2010/07/04

ALMEDALEN VAKNAR UPP - SHOWEN TAR FART


Så har den börjat, den där underbara veckan som jag bara drömt om att få vara med om. I år var det nära att drömmen blev verklighet, att jag faktiskt skulle få några dygn bland alla andra som går igång på politiskt hantverkande och av att umgås med folk över partigränser. Almedalsveckan 2010 har börjat och jag sitter på fastlandet och mår dåligt av bild efter bild på Facebook där Visby och vädret visar sig vara så vackert som det bara kan vara i drömmarna...

Det här året slås det rekord i Almedalen, rekord efter rekord ryker när valrörelsen står för dörren. Det är så himla många journalister på plats, så många utställare eller lobbyister, så många politiskt intresserade att man faktiskt borde kunna konstatera att ön Gotland med sin kalkgrund har sjunkit någon decimeter ner i fesljummen Östersjö.

Denna soliga dag är det Moderaternas dag i Visby, en dag vikt åt det nya statsbärande partiet. Under natten så kom det en debattartikel i DN om just det, författad av någon av statsministerns spökskrivare åt honom - en debattartikel om varför vi Moderater numera är det nya statsbärande partiet i Sverige. Det ligger ju rätt mycket intressant i formuleringarna i den där debattartikeln, om varför det numera är så naturligt att vi Moderater har plockat upp den där stafettpinnen som sosseriet slängt ifrån sig. Medan sossarna ägnar sig åt självömkan, tandagnisslande och ett kroniskt grinande så visar ju vi att det är ett nytt parti som sätter agendan...

Men är sossarna usla på allt i dessa dagar? Nej, absolut inte. Det finns en arena som man äger, där skademinimeringen ankommer på oss i Alliansen att ta hand om - och den arenan är de sociala medierna. Man kan tycka mycket om sosseriet som rörelse, om deras politik och den självömkansprocess man just nu fastnat i. Men det finns en pärla som glänser vackert i dyngstacken - Netroots...

"I år händer dock inte allt på plats i Almedalen eller runt om i Visby. Sociala medier som Twitter och Facebook blir allt viktigare när också internet blir en självklar arena.

– Det blir ett ordentligt genombrott för sociala medier i år. Förra året var det mest isolerade öar som ägnade sig åt twittrande, men i år känns det som att det blir en väldigt integrerade del av de flesta verksamheterna, säger Joakim Jardenberg, vd på Mindpark och moderator för en daglig talkshow om sociala medier från Almedalen"
kan man läsa på SvD. Den arenan äger fortfarande sosseriet rejält, och satsningen från Netroots sida under årets Almedalsvecka är total och respektingivande.

Alliansen kan inte och ska inte skapa en karbonkopia av Netroots, men man skall se hur de har jobbat och jobbar. Sedan skall man plocka det bästa ur arbetssättet för att kunna skademinimera det pinsamma övertaget för det röda laget. I år kommer dock inte valet vinnas av nätkrigarna, men hur framtidens medialandskap ser ut kan man bara ana... Där det andra laget finslipar detaljer, så har vi bara börjat läsa handboken. Och ja, jag är lite bitter...

I dag är det Moderaternas dag, och jag ber att få återkomma sent ikväll med lite reflektioner om det som jag kan sitta och läsa mig till med en halv Östersjö mellan mig och händelsernas centrum. Klimax kommer väl när Reinfeldt lämnar scenen i Almedalen efter sitt tal, som den första av sju partiledare. Almedalsveckan är igång, veckan då det händer i det politiska Sverige.

Länkar: SvD, DN1, DN2, Expr, AB
Bloggar: Magnus Andersson, Högberg, Peter A

3 kommentarer:

Ann-Cathrin Larsson sa...

Kunde inte låta bli att le lite svagt när jag läste din inledning,,Men va f..! Precis så där känner ju jag!!
Planerna inför veckan började redan i november och så fort det gick att boka i december så gjorde jag det. Ändå sitter jag på fastlandet och snabbt bläddrar förbi alla glada statusuppdateringar som handlar om Almedalen.
Tur att de sociala medierna är så väl utbyggda som de är ändå ;-)

Johan Ulvenlöv sa...

Om exakt 27 minuter kommer ni känna er ännu mera efter :-).

Synd att du inte är på plats. Hade varit kul att ses.

/J

Fredrik sa...

Jo, nog är det ett gigantisk sjöslag som utspelar sig på ÖN...någon undrade vad som skulle hända om ön sjönk... ;-)

http://fredrik.vartsollentuna.se/2010/07/04/alme-dagen-blir-en-vecka/

/Fredrik i Sollentuna