan plöjer ner nästan 50 miljoner på en plaskdamm på Golfängarna. Vård, skola och omsorg måste alltid prioriteras när tiderna är svåra, men det fattar tyvärr inte ledningeni Sundbyberg. I deras värld blir den arbetslösa läraren lycklig av att tillbringa dagarna i en konsthall, den jobbsökande undersköterskan glad av en latte i ett kommunalt café och den avskedade socialsekretaren lite mer harmonisk av att en typisk, regnig sommardag ligga vid en pool full av gåsträck på Golfängarna... Det är socialdemokratins arbetslinje, det är deras prioriteringar.Socialdemokratin påstår att de står för ett starkt ledarskap i staden, men ett starkt ledarskap kräver att man kan göra om, göra bättre och göra omtag. I min värld hade socialdemokraterna framstått som långt mer seriösa och verklighetsförankrade om Helene Hellmark Knutsson hade gått ut och berättat att man skjuter på utomhusbadet tills tiderna är bättre, att nationalarenan i baseball finansieras av sponsorer i stället för med skattekronor och att borgensåttagandet för en konsthall i Marabouparken får anstå tills den dagen då de mörka molnen skingrats. Några av besluten fattades ju när tiderna var goda, men skall verkställas när mörkret ligger över världsekonomin. Gör om, gör rätt -prioritera! Hejdå!

Länkar: SvD

Inga kommentarer: