2011/09/12

ATT STÄLLA IN ETT POLITISKT SJÄLVMORD...?


En utredning som regeringen hade tillsatt rekommenderade samma regering att ersätta de som av stat och kommun hade placerats i fosterhem som inte var att likna vid något hemlikt utan snarare som redan gjorde redan bräckliga barn och ungar ännu lite mer otrygga. Häromdagen så klev folkhälsominister Maria Larsson ut med samma utredning körd genom en dokumentförstörare, för att strunta i vad de tillsatta utredarna hade föreslagit och istället med det genomtänkta och fantastiska påhittet att istället kompensera med en ceremoni.

Där de som var ungar på undermåliga fosterhem kunde se i himlen efter ekonomisk kompensation, men en regeringsarrangerad ceremoni var något som de säkert skulle uppskatta minst lika mycket som 250.000 kronor för svedan och värken. Regeringen Reinfeldt i allmänhet och det ansvariga statsrådet Maria Larsson i synnerhet verkade vara inne på ett politiskt självmord av den smutsigaste sorten. För en gångs skull höll jag med alla kritiker och en samlad rödgrönbrun opposition som skrek om cynism, om svagsinne och om politiska dumheter.

Det tog inte lång tid alls innan pudeln klev ut från Maria Larssons kontor luktandes efter journalister att pudla inför. Det som imorse var en av de sista spikarna i KD-kistan och något som var att likna vid en överlämnad snara till regeringsbildare Reinfeldt blev framåt kvällen en inbjudan till samma opposition som med rätta hade sina synpunkter på en överkörd utredning och en ceremoni som ersättning om att samtala för att hitta en utväg. Oppositionen skall alltså rädda Maria Larsson och regeringen, en regering som istället för att pudla kanske kunde haft den goda smaken att säga förlåt till alla de som kände sig ännu mer kränkta innan av ett samhälle som har svikit...

Det krävs politiska tarmar för att erkänna att man hamnade helt fel i en fråga, och det är dit jag vill ha regeringen i fråga om hur samhället inte nådde ända fram. Den där ceremonin kan ju kanske vigas det till det temat istället, att regeringen ber om ursäkt för att man inte fattade bättre i en situation som har sina rötter i något jobbigt som blev jobbigare. Jag vill att regeringen i denna fråga kryper inför oppositionen och alla oss som inte kunde tro våra öron eller ögon när ett politiskt självmord var på väg att fullbordas inför våra ögon.

Tack för pudeln Maria Larsson, men folket minns det som föranledde pudlandet. Det var ovärdigt, det var inte smakfullt så se nu för f*n att göra om och göra rätt. Blir det bra till slut så kanske folk kan förtränga det värsta oljudet från klavertrampandet...

Länkar: SvD, DN1, DN2, DN3, DN4, AB1, AB2, Expr1, Expr2
Bloggar: DHE, Hagbom, ASet, Krassman, Böhlmark

19 kommentarer:

Anonym sa...

Ge dem ersättning, men låt kommunerna betala! Det är faktiskt kommunerna som slarvat och inte staten.

Visionären sa...

Om du bekvämar dig med att ta reda på vad Maria Larsson sagt istället för att stanna vid rubrikerna i våra dyngmedia, skulle du finna att hennes uttalande ligger helt i linje med vad Fredrik Reinfeldt uppgav under lördagens Eko-intervju. Nämligen att problemet ligger i att hitta ett rättssäkert sätt att urskilja dem som är ersättningsberättigade.

"På måndagskvällen sade Maria Larsson till TT att om oppositionen kan presentera ett förslag som är rättssäkert och rättvist är hon beredd att lyssna."

Vad var det i detta uttalande som du uppfattade som en pudel?

V

Anders sa...

Med tanke på min tidigare kommentar så får jag säga
bra rutet av dig Tokmoderaten.

Tokmoderaten sa...

Visionären,

Hade Maria Larsson - och Reinfeldt också för den delen - uttryckt sig så som skedde ikväll redan när man berättade om sina skäl så hade man idag inte behövt framstå som pudlar.

Man kunde ha sagt att man inte hade hittat den optimala lösningen, inget som var tillräckligt rättsäkert och bjudit in oppositionen till att hitta en gemensam lösning. På det sättet hade "vi" fått veta ifall oppositionen menar allvar eller om de bara tramsar. På det sättet hade skuldbördan fördelats över fler än bara regeringen ifall man hade misslyckats. Eller är jag helt fel ute?

PåK

Visionären sa...

