2011/01/11

FYRTAL I (S)...?


Socialdemokratins förnyelsearbete går vidare med full fart bakåt. Spelet om vem som skall ta över parantesen Mona Sahlin går vidare och nu börjar det bli mer och mer uppenbart om att förnyelse i SAP är detsamma som att damma av en gammal utsparkad finansminister vid namn Pär Nuder, eller att föreslå den gråa eminensen Sven-Erik Österberg. Förnyelse för socialdemokratin kan även vara den tvärhand höga men charmiga Leif Pagrotsky eller den enda kvinnan det talas om - Veronica Palm...

Ingen i det här gänget skrämmer mig mer än någon annan, vem det än blir så borde vi kunna hantera personen, doppa i tjära och rulla i fjädrar lagom till valdagen 2014. Oavsett om det blir Österberg, Pagrotsky eller Nuder så försvinner all trovärdighet om förnyelse eller återupplivning av ett närmast avlidet parti all världens väg, och skulle det bli Veronica Palm så har vi en socialdemokrati som profilerar sig "Vänsterpartiet light" med allt vad det skulle innebära för väljarströmmarna.

När dessa nyheter dyker upp, som de gör och kommer att göra med allt tätare regelbundenhet, om vem som sitter med fyra ess på handen i maktkampen och falangstriderna i "Rörelsen" så blir det ännu mer tydligt hur djup sossarnas kris är. Idag saknar sosseriet såväl ledarskap som politik, och vilken ideologi man säger sig förespråka är det ingen som begriper i en orgie av motsägelser och nonsensretorik.

De fyra som nämns är ingen vinnande hand. Där det skulle krävas fyra ä(s)s sitter man med en dam, en fyra i jokern Pagrotsky, en trea i Nuder och en tvåa i Österberg. Det är inget som skrämmer, det är inget sosseriet ens med spelad stolthet kan vara nöjda med att ha på handen - det är ingenting som kommer få väljarna att vända tillbaka till ett redan alltför sargat parti...

Med dagens opposition så krävs det väldigt lite av regeringen för att framstå som duktiga och kompetenta och det är den största faran för oss. Självgodhet och hybris följer ofta i spåren av en extrem överlägsenhet, och just det måste vi akta oss för. Oavsett vilket stolpskott sossarna än må välja som efterträdare till sitt nuvarande stolpskott så krävs det att vi är på tårna och driver våra egna förnyelseprocesser framåt.

Länkar: AB, AB, Expr

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hm, "Doppa i tjära och rulla i fjädrar" ? Hade inte du själv ett inlägg för några dagar sedan om Sarah Palin och vart våldsretorik om politiska motståndare kunde leda ? Hoppas att detta får dig att inse hur absurt ditt resonemang om Sarah var.

Jah Hollis sa...

Ja, här är det i alla fall ingen förnyelse i sikte.
Samma gamla drängresonemang. Vämjelig retorik om tjära och fjädrar. Högerns verkliga ansikte kanske.

Jah Hollis sa...

Man måste ändå ge poäng till självinsikten. "Det krävs väldigt lite av regeringen".
Ja, det räcker med att likt en papegoja upprepa "sänka skatten", "sänka skatten".

Anonym sa...

Hallå tokis.

Vem tror du vinner av de fyra essen ?