2011/01/09

ÅH SARAH, KOM UT OCH SKJUT IKVÄLL...?


Sarah Palin, denna tidigare skönhetsdrottning och vicepresident-kandidat, har sedan hon ploppade upp från ingenstans tillhört mina favoriter i amerikanska politik - men nu vet jag faktiskt inte om ömhetskänslorna kan tillåtas att leva vidare.

Att söka konfrontation i politiken är en livsnödvändighet för en framåtsträvande politik, det är konfrontationer och åsiktsskillnader som leder demokratins hantverkande framåt. Konfrontationen kan ske ge subtila pikar, spontana påhopp på motståndarens politik eller rejäla rallarsvingar där man försöker utmåla motståndarna som dumma i huvudet. I Sverige är det i dag, som moderat, väldigt lätt att vara konfrontatorisk mot våra huvudmotståndare i sosseriet, eftersom de själva målar upp en bild av sig själva som inkompetenta och korkade - och allt vi behöver göra är att förstärka bilderna ännu lite mer.

I Sverige har vi tyvärr två exempel på politiker som tagits av daga förmodligen för att de var just politiker. I fallet Anna Lindh kan vi vara säkra på att den galne gärningsmannen stack kniven i sossarnas framtid på NK för att Anna var just politikern Anna Lindh. I fallet Palme vet vi ännu inte med säkerhet vilka motiv som fanns med i bilden eller vem som sköt en i sig rätt konfrontatorisk politiker. Men högst sannolikt så spelade Palmes yrkesroll som statsminister och toppolitiker in den där hemska kvällen när februari var på väg att bli mars för snart 25 år sedan...

USA har också sin historia av politiska mord, där mordet på Abraham Lincoln var en naturlig följdverkning av det blodiga inbördeskriget och där avrättningen av JFK i Dallas fortfarande är ett öppet sår i USA:s historieböcker. Nu är vi där igen, men den här gången handlar det ännu så länge inte om mord av en president, inte ens av en kongressledamot - men det handlar om politiskt våld, ett slag mot demokratin.

När Sarah Palin har bilder med hålkors från ett kikarsikte över några politiska motståndare som hon ogillar väldigt mycket så är det precis det som kan trigga en tokskalle med ett vapen att göra det han tror att hans politiska ledstjärna vill - således väldigt omdömeslöst från ledstjärnan. Sarah Palin är vapenfixerad och gullar gärna med gevär, och förmodligen är det just detta "ligga sked"-ande med vapenliberalisterna i USA som får henne att använda sådana medel och markeringar mot sina motståndare. Jag är övertygad om att Sarah Palin och hennes gäng aldrig haft en tanke på att skjuta av sina belackare, men nu får min så frukterna av ett fruktansvärt dåd där inspirationen kom från en omdömeslös och vidrig karta...

Därför tar jag och plockar ner Sarah Palin från min piedestal i detta nu, oavsett vad motivet än må ha varit med den där kartan. I en demokrati "dödar" man sin motståndare politiskt genom att sänka deras trovärdighet, deras pålitlighet och deras popularitet genom dräpande kommentarer och mördande retorik - inte genom att jaga fram galningar i vapen med hand.

14 kommentarer:

Anonym sa...

En lite mer balanserad bild är kanske på sin plats.

http://www.verumserum.com/?p=13647

/Mats

ProfessorPelotard sa...

Tokmoderaten låter sig påverkas lika mycket av en okunnig (mestadels) och vinklad (ibland) media som de flesta andra. Med andra ord just som alla andra...

Läs och begrunda:

Palin used surveyor symbols, not crosshairs

Is Daily Kos involved in Arizona murders?

Tammy Bruce: Interview with Rebecca Mansour

Unknown sa...

När så många bisarra politiker börjar framträda önskar man att alla ansvarskännande partier inte skulle släppa fram kandidater till ansvarsfulla poster utan att kandidaterna gått med på att göra ett psykologiskt/psykiatriskt lämplighetstest. Kanske kunde det sålla bort en del galenpannor.

Anonym sa...

Tröttsamt hur Svenskan och andra tidningar med kvasiintellektuella vänsterjounalister som Karin Henriksson mer eller mindre kan formulera det som att allt är Sarah Palins fel. Föroppningsvis begriper vanligt folk bättre och slutar läsa smörjan.

Gustav sa...

men men du använder ju ordet "rallarsvingar" det måste ju betyda att du uppmanar folk till fysiskt våld!?

Hur ofta hör man inte i medierna om politiska "kampanjer", om "skjutjärnsjournalistik", "sikta in sig", "träffa mitt i prick", "angripa fiendens svaga punkt", "strategiska övertag", "spara på krutet", "kupper" mm mm?

Istället för att gå i spinn i takt med vänstermedierna som utnyttjar en tragedi till att plocka billiga poäng - borde du anordna en tävling vem som kan visa på flest exempel där vänstern/medierna använder krigsretorik, militäriska liknelser etc.

johan sa...

Den bilden är fortfarande ett montage, lite svårt att veta om du själv förstår det att döma av texten.

Pontus sa...