För den som enbart förlitar sig på vad rubriksättarna i våra slaskmedia har för åsikter om ditten och datten, framstår det onekligen som att Maria Larsson gör en pudel.

Men du som är en sån käck wiseguy kan väl berätta för oss andra illiterata hur man ska hitta ett rättsäkert sätt att nu långt i efterhand identifiera dem som drabbats.

Eller menar du att ersättning på ett par hundra lakan ska utgå till varje person som räcker upp handen och uttalar de magiska orden: - Jag är drabbad?

Eller till alla som varit fosterhemsplacerade oavsett om de hade det bra eller ej?

Vad blir sedan nästa grupp som svenska staten ska ersätta? Alla som växt upp under den Myrdahlska eran eller som blivit sosseindoktrinerade sedan barnsben?

Själv blev jag utsatt för mobbing i skolan på 70-talet. Ska jag också få ersättning med ett par hundra tusen? Bara för att jag säger så här och nu?

Om svenska staten ska betala ersättning med en kvarts miljon till varje person som haft det svårt under barndomsåren, lär det inte bli mkt över till annat.

Men va fan, skit i det. Bara betala ut. Kosta vad det kosta vill. Annars blir man kölhalad i dyngmedia. Och av jag-vet-bättre-än-alla-andra-bloggare, t.o.m. de som utger sig för att spela i samma lag.

Anders kommentar här ovan säger väl egentligen allt.

V

Kjell sa...

Tokis du är inte fel ute, det är en skitregering.

Tokmoderaten sa...

Visionären,

Jag tror vi talar förbi varandra. Naturligtvis måste man vara säker på att den som får ersättning även har rätt till den - inte tu tal om annat. Att jag sedan inte har patentlösningen på hur rätt skall bli rätt är en annan sak - men den lösningen kan ju den magnifika oppositionen lyfta fram eftersom de redan vet hur man kan säkerställa en sån här process. Så låter det ju iaf på sossarnas Lena Hallonben.

Sedan vet jag inte alls bäst. Någon gång.

Maria H sa...

Suck, suck, suck! "Varenda en som räcker upp handen och säger att han är drabbad."

Det här hade inte varit så svårt om inte klanten Maria Larsson hade gjort det så svårt för sig.

Man hade kunnat satt till en "sanningskommission" och på det sätt granskat den rent "politiska" processen och besluten gällande dessa ärenden. Då hade man kunnat betalat ut ersättning till "drabbade" utan att gå in på bevisning i varje enskilt fall.

Idag får mobbare i vissa fall faktiskt skadestånd från sina kommuner. Men som det diskuteras i dessa kommentarer så ska vi f o m nu tydligen lägga över bevisbördan på drabbade eller mobbade och inte tvärtom.

Suck säger jag bara!

Hälsningar
Maria H

Anonym sa...

Tors vi ha kvar våra fosterbarn? De kanske åtalar oss med statens hjälp? Jag tycker det är en bra fråga speciellt när de är barn med skador från moderns supande och knarkande. Det kanske läggs oss till last?

Det är inte så enkelt som man tror att bedöma skador. Hur tänker man? Är det inte kommunens ansvar att ersätta i så fall efter rättegång? Hur bedömer man skada för den som varit placerad 1920? Räcka upp handen?

Anonym sa...

Bevisa vaddå? Alla vi som ställde upp på att bli intervjuade av Göran Johansson m fl utredare i ett par timmar - av vilken anledning skulle vi ljuga om vanvård och övergrepp, fysiska såväl som psykiska i åratal? Vid tiden för intervjuerna fanns överhuvudtaget inga antydningar om någon ekonomisk ersättning. Syftet var att skapa förutsättningar för bättre kontroll o uppföljning av alla institutions- och familjehemsplaceringar. Och själv är jag i den osannolika positionen att jag faktiskt har ett vittne till mina fosterföräldrars Kafka-liknande uppfostran av mig. Så - Marian Larsson, jag är ett rättssäkert fall enligt dina värderingar. Se till att betala ut mina 250.000 kr genast!!

Anonym sa...

Ni måste titta på Affes statistikblogg idag. Den är f dj bra

Johan sa...

Visionären kan få rätt: "ett par hundra lakan ska utgå till varje person som räcker upp handen och uttalar de magiska orden: - Jag är drabbad".

Att säga nej till någon som förklarar sig vara "drabbad" (oavsett vad det gäller) är i praktiken inte sällan OMÖJLIGT i Sverige bl.a. pga det ursinniga mediadrev som då startar.

