2010/12/24

TRAMS I TOMTETIDER


Snöröken yr utanför fönstret, kylan gör sig påmind när jag tassar omkring över ett kallt golv i jakt på lite sötsaker till frukost. Ett glas julmust, några skumtomtar och en näve ischoklad så är lyckan gjord och tiden kan användas till en kort postning om två saker som man i framtiden kommer att associera till julen anno 2010 - tågkaos och ett försvar som förnedras av tomtar...

Högvakten vid Stockholms slott utsattes i natt för ett angrepp av tomtar, tomtar som slog ner en av vaktposterna för att komma åt en AK5:a. Kanske ett resultat av att någon person hade just en automatkarbin på sin önskelista och att denna person hade skött sig bra under året som gick, något han eller hon förmodligen inte kommer att göra när julklappen nu blir ett dödligt vapen. Kanske var det så att tomteverkstaden inte klarade av att tillverka ett funktionellt vapen, kanske var det här den enda lösningen för tomtarna att infria en öskning i de tider då önskningar slår in.

Men vad säger det om vårt försvar egentligen, när hotbilden av överfallande tomtar inte har tagits med i beräkningen och när man inte klarar av att värja sig mot desamma? Det säger rätt mycket tycker jag, om ett försvar som inte ens klarar av de löjligaste och närmast illusoriska motståndarna längre. Vi har ett försvar som verkar mot tomtar med svart skägg och i allt annat än röda kläder i ett land Långt-bort-i-stan, men här hemma har vi ingenting att komma med när tomtarna slår till mot självaste Konungens arbetsplats vid Slottsbacken i Gamla Staden...

Trots tomtarnas lyckade anfall mot Högvakten så är nog julens snackis väder och kaos på både vägar och järnvägar. Visst kan jag tycka att vi i Alliansen borde mäktat med mer när det kommer till att ta igen decennier av eftersatt underhåll på både järnvägsnät och vägar, men så har ju regeringen också brottats med att ta Sverige genom en kris på ett sätt som gör att vi i dag, trots inställda tåg och huttrande resenärer, trots igensnöade vägar och plogbilar som inte syns faktiskt är det land i Europa som gått ur krisen snabbast. Visst kunde vi gjort bättre, och det bästa man kan göra i detta fall är att se problemen, erkänna bristerna och ihärdigt jobba för att komma framåt i ambitionen med att resenärer i tåg och bil skall komma framåt. Där brister det, och det liknar mest enpajkastning där alla skyller på alla - och det skall jag också göra.

När sossarna denna morgon lastar regeringen för snöoväder och järnvägar som inte går att åka på när det vita täcket lägger sig över landet så mår jag fysiskt illa och skumtomtarna är på väg att komma i retur. Att det vi nu ser är resultatet av fem år Alliansstyre får vi höra, när sanningen är fyra och några månader och där just SAP styrt Sverige och landets järnvägar i princip oavbrutet under vår framväxt som industrination. Järnvägarnas förfall och en alltigenom usel infrastruktur är ett problem som dagens ledning måste hantera, men det är ett problem skapat av andra - nämligen de som idag sitter och kastar sina fekalier på de som faktiskt bygger bort en "getingmidja" i Stockholm, de som faktiskt får arslet ur vagnen och bygger en förbifart förbi Stockholm.

Så om du står där på en isande kall perrong denna julafton och väntar på ett tåg som inte kommer - förbanna gärna regeringen, Trafikverket eller SJ. Men bär samtidigt med dig i sinnet att allt faktiskt är sossarnas fel, precis som allt annat som inte fungerar här i Sverige...

Med dessa ord vill jag önska Dig och de Dina en riktigt God Jul med allt vad det innnebär av snapsar, julmat, godis och ömsinta ömhetsbetygelser. GOD JUL!

Länkar: SvD1, SvD2, DN1, DN2, DN3, Expr1, Expr2, AB1, AB2

11 kommentarer:

Rob sa...

He he, kul bitter känsla av julafton antar jag: "...allt faktiskt är sossarnas fel, precis som allt annat som inte fungerar här i Sverige..."

Lätt onyanserat får man nog drista sig att säga.

Men det kanske hänger samman med namnet "tok"moderaten.

Anonym sa...

Helt underbart!

Anonym sa...

Tycker du har fel. Det handlar inte om att det är sossarnas fel. Problemet är att ingen, inklusive ansvariga ministern (M), SJ, och banverket vill ta på sig ansvaret. Det är alltid någon annas fel. Skäms!

Och God Jul!

Bengt H sa...

Men att inget fungerar när det blivit vinter är väl självklart. Politiker blå som röd har bara pratat om uppvärmning och att myndigheter och statliga företag skall förbereda sig på värme. Att det sedan blev kallt hade ingen räknat med (för det har inte FN sagt) och då fungerar inget. Inte ens vindsnurrorna fungerar på vintern...

Mikael sa...

Utvecklingen går åt rätt håll enligt flera (M)inistrar. (M)ålet är att vi ska se (M)indre av tåg.

Fredrik i Sollentuna sa...

Jag intog en lite "julsnällare" hållning...

http://fredrik.vartsollentuna.se/2010/12/23/det-borjar-likna-den-gamla-klassikern-av-jacques-tati/

Anonym sa...

Ett parti som inte vet ut eller in har ju givetvis tidigare snitslat sin väg med felsteg. Beträffande svinkylan slår det mig hur svårt det måste vara att beräkna medeltemperatur på klotet. Den urbana uppvärmningen gör ju att temperaturen kan variera på flera grader från stadskärnan till periferin. Jag tror vi nu ser början till en ny istid - säg gärna emot...

Benedictus

Jah Hollis sa...

Det är jul bara en gång om året, så tack för din hälsning på min blogg och God jul!

pissenisse sa...

Självklart är det sossarnas fel! Hadde vi haft en borgelig regering hadde ingen kunnat stjäla karbinen från soldaten! Nej ned medd såssarna och fram för mer vapen.

Tokmoderaten sa...

Tack Jah Hollis! Det där betydde mycket...

Anonym sa...

Den moderate infrastrukturministern (vilket ord) Catharina Elmsäter-Svärd har på ett talande sätt lyckats förklara följderna av begreppet "insnöad"