"Palin used surveyor symbols, not crosshairs"

Vad var det nu Palin själv kallade dem:

"Remember months ago "bullseye" icon used 2 target the 20 Obamacare-lovin' incumbent seats? We won 18 out of 20 (90% success rate;T'aint bad)"

Det är ett problem när vad man postade förr motsäger vad man hävdar nu...

Team Palin håller på att ta bort allt de kan, så länken kanske inte är uppe hur länge som helst.

Gör också gärna ett studiebesök på både Free Republic och Hillbuzz för att se vad ProfessorPelotard ser som kunnigt och ovinklat, och vilka sidor han väljer att länka till.

---

Tokmoderaten, bra post. (Även om bilden på Palin är photoshoppad och nog borde bytas ut.)

ProfessorPelotard sa...

@Pontus o @Tokmoderaten

i) Jag har aldrig påstått att de websajter jag länkade/länkar till är neutrala, men för de första så beskriver de helt öppet var de står, och för det andra så anger de källorna för sina påståenden; allt i diametral motsats till våra vanligaste dagstidningar (och bloggar).

ii) Anledningen att jag bryr mig om att kommentera den här frågan är just att vår nyhetsförmedling vad gäller USA är så förfärligt vinklad. I USA är man fullt medveten om att det som nu pågår är ett försök att göra "politik" av en tragedi.

Det politiska språket i USA är tufft och har så alltid varit. Demokratiska partiet publicerade ett antal kartor som var snarlika Palins måltavla. Uttrycken "battle states", "war room", "nuclear option" har alla krigiskt ursprung, men används allmänt av politiker och politiska kommentatorer. President Obama har ju inte varit främmande för retoriska vändningar med vålds- och vapenanspelningar och nyligen betecknade han den politiska oppositionen i kongressen som "hostage takers".

Så gör vi ju naturligtvis aldrig i Sverige.....fast man blir ju lite, lite, förvånad av rubriken i tråden ovanför denna; "Kulturpersonligheternas KRIG...". Det får en att tänka på ett ord på 8 bokstäver som börjar med "h" och innehåller tre mjuka vokaler.

iii) Slutligen - fast kanske av mindre betydelse ur svenskt perspektiv: Det mesta tyder på att Palin och hennes annons inte hade det minsta att göra med attentatet mot Rep Gifford. Mördaren (han har ju dödat sex andra människor hittills) hade fattat agg mot henne efter ett möte redan 2007 - långt innan Palin och Tea Parties dök upp i rikspolitiken.

Anonym sa...

Militär retorik hör traditionellt hemma på vänsterkanten, som gärna talar om "kamp", "ta striden", "falang", "aktion", "stridsåtgärder", "revoltera", "motstånd" och "ockupera".

För att inte tala om deras favorituttryck "krossa...!"

Har alla glömt det?

colombia sa...

All gammal "trevlig", våldsförhärligande musik från 60-talet och framåt om att hänga borgare, skjuta snutar och krossa kapitalet.

Men neeeejdå, allt hat beror på att Sarah Palin fokuserade en fundraiser på ett tjugotal kongressdistrikt runtom i USA. Vänstern har ju aldrig fundraisers och riktar ju aldrig in sig på "svaga" republikanska kandidater, neeejå.

Detta är nog ett av de dummaste mediedreven någonsin.

Pontus sa...

Fattar jag det rätt, att killen i Arizona skulle ha lyssnat på svensk vänstermusik från 60-talet?

ProfessorPelotard, allt jag skrev var att folk skulle göra studiebesök på sidorna i fråga. Jag tror man lär sig en hel del om högern i USA (som är långt ifrån de flesta alliansvänner i Sverige) och även de i Sverige som stödjer dessa.

colombia sa...

@pontus
Kanske svårt att greppa att diskussionen rör politiskt våld i allmänhet och inte bara det aktuella fallet.

Men ok, eftersom ingen på något sätt kunnat göra en koppling mellan "Palins karta" och den anhållne, än mindre kunnat bevisa att han sett den överhuvudtaget eller att han överhuvudtagen varit i kontakt med högern eller tea-party rörelsen så förstår jag inte varför högre beviskrav krävs om man vill binda honom till svensk proggrörelse. Kanske lyssnade han på den typen av musik, du kan inte bevisa motsatsen så nah nah nah. Lite den nivån på dig.

Det mesta tyder på att killen är mer "allmänt" galen än politisk, även om hans omgivning beskrivit honom som vänster och killen hade det kommunistiska manifestet som en favorit, och tills fallet är utrett ordentligt är det meningslöst att spekulera.

BloodySunday sa...

Betyder detta att du bojkottar filmer med Jodie Foster också? Hon inspirerade ju john hinkley till att skjuta på USAs president!

Hon kanske inte heller menade det eller tycker att hon har nåt ansvar jämfört med killen som pressade avtryckaren vad vet jag? Säkrast Jodie slutar sin karriär och håller tyst dock, vi vill ju inte att nån galning knäpper nuvarande president.

Pontus sa...

@colombia

när har jag länkat Sarah Palins karta till våldsdådet? Att hennes team ansåg att den bilden och en hel del andra av hennes uttalanden skulle rensas bort tyder på att de själva ansåg dessa som problematiska.

Lite gulligt att du i samma mening där du skriver att det är meningslöst att spekulera spekulerar.