Och pga vänsterns och vänsterliberalismens uppfattning om statens resurser som ett aldrig sinande ymnighetshorn, så bekymras de sällan av "om den som får ersättning även har rätt till den".

Anders sa...

Rasist Affes blogg menar du!!!

MrHappy72 - Intelligent Union sa...

Betänk att dessa ideer om ceremoier istället för ersättning har enats om och diskuterats av dessa politiker innan de presenterat den och därefter väljer sin rosa pudel...

Det är förbluffande.

Det belyser politikernas inkompetens att leda. Ge mig en intelligent politiker och jag skall följa med evig trohet och rösta på denne.

Men ge mig nu inte exemplet av övergödda politiker som äter pilsnerkorv och sjunger "Oh store Gud" ihop!

Jag vill ha en politiker och ett parti som är för ett Sverige fritt från EU-korruptionen och en politiker som stödjer nationer som beter sig respektabelt. En intelligent politiker, helt enkelt. Om jag finner denne skall jag följa och bidra aktivt!

MVH
Martin Gustavsson
Intelligent Union

Bengt sa...

Det känns som om det tvärtom är kontraproduktivt att gödsla folk med pengar om syftet är att ställa något till rätta.

En person som genuint söker hjälp i ett själsligt arbete att komma över övergrepp begågna av olika människor på svenska barnhem för några decennier sedan är A, intresserade främst av en ursäkt och åtgärder som ser till att andra inte drabbas eller B, en påse pengar att gotta sig åt?

Varför kräva att dagens skattebetalare (som varken var födda då,eller ansvariga för dessa brott) skall skinnflås?

Staten gör mycket ont och jag ser gärna åtgärder som begränsar och förhindrar exempel på det. Men i dessa fallen är det enskilda individer som agerat på eget bevåg i en, visserligen, slapphänt reglerad verksamhet.

Stäm fosterhemsmamman, inte dagens politiker som inte var där.

Visionären sa...

Maria H,

Det du suckar fyrfaldigt åt är den inom svensk (och alla andra länders) rättsordning vedertagna bevisregeln att den som påstår sig vara ersättningsberättigad för skada också har bevisbördan för detta.

Om du vill förändra detta regelverk räcker det nog inte med ett antal suckar. Du måste nog också föra en övertygande argumentation om det kloka i att ha ett rättsordning som tillåter att den skadelidande inte behöver visa att han eller hon varit utsatt för en skada.

När du ändå är igång med detta kan du väl också passa på att förklara varför vanliga preskriptionsregler inte ska gälla för detta fall.

Staten kan emellertid i vissa speciella fall som upplevs som särskilt ömmande gå in och av nåd utbetala ersättningar. Ex gratia kallas detta och tillämpades t.ex. beträffande de tvångssteriliserade.

Det är eventuella ex gratia-utbetalningar som vi talar om i detta fall gällande de fosterhemsplacerade. Ngn skyldighet att utbetala sådan ersättning föreligger dock inte och lika lite ngn rätt att få den.

Detta ska dock hållas noga åtskilt från ngn omkastning av bevisbördan, som f.ö. alltid legat hos den skadelidande enligt vad jag ovan sagt.

V

LeoG sa...

Väl rutet Tokmoderaten! Men nu var det ju faktiskt så att KD ville ersätta de utsatta barnen men blev överkörda av framförallt Moderaterna, återigen.

@ Visionären m.fl.

Om Australien, Irland, Norge, Kanada m.fl. kan så kan vi också. Det handlar bara om vilja och empatisk förmåga. Dessa länder har ersatt omhändertagna barn i efterhand.

LeoG sa...

@Bengt


"Stäm fosterhemsmamman...". Jeebuz! Jo det var ju förmodligen mamman i fosterhemmet som våldtog och misshandlade barnen fysiskt som psykiskt. Det är ju oftast mammor som gör sådant.

Om inte staten skulle kontrollera fosterhemsföräldrarna vem skulle då göra det? Barnen kanske.

Man hade ingen som helst koll på vilka som omhändertog barnen och för det ska staten straffas.

Har man miljarder på att kasta i sjön genom att sänka restaurangmomsen så kan självfallet lägga 1 miljard på dessa trasiga individer, fosterhemsbarnen, som levt ett helvetiskt liv.

Anonym sa...

VEM tror annat än att ministern mot sin vilja tvingats vara budbärare för Reinfeldts och Borgs nej? Reinfelds horribla uttalanden före och efter visar med all tydlighet att ryktena om mannens totala empatilöshet och förståelse för moral och etik dessvärre är sanna. En vidrig soppa som stackars KD får betala.