2011/01/21

DE FYRAS GÄNG OCH EN GRÅ TANT...


Det borde börja brinna i knutarna nu, för Berit Andnor och sosseriets valberedning. Det är knappt två månader kvar till den dagen kommer då Mona Sahlins efterträdare skall väljas att ett parti som idag kan anses var utan såväl ledning som politik. Vem skall Berit Andnor trolla upp ur hatten, vem skall bli den där räddaren i nöden för ett parti i desperat behov av förnyelse och nytändning...?

Hittills har Sven-Erik Österberg haft de största möjligheterna att ta över men något säger mig att det som var i princip klappat och klart inte längre är det. Sven-Erik Österberg har inte spelat sina kort rätt som gruppledare under den ledarlösa tid som de facto har varit sedan den dagen då Mona sade tack och adjö. Sven-Erik Österberg har varit lika osynlig som Mona, och hade han bara klivit fram och visat viljan att leda - som är hans roll som gruppledare när partiledaren har valt att ta på sig osynlighetsmanteln - så hade allt varit sådär klappat och klart som det nu inte tycks vara.

Det är med inte allför lite skadeglädje som jag sitter bredvid och tittar på hur positionerandet sker, vilka kandidater som lyfts fram och vilka som tackar nej när de förmodligen menar ja och hur en tidigare förnedrad Göran Persson-lakej nu kan ha tryckt ner sig i Andnors trollerihatt. Pär Nuder är namnet som nämns allt oftare, och han trivs nog bra i den där trollerihatten med sin bakgrund som Peters röst i den tecknade versionen av Narnia...

När man lyssnar in sig på vad de som faktiskt skall vara med och påverka partiledarvalet egentligen tycker så är det svårt att befria sig från känslan av att proceduren och kandidaterna liknar valet mellan pest och kolera där det är omöjligt att säga om Nuder är pest och Österberg kolera eller tvärtom. Med Micke Damberg och Veronica Palm som två andra aspiranter finns det ytterligare två farsoter att välja mellan, svininfluensa och vinterkräksjuka måhända? Det är de fyra det talas om, tillsammans med Lena Sommestad, och alla fem har det gemensamma att de är gråa, intetsägande, tråkiga och fallfrukten i ett parti där man redan glufsat i sig de finaste frukterna.

Oavsett om Pär Nuder är pest eller kolera för Rörelsen så finns det enligt uppgifter ett gediget stöd här och där för att välja den riksdagslöse Nuder till ny partiordförande. Nuder är i mina ögon för tid och evighet förknippad med rollen som - nej, inte som Peter i Narnia - storbonden Perssons lydiga dräng. Förnyelsen av socialdemokratin med Nuder är att gå tillbaka till Persson-eran och allt vad den innebar för socialdemokratins hädanfärd som det enda statsbärande partiet. Men välj ni Pär Nuder, välj Nuder om han nu spelar samma spel som sin mentor där ett nej egentligen betyder javisst, välj Nuder och ni har en ännu lite jobbigare uppförsbacke att ta tag i...

Visst är det underbart att veta att man skulle kunna ha skrivit liknande haranger om Österberg, om Damberg, om Sommestad och om Palm - den som väljarna överlag tror på - utan att vara alltför oärlig. Socialdemokratin har en kris av enorma dimensioner, och jag tror inte att någon av de fem har förmågan att väcka liv i ett döende parti. Jag kan ha fel, jag kan vara så politisk blind att jag inte ser hur tilltalande Sommestad är, hur spännande Österberg ter sig, hur entusiasmerande Damberg blir i en ny miljö, hur pragmatisk Palm kan vara det behövs och hur färgstark Nuder egentligen är. Jag kan vara fel, ute -men då är nog många fler fel ute. Sosseriet har ingen naturlig efterföljare till Mona Sahlin, ingen tillräckligt bra iallafall och det är ju... skojigt?

Länkar: AB1, AB2, Expr1, Expr2, SvD,
Bloggar: Röda Berget,

2 kommentarer:

Mattias Lönnqvist sa...

Jag hoppas att sossarna väljer en riktigt dålig partiledare; för min del får de gärna fortsätta färden mot ett 20-procents-parti.

Men, det är inte en utveckling som jag tror kommer att ske om de skulle välja Nuder. Visst, Nuder är väl ingen karismatisk person direkt; men det kan man knappast säga att Reinfeldt var heller, och ändå har han lyckats väl.

Socialdemokraternas plats som största och statsbärande parti (hur länge till de nu kan beskrivas som det) beror mycket på att de varit pragmatiska, att de kunnat samarbeta både åt höger och vänster, liksom att det är ett maktparti som förstår hur man tar (och behåller) makten.

Med Nuder kan (S) fortsätta spela den rollen, och jag tror även att Österberg skulle kunna ta tillbaks (S) till den positionen.

Däremot vore det inte särskilt lyckat av (S) att välja Palm eller Sommestad. Framförallt för att de har en sådan tydlig vänsterprofil att (S) inte skulle kunna återta de medelklassväljare som de behöver för att ta makten. (S) borde återgå till att markera åt vänster och vara tydliga med att man inte tänker bilda regering med (V). Dessutom behöver de föra en mittenpolitik för att återta medelklassväljare, återta storstadsväljare och återta de väljare som har ett arbete.

Det kommer man inte att göra med Sommestad eller Palm som partiledare. Dessutom tror jag att det vore negativt för jämställdheten att välja någon av dem; de kommer nämligen att förlora nästa val och då kommer det att skapa en motreaktion; med en kvinnlig partiledare förlorar man val och då vågar man inte välja kvinnliga partiledare i framtiden.

Sedan är det givetvis teoretiska resonemang och spekulerande från min sida. Till syvende og sidst så är det socialdemokraterna som väljer sin partiledare. Vad vi som inte är medlemmar tycker borde vara ointressant (mer än om man ser till potentiella väljarstöd, men jag tillhör inte den grupp som skulle kunna tänkas rösta på (S) så min åsikt borde vara ointressant)

J. Danielsson sa...

Ursäkta tonen i resten av min kommentar, men jag blir något upprörd när jag ser personer som gör anspråk på att engagera sig inom politiken (vilken sida det än är på) argumentera på det sätt du gör.

Det här inlägget saknar poäng, anser jag. Eller snarare, jag inser mycket väl poängen du vill göra, men med vilken trovärdighet kan den drivas av en moderat? Jag menar - om man sätter "alla socialdemokrater är idioter" som axiom, är det väl knappast revolutionerande att nå dina slutsatser? Det är väl ingen som hade förväntat sig att du skulle hylla någon av kandidaterna?

Det bör ju tas lika seriöst som du antagligen tar vänstersidans åsikter om reinfeldt, borg och resten.

Dessutom är det enda sakliga argumentet du för fram att Per Nuder arbetat nära Göran Persson och gjort en röst i Narnia.

Ja - nej, jag blir verkligen inte övertygad av det här. Om detta är ribban för diskussionen som förs från moderat håll verkar det ju som att sossarna har en ganska bra framtid...