2010/01/10

VILKEN VIDRIG VARGAVINTER!


"Som en levande lavin kommer hungriga djur
Över vidden hörs deras tjut
Och vinden sjunger ett mollstämt du
Människa, är du för eller mot till slut?

Det e vargen
Det e vargen
Det e vargen
Du trodde var död"

En riktig vargavinter går kanske mot sitt slut, och nu går inte ens vargen säker inhägnad på djurparker. Efter att att man en förmiddag slaktade 10% av den fria vargstammen, så var det nu dags att ta livet av en avsevärd del av den ofria vargstammen - vargar som likt många östtyskar under kommunismen sökte fly genom stängsel och taggtråd för att nå friheten.

Vid Skånes Djurpark så rymde vargarna efter träget arbete med att nå friheten på andra sidan stängslet, och djurskötarna vilade minsann inte på hanen - det var döda som gällde...

Självklart måste man i en djurpark se till att djuren finns kvar i sina hägn, för besökarnas och i detta fall de andra djurens säkerhet. Att sedan hägnen skall vara så stora och naturtrogna att djuren upplever frihet i sin ofrihet är ju också det en självklarhet. Och precis lika självklart tycker jag att det borde vara att man på en djurpark hade bedövningspilar till sina vapen, för att slippa ta till den yttersta lösningen när djuren flyr. Om det nu fanns bedövningspilar, varför använde man inte dessa. Och om det var så svårt att använda dessa, varför försökte man inte ens...?

Jag vill tro att djurskötarna på Skånes Djurpark faktiskt känner för de djur de har ansvar för - jag tror faktiskt inte att man väljer att jobba på ett Zoo om man hatar djur och vill döda dom vid första, bästa tillfälle. Men frågorna i detta fall är många och hur jag än funderar så blir jag inte klokare...

"I de djupaste skogar från fjällen i skyn
Hörs berättas en urgammal myt
Om blixtrande ögon du aldrig kan fly
Så bevare båd stad och by"

Har vargskräcken återigen tagit den svenska folksjälen i besittning? Det verkar inte bättre...

Länkar: SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, DN, AB, AB2, Expr1, Expr2

2 kommentarer:

magnus sa...

Jag hörde i ett reportage ord om att vargarna befann sig där de kunde gå lös på de andra djur.

Det kanske ger dig svar om skötarnas omsorg om djur "vargskräck".

Maggen sa...

Oj oj oj vilket daltande det är med dessa vargar. Om du äger hundar, får eller nått annat djur som fått utstå vargarnas anfall så förstår man nog bättre. Det skjuts absolut inte för många vargar i Sverige snarare tvärtom.