2010/01/06

ATT RECENSERA REGERINGAR...


På ett väldigt förtjänstfullt sätt lyfter idag Per Gudmundsson frågan om regeringens popularitetssiffror jämfört med tidigare sossediton. Föga förvånande avgår dagens ministär med segern, och det finns ju lika många förklaringar till varför som det finns ledarskribenter i gammel-media.

I mina ögon så är den absolut största orsaken till att alliansens ministrar i princip på varje plats överträffar sina företrädare den att den gode Göran Persson valde färglösa och intetsägande människor som ministrar för att själv få framstå som den store statsmannen som egentligen styrde allt som hände i Konungariket. Det fanns några få undantag, personer där kompetensen var stor och där man med rätta kan tala om de "skarpaste knivarna" i rörelsens bestickslåda - men de allra flesta var fruktansvärt slöa, vissa rent av smörknivar av trä.

Det är ju rätt skoj att på position efter position få betygssätta dagens regering med gårdagens, och inget kan stoppa mig när det kommer till slika jämförelser. Så varsågod, matchen kan börja och betygen är på en tiogradig skala med 10 som bäst och 1 som sämst...

Statsminister: Reinfeldt vs Persson: 8 - 7.
Kommentar: Reinfeldt kan fortfarande växa politiskt, det kunde inte Persson - han växte bara på bredden av allt snattat plockgodis. Men ändå, en stark ledare var han - och oftast vidrigt rolig.

Justitieminister: Ask vs Bodström: 5 - 5. Sammanlagt: 13 - 12
Kommentar: Ask har gett oss "All time High" när det gäller poliser, men fortfarande saknas straffskärpningar och ett välsmort rättsväsende. Bodström är tilltalande fysikt för sexuellt frustrerade kvinns, och har en simultanförmåga i världsklass...

Jämställdhets- och integrationsminister: Sabuni vs Orback: 4 - 3. Sammanlagt: 17 - 15
Kommentar: Sabuni åstadkommer inte alls något revolutionerande i någon av sina roller, tack och lov när det gäller jämställdhet och tyvärr när det gäller integration. Orback minns man för den fenomenala "leva med hästar"-historien.

Arbetsmarknadsminister: Littorin vs Karlsson: 6 - 2. Sammanlagt: 23 -17
Kommentar: Littorin har det inte lätt i dagens situation men han kämpar på bra, och dessutom springer han fort ur kammaren när han får se Astudildo. Vem var Karlsson, egentligen? Någon som minns honom...?

Finansminister: Borg vs Nuder: 9 - 3. Sammanlagt: 32 - 20
Kommentar: Att ens jämföra regeringens motsvarighet till "Rainman" med Nuder finns ju inte, ren utklassning.

Kommunminister: Odell vs Österberg: 5 - 6. Sammanlagt: 37 - 26.
Kommentar: Visst, Odell har fixat mina Treo till ICA men jag förväntar mig mer. Österberg växer, stor och stark. Man minns honom iallafall - ett tecken så gott som något.

Försvarsminister: Tolgfors vs Björklund: 1 - 0. Sammanlagt: 38 - 26.
Kommentar: Sten vinner på att Leni Björklund faktiskt är det största och absolut värsta stolpskottet som fått sätta sin fot på Jakobsgatan. Nog sagt med det här och nu...

Jordbruksminister: Erlandsson vs Nyqvist: 3 -1. Sammanlagt: 41 - 27.
Kommentar: Vem var Nyqvist? Vem var hon, kan någon peka ut henne på en bild? Nähä. Några kan nog peka ut Eskil iallafall.

Migrationsminister: Billström vs Holmberg: 7 - 4. Sammanlagt: 48 - 31.
Kommentar: Billström är bra i sin roll, rentav mycket bra. Barbro får sitt betyg bara för att hon har satt en extremt söt dotter till världen, som jag lider med just nu...

Kulturminister: Adelsohn-Liljeroth vs Pagrotsky: 3 - 4. Sammanlagt: 51 - 35.
Kommentar: Pagrotsky förtjänar respekt för att han vågade sätta sig upp mot den mer än fyra gånger så stora chefen. Att sedan kultur är något sossigt avgjorde denna duell...

