2011/01/16

ESTLAND, EURON OCH EN LÄTTKRÄNKT IVAN...


Den stora, allt mäktigare grannen i öster - Ryssland - tar alla chanser landet får att börja tjafsa med den mest välmående av de baltiska republikerna. När Estland inför Euron som valuta, korkat eller klokt, så pryds ett av mynten av en karta över mitt andra hemland, och Ryssland skulle inte vara Ryssland om inte den lättkränkta och maniskt paranoida nationen gick i taket för att gränsen inte ligger exakt där den bör ligga...

Återigen så överreagerar Ryssland, och vägrar förstå att sådana tilltag som Sovjetunionen tog sig för under sitt tyranni och vidriga ockupation av våra grannländer på andra sidan Östersjön faktiskt är sådant som kan vara svårt för estern, letter och litauer att bara glömma. För några år sedan handlade det om ett krigsmonument mitt i Tallinn, några nedgrävda soldater ur den invaderande och ockuperande Röda Armén mitt i den estniska huvudstaden. Monumentet och kvarlevorna flyttades till en plats lite utanför staden - en plats där monumenten från förtrycket lever kvar och där hundratals ryska soldater redan har sin sista vila i en vacker krigskyrkogård.

Då blev det liv i luckan, och "horrah, horrah!" vad oroligt det blev i Moskva. Cyberkrig mot Estland, våldsamma kravaller och ett verbalt ordkrig mot ett litet land som bara skötte sina interna angelägenheter. Nu är det alltså dags igen, ett mynt, en karta och en provins i det fria Estland som Stalin gav till sovjetrepubliken Ryssland, och Ivan är lika lättkränkt som vanligt...

Provinsen Petseri tillhörde det fria Estland som reste sig ur spåren av det första världskriget och befrielsekampen för de baltiska länderna mot både tyskar och bolsjeviker. Petseri befolkades av Seto-folket, ett folk som hade rötter till både finnar och ester och hamnade under estniskt styre i samband med den första självständigheten. Provinsen Petseri blev estniskt enligt konstens alla regler i och med Tartu-fördraget 1920 mellan det fria Estland och Sovjetunionen.

Den första självständigheten blev kortvarig för Estland och esterna, och när Stalin i två omgångar våldtog det lilla värnlösa landet under andra världskriget så passade han på att ge provinsen Petseri till Ryssland. Tartu-fördraget snöt han sig i, den allt annat än gode diktatorn och den minsta sovjetiska rådsrepubliken blev ännu lite mindre.

Den andra självständigheten kom och till en början förde esterna diskussioner med sin stora granne om den annekterade provinsen i sydost. Förhandlingarna var fruktlösa och det var egentligen bara att gilla läget och år 1995 förkunna att man gav upp alla anspråk på sin gamla provins - något som senare har ratificerats 2005 i estnisk-ryska gränsöverenskommelsen.

Är det då inte plumpt att ha den där provinsen med på ett euromynt? Jo, om man är ett lättstött land med tydliga paranoida drag och med grälsjuka som huvuddiagnos så kan man ju anse att det är plumpt och ett våldsamt angrepp på Ryssland som nation att en karta på ett mynt "diffar" med någon millimeter just där man vet med sig att man snott grannens mark.

Ryssland är och förblir en alldeles för obehaglig granne, för både Estland, Lettland, Litauen som Sverige. Med ett grannland med en förkärlek för konfrontationer och diplomatiska holmgångar blandat med regelrätta invasioner av suveräna stater i intressesfären så bör vi i Sverige faktiskt börja ta vår egen säkerhet och vår solidaritetsförklaring på allvar. Det är dags att börja vakna för ett land som gått i säkerhetspolitiskt ide...

Länkar: SvD

7 kommentarer:

PP sa...

Låt oss vända på frågan: vad skulle du tyckt om ett ryskt mynt där ryssland gick in en bit extra i det av det internationella samfundet erkända estniska territoriet?

Min gissning är att du skulle varit minst lika "lättkränkt".

