2010/07/01

SLUTDUELL ELLER SKADEMINIMIERING...?


Medan jag sitter framför datorn och gottar mig åt nyheten att Alliansen leder i "Poll of the Polls", opinionsundersökningarnas samlade verk så kan jag inte låta bli att fundera omkring en helt annan nyhet. TV4 vill kvällen innan självaste valdagen ha en riktigt färsk slutdebatt mellan Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin - men Mona vill inte möta miljontals väljare sådär i sista sekunden...

Jag förstår faktiskt Mona Sahlin, hennes rådgivare och partistrategerna i sosseriet - och jag förstår faktiskt varför.

TV4 ställer upp med privatflyg för att få upp Mona till studion ute vid Värtahamnen, men i Monas värld betyder den här mediaexponeringen inte ett smack ty hon skall umgås med sina väljare i Göteborg från soluppgång till solnedgång. "Så har det alltid varit" heter det och det gamla arbetarepartiet verkar ha plockat upp det nya arbetarepartiets konservativa mantel...

Ordet för dagen är skademinimering. Det är det som allt det här handlar om när väljarna är lika lättflyktande som gas och när allt fler bestämmer sig i sista sekunden. Med "Poll of the Polls" på näthinnorna så ser även en halvblind kuf som undertecknad att det kommer bli en jämn match ända in in kaklet, och där man i en bra debatt den sista kvällen innan valdagen kan vinna de där väljarna som man behöver för att säkra valsegern. Problemet för Mona Sahlin är att det handlar om en TV-debatt, och hon har ju vid det laget plågat sig igenom alltför många sådana för att det skall vara bra.

TV och Mona Sahlin är ju inte direkt kompatibla, det fungerar liksom inte trots en gedigen erfarenhet och en livslång gärning i politiken. Inte ens mina sosse-vänner tycker att Mona klarar av att bemästra den mediaformen. Varje gång hon dyker upp i rutan försvinner några väljare sägs det, och det stämmer nog. Att då gå upp i TV4-ringen i valrörelsens elfte timme mot en skallig besserwisser som brukar köra över Mona i TV varje gång det finns möjlighet är ju bara så urbota dumt...

På Golfängarna i Sundbyberg under Nationaldagsfirandet 2009 så var Mona Sahlin, Åsa Westlund och Jan Eliasson där för att förgylla tillvaron för alla de som sökte svar på de sista frågorna inför EP-valet dagen efter. Jag stod och lyssnade på Mona i det lilla formatet, där närheten och mysighetsfaktorn var total, och där gjorde hon sig bra. Det hon stod och svammlade om var inget som jag nickade instämmande åt, men det var så naturligt och äkta att jag fick en "a-ha"-upplevelse. Det var då jag faktiskt kunde förstå hur sosseriet hade kunnat välja denna Mona Sahlin till sin första kvinnliga partiledare.

Men inför 100-200 redan frälsta och några dussin nyfikna vinner man tyvärr inga väljare, inte många iallafall. Skillnaden mellan den lilla scenen och den stora manegen i form av en TV-studio är total i Monas värld, tvvärr för sossarna och tack och lov för oss andra. I TV möter man tusentals gånger fler än på ett torgmöte i Götet eller på en grönyta i Sumpan, och de som tittar på TV vill ha vägledning - inte mer frälsning...

Att Mona och hennes stab vägrar debatten i TV4 är så rätt för när det gäller skademinimering. Det handlar inte om feghet, det handlar om självbevarelsedrift. Hellre förlora 10-15 väljare vid några möten i Göteborg än att tappa tusentals andra på bästa sändningstid. Vi moderater hade gjort exakt likadant om vår ledare var en kronisk loser närhelst han dök upp i TV, men det är han ju inte - inte alls faktiskt.

Länk: Expr

3 kommentarer:

Unknown sa...

Duellen vi missar!

Reinfeldt : Varför vill ni socialdemokrater att så många människor skall leva på bidrag i utanförskap?

Sahlin : Du är arogant och mallig och kostymen sitter illa.
Sverige behöver en återställare. Ha, ha, haa.

Reinfeldt : Vi inom Alliansen vill ha ett samhälle där alla har en uppgift och för att det skall bli verklighet behöver vi stimullera till fler arbeten.

Sahlin : Du står där och kråmar dig och du luktar illa tycker jag.

Reinfeldt : Vi tror att människor själva är vuxna att disponera en större del av sin inkomst och med sin efterfrågan skapa en sund sysselsättning.

Sahlin : Med en finansminister som har hästsvans och kanske bh får vi ett utsugarsamhälle.

Unknown sa...

Klockrent! För min del gör det ingenting att Mona inte ställer upp i tv-debatter, fast å andra sidan så har jag aldrig gillat partiledardebatterna på TV. Alliansen vinner alltid överlägset över de rödgröna då oppositionen aldrig riktigt blir någon utmaning. Det är alltid samma gamla argument och samma gamla motargument. Lars Ohly ler för att visa att han inte är utstött, Peter Eriksson försöker upprätta sig som statsduglig och Mona Sahlin kommer med tomma argument medan Alliansen som vanligt står enade och talar klarspråk.

Alliansen 2010!

Unknown sa...

Hej Fredrik,

som bloggare och politiskt engagerad vill jag uppmärksamma dig om ett roligt test som jag tror är av intresse för dig och dina läsare. TV-kanalen
Comedy Central har tagit fram ett humortest där man kan testa vilken politiker man skulle skratta bäst ikapp med. Efter 12 snabba frågor får du svar på om du skrattar ikapp med Fredrik Reinfeldt, Mona Sahlin eller någon av de andra partiledarna.

Du är en av de 15 utvalda bloggare som är först med att ta del av testet. Det har precis lagts upp på: www.comedycentral.tv/humortestet.

Det vore roligt om du ville testa det!

Vänliga hälsningar,
Nathalie
Pronto för Comedy Central