2010/01/27

SOSSARNAS SKÖNA SLUSSEN...


Ibland är det rätt skönt att ha sina känselspröt inne i den politiska motståndaren, i detta fall hos sosseriet i Stockholm. Ett av de mest utmärkande dragen hos en besatt sosse är att man gnäller på allt och alla som inte har sina bidragssugande rötter i den socialdemokratiska myllan - och naturligtvis börjar man från det rödgröna laget i huvudstaden att gnälla på alliansens förslag till hur Slussen, denna vedervärdiga plats mellan Mälaren och Saltsjön, bör förskönas.

Slussen av idag är så nedgånget att de ryska förorterna Lasnamäe och Mustamäe strax utanför min andra hemstad Tallinn framstår som tilltalande, moderna och välskötta. När jag en gång klev av på Saltsjöbanans perrong någonstans under lager efter lager av vittrande betong så satte jag foten i en bajskorv, utklämd av en skitnödig medborgare mitt på den väg man måste ta för att nå tunnelbanan och i förlängningen någon mer estetisk plats än detta jävla Slussen...

Finns det något som är bra med dagens Slussen då? Jo, utsikten mot Gamla Stan, mot Djurgården i fjärran och de heliga öarna Skeppsholmen och Kastellholmen. Även om man snurrar ett halvt varv så blir ögongodiset välsmakande med Riddarholmen och Stadshusets torn. Utsikten är det enda bra med Slussen, ty McDonalds vid samma plats är den restaurang som hade sina små burgare ute i solen en härlig sommardag, Gallerian under detsamma är ett virrvarr av trånga gångar och alldeles för ointressesanta butiker och allt tunnelbanestationen luktar allt som oftast skit - och nu kom jag på mig själv med att låta som en gnällande sosse.

Nu finns tydligen två versioner hur man gör något mysigt av något vedervärdigt, och Sten Nordin log med hela sitt runda ansikte när han häromdagen presenterade Alliansens förslag. Och i dag kom gnällandet med samma våldsamma kraft som det snöoväder som just nu lamslår huvudstaden. Inget var bra med Stens förslag brölade sossar, miljöpartister och kommunister med en samstämd klagosång. Och för en gångs skull hade man ett motförslag, ett ännu så länge hemligt sådant där det enda som är känt är att det skall bli ett landmärke med kulturella förtecken. Och med mina kontakter har jag kommit över skissen för hur det rödgröna Slussen bör se ut. Bilden syns ovan, och man kan tydligt se att det är ett "rött" förslag.

Enligt mina källor så störde sig miljöpartisten Yvonne Ruwaida på det socialistiska fokus som byggnaden, landmärket, kommer att få. Hennes förslag var att byta ut Lenin på taket mot en byst av Peter Eriksson, men detta förslag sågades av både sossar och vänsterpartister. Kompromissen blev att man lovade Yvonne en taxistolpe utanför bostaden och ett fulladdat sjukresekort.

Och ja, jag gillar det pompösa, mäktiga och bländande - så skulle man bara byta ut Lenin mot Ulf Adelsohn i bastkjol som takprydnad så skulle jag vara med. Vad som helst är bättre än dagens Slussen...

Länkar: DN1, DN2

1 kommentar:

Unknown sa...

Gå med i Facebookgruppen "Rädda Slussen"!