Tokmoderaten sa...

Förmodligen.

Frågan är bara vilket av de två länderna som skulle kunna tänka sig att "justera" gränsen i verkligheten och inte bara på ett mynt? Det lilla, tidigare kuvade och militärt underlägsna landet eller stormakten som plågat sin granne genom historien?

Anonym sa...

Vad skulle du säga om Danmark på sina mynt ritade in Skåne som en del av detta land? Inte en helt avlägsen tanke med anledning av Danskt Folkpartis framfart hur had du reagerat då?

Henn Avasalu sa...

Ständigt denna prinsessan-på-ärten-attityd! Förtjänstfullt skrivet i bloggen! Klassiskt ryskt uppträdande,nålsticksdiplomati...
Det har sagts,att ryssen föraktar svaghet,backar man så flyttar han omedelbart fram sina positioner,med nya krav. Däremot förstår han vad en knytnäve under näsan betyder..Minns Tartu-freden 1920,då Lenin lovade självständighet och orubbade gränser för all framtid....

Walle sa...

Intressant. Du börjar med att förklara varför du anser att provinsen borde tillhöra Estland, sen så tar du för givet att det är ett "misstag". Troligt...

Stor chans att det är en provokation. Frågan är om Estland fått samma (som det visade sig- oseriösa) garantier som Georgien trodde sig fått när de gav sig ut på provokationsstråt.

Blir så trött på ensidigheten hos den svenska borgerligheten i relationen till Ryssland. Det är som gammalt sovjet-hat inte kan dammas av. Ryssland är en ganska grinig fd supermakt som delar många av USA:s negativa sidor, plus en hel del egna.

Balternas fascistiska historia förskönas och tonas alltid ner. Likaså deras nuvarande övergrepp mot delar av sin befolkning. De borde kanske skickas på kurs i Helsingfors för att lära sig hur man hanterar ryssen på ett rimligt sätt? Bildt kan gärna göra sällskap för vissa idiotiska uttalanden under Georgien-krisen.

Att jämföra Ryssland med Nazityskland är så smutsigt och så provocerande att jag bara kan se det som ett sätt att avsiktligt förstöra vår relation till Ryssland. Bildt kunde relaterat till Afganistan, Prag eller vad som helst. Sovjet saknar ju inte direkt egna historiska övergrepp. Att däremot jämföra det land som offrade mest i kampen mot nazisterna med desamma, så är det så jävla historielöst så det inte är sant.

Finns samma aspekt när det gäller den sovjetiska statyn. Frågan är om man ser det som en ockupationssoldat eller som en anti-fascistisk soldat. Klart att högerregimen i Estland gör den tolkning som passar dem bäst.

Henn Avasalu sa...

Jodå Walle,de som var med när det begav sig kan bara konstatera,att skillnaden i Tysk och Sovjetisk ockupation var oerhört stor.Tyskarna skickade bl a inte många tusen personer till Sibirien för att aldrig mer höras av.men det kanske du inte har hört talas om?Vidare torde det nu vara fastställt utom varje tvekan,att Nazism och Kommunism är två sidor av samma mynt.Och att bronssoldaten mitt i Tallinn,en motbjudande syn,försvann till ett mer diskret ställe är ju inte annorlunda än att Saddam Husseins statyer plockades bort illa kvickt.En gammal läxa varje människa med gräns mot Ryssland lärt är att ryssen föraktar svaghet och flyttar omedelbart fram sina positioner med nya krav.Däremot begriper han en knytnäve under näsan....Och tolkningen av statyn står hela nationen bakom;det är en ockupant!Förresten; vad är det för övergrepp mot den egna befolkningen du talar om?är det de med ryskt ursprung?

andersson sa...

Gränsen som finns på mynten är den nuvarande gränsen. Som vanligt så går Ryssland till storms mot ingenting. Konflikten är helt skapad.
http://news.err.ee/Politics/f482ff04-3077-4417-abf4-a0c94b7d9f90