Miljöminister: Carlgren vs Sommerstad: 4 - 3. Sammanlagt: 55 - 38.
Kommentar: Sommerstad är ännu en sån där som fallit i den djupaste glömska, men hon måste ändå haft en bättre smak för kläder än Carlgren - något annat är nämligen omöjligt.

Näringsminister: Olofsson vs Östros: 6 - 5. Sammanlagt: 61 - 43.
Kommentar: Östros gläfste mest. Maud piper iallafall rätt saker ibland.

Infrastrukturminister: Thorstensson vs Sahlin/Messing: 2 - 1. Sammanlagt: 63 -44.
Kommentar: Alla vet vem Mona är, men ingen gillar henne ändå. Messing var snygg, men inte så mycket mer. Ingen vet vem Åsa Thorstensson är, och alla är likgiltiga för hennes arbete.

Socialminister: Hägglund vs Andnor: 6 - 2. Sammanlagt: 69 - 46.
Kommentar: Var hittade Göran Persson alla dessa okända kvinnor? När blev genomskinlighet en merit? Hägglund gör ett bra jobb, tyvärr i det fördolda.

Folkhälsominister: Larsson vs Johansson: 3 - 3. Sammanlagt: 72 - 49.
Kommentar: Titanernas kamp! Ehhh? Nåväl, en av de jämna drabbningarna i min sinnesvärld.

Socialförsäkringsminister: Husmark-Pehrsson vs Johansson: 2 -2. Sammanlagt: 74 - 51.
Kommentar: Stackars Christina som fått se smutskastningen sänka henne, men Morgan gjorde ju inget annat än att se till att som många som möjligt av svenskarna skulle hamna under hans vingar.

Utbildningsminister: Björklund vs Baylan: 8 - 2. Sammanlagt: 82 - 53.
Kommentar: Baylan är och var ett stolpskott, vars haveri nu Björklund får arbeta hårt med att fixa till. Överkörning igen...

Högskoleminister: Krantz vs Hallengren: 2 - 2. Sammanlagt: 84 - 55.
Kommentar: Jaha? Vadå?

Utrikesminister: Bildt vs Eliasson: 9 - 9. Sammanlagt: 93 - 64.
Kommentar: Två fantastiska män som gör och gjorde ett utmärkt arbete för Sverige.

Handelsminister: Björling vs ingen: 1 - 0. Sammanlagt 94 -64.
Kommentar: Tur för Eva att det inte fanns någon handelsminister hos Persson...

EU-minister: Malmström vs Ringholm: 6 - 2.
Kommentar: Som att jämföra chokladmousse med avföring, liksom...

Det var en synnerligen neutral jämförelse mellan våra två senaste regeringar, och kan ni tänka Er - i mina ögon vann alliansen! Slutställningen blev 100 -66. På vilket sätt Ohly, Åström och grottmannen från Kalix kan lyfta det röda laget återstår att se ifall olyckan är framme.

Länk: SvD

3 kommentarer:

chefsingenjören sa...

Du som är politiskt insatt måste hjälpa en förvirrad CIng. När hade vi senast en Försvarsminister värt sitt salt?

Fritz, Ivan och Usama tillsammans har inte åstakommit så mycket skada på Försvarsmakten som en enda av de senaste 20 årens ministrar gjort på egen hand...

chefsingenjören sa...

För övrigt tippar jag på lagledarbyte i det röda laget under våren...

Tokmoderaten sa...

CIng, trevligt att se dig här igen! I mina ögon är faktiskt Anders Björck det bästa vi har haft på stolen - under hans era hade vi det bästa, mest välavvägda försvaret sedan 50-talet. Bra kvalitet, en bra numerär och en minister som brann för sitt område.

En snabb betygssättning av de olika ministrarna de senaste 20 åren enligt samma betygsskala som i inlägget:
Tolgfors 1, eller 2 då...
Odenberg 6
Björklund 0
von Sydow 2
Petersson 1
Björck 8
Carlsson 2

Tragiskt, men just försvarsministerposten tycks vara en magnet för de mest destruktiva politikerna...