2008/10/21

GE STEFAN STERN EN FIN MEDALJ...

Manifestation utanför fullmäktige, för demokrati och mot politiska snedsteg förra hösten.

...ty det är uppenbarligen den mannen som får bära hundhuvudet nu när det inte blev så lyckat med det tilltänkta partnerskapet mellan sossar och miljöfundamentalister. Om nu Stefan Stern ligger bakom hela detta haveri som högst sannolikt kommer vända lämmeltåget av väljare från alliansen i motsatt riktning bör han belönas för sin insats.

Men det är ju alltid så, när högdjuren gör bort sig - att man letar rätt på någon lämplig person att lägga skulden på. I detta fall kan det väl mycket väl vara så att denne Stefan Stern ligger bakom konstruktionen, men han har knappast stått där och genom hot tvingat Mona Sahlin att lätta på sitt hjärta mitt under en finanskris och innan allt var godkänt och klart i "rörelsen". Det är Monas fel att det blev ett fiasko, ingen annans. Hon har tydligt markerat sin ofullkomlighet som ledare, och denna kvinna kan mycket väl bli vår statsminister 2010... inte undra på att man ryser.

Jag har i kväll suttit på kommunfullmäktige som ersättare för första gången. En angenäm upplevelse att sitta där och lära och lyssna och få betalt för det. Det var annars en seg tillställning, som dokumenterats förtjänstfullt av Mattias Lönnqvist. Allt av intresse finns att läsa här... En sak man reflekterar över när man sitter där är att den modell av styre som just nu, i strid med ett demokratiskt valresultat, styr över vår stad är den tilltänkta koalitionen som Mona vill se. Bäva månde i så fall gräsrötterna i Miljöpartiet! I vår stad lägger man sig platt i alla sina profilfrågor för att stilla makthungern och för att få ligga sked med Helene Hellmark-Knutsson. Man bryr sig inte ens om att argumentera för sina sakfrågor längre, man skiter i naturreservatet i Kymlinge, man stoppar huvudet i sanden när det kommer till miljöbefrämjande åtgärder som tyst asfalt och ett arbete för att få bort dubbdäck på stadens gator. Inte undra på att man inte längre ser Gustaf Wiberg, en sann grön eldsjäl, på fullmäktiges möten och inte undra på att den sköna fröken Carin Rang tog sin Mats ur skolan innan det moraliska förfallet bland stadens miljöpartister nådde zenith.

Dagens bästa kommentar fick Carl Grufman till när MP:s Robert Ahl var stolt och glad över att staden gjort en historiskt dålig affär. Det hela handlade om återskapandet av en konsumentvägledning i samverkan med Solna och Sollentuna. Ja, samverkan och samverkan... det är väl egentligen så att de andra två intressenterna njuter av vår förhandlingskonst. I vår stad blir man nämligen överlycklig när vi Sundbybergare, ca 35.000 stackare får stå för 250.000 skattekronor för denna tjänst medan Solna med sina 63.000 innevånare och Sollentuna med 61.000 människor inom sina gränser slipper undan med 150.000 respektive 100.000 kronor... Detta är en bra affär enligt Robert Ahl, och Carl var inte sen med att vilja ingå ett avtal med Robert Ahl om en bilpool med miljöpartisten på samma premisser. Om Sundbyberg framöver förhandlar på ett lika "framgångsrikt" sätt är det bara en tidsfråga innan staden ställs under tvångsförvaltning...

4 kommentarer:

Nathalie Sundesten Landin sa...

När det gäller tyst asfalt var väl ändå inte ditt parti särskilt tydliga? Ni avstod ju i voteringen...

Sedan har ni ju missat detta med konsumentvägledning. Vi får ju ut mer av den. Det står i avtalet. Eftersom vi hade olika ambitionsnivå när vi gick in i förhandlingen så är tjänsten proportioneligt fördelad.

Så att Carl skämt var så himla roligt fattar jag inte. Om Robert Ahl betalar hälften i en bilpool och du och Carl en fjärdedel var - så får alltså Robert använda bilen hälften av tiden och du och Carl delar på den andra hälften. Jag förstår inte det svåra i den matematiken...

Mattias Lönnqvist sa...

Det är inte direkt enda exemplet på när den politiska ledningen förhandlat dåligt.

När det kommer till kraftvärmeverket så finns det en överenskommelse om att det är Solnas ansvar, medan vi ansvarar för återvinningscentralen.

Men, eftersom Solna sålt all lämplig mark (och dyrt!) så menar de att Sundbyberg ska ta det ansvaret. Samtidigt äger Solna två tredjedelar av Norrenergi och tar därmed två tredjedelar av den vinst som detta genererar.

Joakim Draköga sa...

När jag läste en artikel om det här i AB, så tänkte jag: Analytiker/Strateg???? Hur f-n kan man kalla sig det om man gör sådana missar?

Sedan kom jag på det! Moderaterna har inplanterat honom i S. Nu är det ett ypperligt tillfälle, för Mona är ju så, rent ut sagt dum i huvudet, så on förstår ändå inte vad som händer...

Mattias Lönnqvist sa...

Nathalie: om man ska fortsätta analogin med bilpoolen så handlar det om att man har tre nycklar, med olika tider som de fungerar, men där nycklarna hänger i samma skåp.

Det som kommer att hända är att när Solnas telefontid är slut så kommer konsumenter från Solna att ringa på Sundbybergs nummer.

I slutändan blir det alltså vi som betalar för delar av Solnas konsumentupplysning.