2010/07/29

NÄR POLITIKEN BLIR LÖJLIGA FAMILJEN


När Janne Josefsson orkestrerade ett av sina Debatt-program från Visby och Almedalsveckan satt jag och störde mig på Jytte Guteland och hennes hysteriska orerande om alla som var taskiga mot Mona, och då främst Per Schlingmann och Karl Rove. Redan då satt bilden av Jytte Guteland som dottern i den nya familjen i en uppdaterad version av kortspelet Löjliga Familjen - Familjen Sosse...

Om Jytte tog på sig rollen som dottern i familjen så blev det i dag också klart vilka som har fått i uppdrag att gestalta pappa och mamma i den löjliga familjen Sosse - Dag Larsson och Carin Jämtin. Jytte var rabiat, hysterisk och skogstokig i ett direktsänt TV-program där hon ensam orsakade ett lämmeltåg av osäkra väljare på väg från det parti hon borde vilja ha fler till, Carin Jämtin och Dag Larsson skrev istället en av de stolligaste debattartiklarna som publicerats på DN Debatt.

Medan Pridefestivalens deltagare under dagen har kämpat för att inte spolas bort av regnoväder efter regnoväder så spolade Dag Larsson och Carin Jämtin ännu lite mer av den tidigare bilden av ett seriöst och verklighetsförankrat parti. När politiken borde handla om hur vi kan se till att våra äldre får en bra tillvaro om eller när de hamnar på ett ålderdomshem eller sjukhem så vill Dag Larsson och Carin Jämtin ha speciella inrättningar för de HBT-personer som behöver hjälp med vardagen och omvårdnaden. "Vi och Dom"-känslan då? Hur blir det med den när man börjar dela upp gamlingarna efter vilka sexuella preferenser de råkar ha.

Kontraproduktiv politik för oss som vill se alla unika människor umgås med varandra, över klassgränser, könsgränser och de gränser som kan finnas mellan hetero-, homo-, bi-, transsexuella medmänniskor. Sossarna slogs en gång för att pojk- och flickklasserna i skolan skulle bannlysas, bra så . Nu gör man tvärtom, där olika människor inte skall behöva leva med varandras olikheter, en snabb genväg mot en spirande intolerans...

Men om idéerna med HBT-sjukhem och HBT-äldreboenden är något som jag inte vill förlika mig med i min ambition att kunna umgås med alla typer av folk om jag blir gammal, den pryda sosse-tanten på sal 1 eller den frispråkiga bögmoderaten på sal 7, så finns det värre galenskaper.

Ta frågan om enhetstoaletter i det offentliga livet, undra på att politikerföraktet frodas när våra folkvalda inte kan förstå att vi människor gör våra behov på lite olika sätt. Skall Carin Jämtin se till att ABF får i uppdrag att lära kvinnorna att kissa stående, rakt ut i en pissoar? Skall Dag Larsson använda skattekronorna till att se till att vi män får bättre träffsäkerhet när vi tömmer blåsan, eller finns det någon magisk formel för att se till att det hopplösa könet helt plötsligt skall lära sig att lyfta på ringen överallt? Eller kommer ROT-avdraget att börja användas i en massiv kampanj för att bygga bort våra sociala träffpunkter, pissoarerna, för att låta alla bli ännu lite mer ensamma i tömmandets stund...?

På vilket sätt leder "könsneutrala toaletter" till ett mer friktionsfritt samspel mellan de som lever enligt heteronormen och de som inte gör det? Finns det någon tanke bakom detta minst sagt löjliga utspel, och vem har isåfall tänkt tankarna? Har sossarna med denna fråga identifierat frågan som de skall vinna valet med? Är det bara vi som skakar oförstående på huvudet som är trångsynta och imbecilla, och nu funkar inte frågetecken-tangenten längre efter några styckens förslitning.

Med sådana här utspel så är det inte konstigt att politikerföraktet frodas, när deras folkvalda börjar svammla om att de fysiska förutsättningarna för att lätta på trycket inte alls påverkas av om man har en snopp eller en snippa. Det blir löjeväckande, det är löjligt och en fråga som inte politiken kan göra något åt. Kvinnor - oavsett om man är lesbisk, hetero eller både och - tar längre tid på sig vid toalettbesöket. Männen - bög, hetero eller både och - kör löpande-band-principen så länge det inte handlar om det "stora". Varför kan inte politiken hålla sin klåfingriga fingrar borta någon och se verkligheten som den ser ut - frågetecken.

Det sista frågetecknet i denna nattpostning är vem som skall vara sonen i den löjliga familjen Sosse. De har med Jytte Guteland, Dag Larsson och Carin Jämtin nästan fullt hus på Sveavägen 68. Förslag om vem skall fullborda den heteronormativa löjliga familjen tas tacksamt emot i kommentarsfältet nedan. Vem vet, kanske Egmont nappar på den nya familjen...

Länkar: DN1, DN2, Expr

Inga kommentarer: