2011/01/17

ETT FÖRSVAR PÅ VÄG MOT FIASKO...?


Det var fortfarande mörkt ute, och min icke fullt så graciösa kropp hade stora problem att hålla sig i lodrät position på de isiga, hala och dåligt sandade gatorna på väg till bussen och på väg till arbetet. Med ett par slitna gymnastikskor med ungefär samma mönsterdjup som ett par vinterdäck i Gambia tog jag mig ändå framåt, långsamt men osäkert och den promenad som i vanliga fall tar 5 minuter tog nu dubbelt så lång tid.

Medan jag balanserade mig nerför backen mot bussen med tungan rätt i munnen så försökte jag samtidigt läsa SvD:s nyheter i mobilen, en jakt på ett bloggbart ämne och fastnade naturligtvis på en fråga som är en ständig källa till upprördhet - det svenska "försvaret"...

Föga förvånande är försvarsomstöpningen på väg mot något som redan liknar ett fiasko. Myndigheten som ansvarar för rikets trygghet och skydd har till och med i tider av en hög arbetslöshet svårt att fylla sin rullor med nya frivilliga krafter, och vem kunde tro något annat när man erbjuder löjligt låga löner och ger sken av att vara en rätt eländig arbetsgivare. Det svenska "försvaret" ses inte som en möjlighet till en bra karriär, en utvecklingsmöjlighet - och orsaken är naturligtvis det sätt på vilket försvaret hanterats av såväl sin egen ledning som politiker.

Dagens försvar halkar fram, faller och slår sig, reser sig upp men går ner i spagat och allt ser från utsidan bara löjeväckande och tragiskt ut. Man försöker skapa något av något annat innan förutsättningarna är på plats och redan när man försöker kick-starta det nya, det fantastiska och det överlägsna insatsförsvaret så vägrar startmotorn att vara med. Rekryteringen av frivilliga förmågor fungerar inte och detta beroende på att regelverket med alla sina förordningar, lagar och kollektivavtal inte är klara förrän sent år 2012 - om nästan 2 år alltså. Två förlorade år i jakten på ett försvar som inte längre finns...

Jag är moderat och nöjd med det mesta som regeringen tar sig för, men i frågan om försvaret kan jag inte vara nöjd - jag kräks på hanteringen av försvaret. Visst, vi behöver inte horder av cykeltolkande överåriga gubbar för att trygga Sverige och visst var det ett haveri vi ärvde av socialdemokratin som enbart använde försvaret som budgetregulator och förhandlingsobjekt mot försvarsfientliga partier. Men trots det så behövs det något som fungerar hela tiden och inte två år av vacuum. Gårdagens värnpliktssytem skulle ha rullat på tills den dagen kom då alla förutsättningar fanns för att sjösätta det frivilliga försvaret - något som värnpliktstjänstgöringen de facto var under de sista tynande åren.

Nu sitter vi mitt emellan två system och såväl försvarsledning som politiskt ledarskap står med byxorna nere när en reform som drevs igeom för fort och för hafsigt visar sig vara ett fuskbygge där svenskarna inte kan räkna med något skydd om det börjar blåsa i närtid...

Jag skäms över att partiets företrädare i Försvarsutskottet skönmålar bilden av ett tomt, bräckligt och löjligt försvar när han räknar med Hemvärnet - den absoluta majoriteten i det framtida svenska försvaret - när han jämför styrkan i det framtida svenska försvaret med det framtida tyska försvaret. I tyskarnas led räknas bara stående, kontrakterade yrkesmän och yrkeskvinnor medan vi räknar med hobbysoldater utan en tillstymmelse till tung utrustning. Är det ärligt?

Jag skäms när vi vägrar se verkligheten som den faktiskt ser ut och när vi nu får ta konsekvenserna för ett antal alldeles för snabba, rent av korkade beslut som gör vårt land ännu lite otryggare i en värld där tryggheten bara kan anses vara en chimär.

Jag skäms över att vi som ett rikt land med större befolkning än våra grannar ändå lägger ut försvaret av Sverige på "entreprenad" till finnar och balter, till grannar som vet vad krig och förtryck innebär och vad som krävs för att försäkra sig om bästa tänkbara skydd. Vem i hela friden tror på att vi någonsin kommer att ha kraft att visa solidaritet med våra grannar i orostider när vi inte ens klarar av att forma om och rekrytera ett försvar när allt är lugnt och stilla...?

Länkar: SvD1, SvD2, SvD3, DN

9 kommentarer:

Anonym sa...

Efter att ha jobbat som officer i över 15 år kan jag bara berätta att vi inte är på väg. Försvarsförmågan har varit ett fiasko sen början på 2000-talet.
Du anar inte hur illa ställt det är inom FM och vad som är på gång. Vi önskar inget annat än att media granskar ordentligt så folket får reda på vilket slöseri med pengar FM är.

Anonym sa...

Efter drygt 30 år i FM måste jag tyvärr konstatera att det är total härdsmälta och förtroendet för FM ledning är på absolut bottennivå!

Det är fullständigt obegripligt att den totala inkompetensen tillåts styra så att det blir så här!

Anonym sa...

Välkommen till verkligheten!
Kan bara instämma med "anonym 1109", det råder total misär inom FM....
Var jag du skulle jag inte skratta åt HV, HV är det som snabbt gripbart för nationell vht (med undantag för ngra få berto....)
Numera är FM en del av HV.......

Den enda anledningen till att jag är kvar i firman är att det blir den 25:e varje månad.


/Trött FManställd

Tokmoderaten sa...

Anonym 1243,

Tack för din kommentar (gäller de andra också naturligtvis...) och tack för påpekandet om HV. Jag skrattar inte åt HV överhuvudtaget, som gammal HVU, HV-man, instruktör m.m. Men att jämföra en svensk HV-bataljon med en tysk mekaniserad bataljon är ju som att jämföra en ärtbössa med en Archer...

Anonym sa...

Visst, svenska Hv-bataljoner har tyvärr obefintligt med tunga vapen. Men jag tvivlar på att en tysk mekaniserad bataljon skulle klara sig helskinnade från ett område infekterat med eldöverfallsberedda hv-plutoner.

Dessutom är de norrländska hv-insatskompanierna klart bättre i avseendet subarktisk krigföring än en tysk standard-mekaniserad bataljon.

Men visst, hjärtat blöder när man ser hur mycket bra material som står och rostar bort eller skrotats. Tex skulle både 8 cm och 12 cm Grk funka bra i Hv(likheten med en Grg är slående). Och vart tog alla Pvrobot vägen?? Eller varför inte 10,5 cm stridsvagns-haubits?? Pv-kanon typ huggpipan...
Förbannad kapitalförstöring, det är vad det är.

Anonym sa...

Att jämföra HV med en ärtbössa är felaktigt. Vi befinner oss på ungefär samma nivå som en Ak-47:a.

Inte en jävla chans mot tung materiel men helt okej för att skjuta underhållstrupper och andra mjuka mål.

Tyvärr tränar vi så klart inte för det eftersom vi endast ska dö ärofullt när vi skyddar ett (nedlagt) mobförråd men det finns helt klart vissa användningsområden för oss i krig.

Anonym sa...

Skäms du inte att Sverige har kastat folk i fängelse enabrt pga av deras kön? Det är sånt som bara händer typ i Afghanistan annars.
Ska det vara värnplikt så ska den gälla alla oavsett kön, allt annat är helt orimligt.

Chasseur sa...

Alliansen har misskött sitt förtroende å det grövsta. Taktikröstade själv på dem, så jag har ingen annan än mig själv att skylla. Men frågan är vad som är värst, socialdemokraternas vanskötsel och nedskärningar över lång tid, eller högerns idiotreformer som har orsakat i det närmsta oåterkallelig skada för FM's förtroende hos folket, de anställda och omvärlden...

Anonym sa...

Jo du Fredrik, jag höll själv på att ramla av stolen imorse: ÖB intervjuades om detta, och svarade att den nödvändiga lagstiftningen inte kommer att finnas på plats förrän 2012.

Har du ingen kontakt inom partiet som du kan fråga vad i hela fridens namn man har för sig ? Man genomför alltså 2010 en reform som för att kunna fungera kräver lagstiftning som inte kommer att finnas förrän 2012 ? Att så var fallet kan ju knappast ha kommit som en överraskning ? Det här är ju perverst.