2009/08/15

FÖRSVARA FÖRSVARET FÖR FOSTERLANDETS FRIHET!


Så har då allas vår lilla försvarsminister Sten Tolgfors redogjort för sin trestegsraket, om hur det en gång så stolta svenska försvaret skall transformeras till en mikroskopisk expeditionskår med lätta förband och utan förmåga att försvara det land och det folk det är skapat att försvara. Hotbilden är väl inte så där väldigt alarmerande just denna dag då detta skrivs, men inte går omvärldsutvecklingen åt rätt håll hur mycket man än må sitta på Jakobsgatan och önskedrömma om att så vore fallet...

Ryssland rustar upp och spänner sina militära muskler, naturrikedomarna under Arktis is intresserar de flesta länderna i området och snart kommer vi med största sannolikhet ha en rysk gasledning som passerar genom våra vatten med allt vad det innebär av ryska intrssesfärer och ökad militär närvaro.

Visst kan jag köpa idéen om ett fast anställt försvar med professionella soldater men inte till de pinsamt patetiskt låga nivåerna som det nu talas om. Men A och O i min sinnesvärld är att försvaret måste ha en anpassningsförmåga, med möjlighet att hyfsat snabbt skapa sy upp en större kostym när man måste klä upp sig för att imponera på omvärlden, och just detta kommer vi aldrig att kunna ha i ett försvar med yrkessoldaterna i de åtta lätta manöverbataljonerna och hobbyknektarna i Hemvärnet. Och med tanke på att våra svenska folkvalda alla tycks ha en iögonfallande likhet med sengångare när det kommer till säkerhetspolitiska slutsatser och försvarspolitiska ställningstaganden så kommer vi alltid vara för sent ute att med att:

1) skapa en större numerär för landets väpnade styrkor.
2) köpa in ny matriel för de högst eventuella nya förbanden.
3) väcka värnplikten till liv igen.
4) söka oss till den kollektiva säkerheten i NATO.

Och som om senfärdigheten inte vore illa nog, så drar man närmast kroniskt fel slutsatser av det som händer. För nästan exakt ett år sedan marscherade ryssen in i Georgien med tunga förband, med stridsvagnar och mekansierat infanteri, med massivt artilleriunderstöd och ett väloljat samarbete mellan mark- och flygstridskrafter, och bara denna nakna uppvisning i rysk aggressivitet borde ha fått Sverige att vakna omedelbart. Men vad händer?

Omedelbart så låter regeringen genom det ansvariga statsrådet Tolgfors skjuta på försvarsbeslutet för att väva in erfarenheterna från det nyss avslutade kriget men problemet är som vanligt att Sverige drar helt fel slutsatser. Den lätta georgiska armén massakrerades och förödmjukades av de ryska, tunga förbanden - och Tolgfors med nickedockor kommer på att den svenska armén skall göra sig av med 50% av de helt underbara, hypermoderna men tunga stridsvagnarna av typ 122 för att istället satsa på lätta förband med "Galtar" och obepansarade Toyotabilar. Sålunda drar man helt fel slutsatser av hur man bäst försvarar hemlandet...

Ryssen besegrade Georgien genom en närmast magnifik uppvisning i eldunderstöd från artilleri, helikoptrar och stridsflyg medan vi i Sverige tycker att 24 artilleripjäser är tillräckligt för att stödja vår armé. Förvisso en korrekt slutsats med tanke på den framtida numerären, men helt åt fanders om man vill ha någon trovärdighet i det nationella försvarsperspektivet. Attackhelikoptrarna vi har är närmast antika idag och alla de JAS-plan vi har lär behövas för att skydda luftrum och alla marinens fartyg som har det gemensamt att de alla saknar luftvärnsförmåga här och nu.

"Här och Nu" är Tolgfors mantra, men är det vi får med omstruktureringen bättre än det gamla och i nypolitiska led ständigt hånade invsionsförsvaret. När Tolgfors är färdig, och 450.000 kvadratkilometer Sverige försvaras av 8 lätta bataljoner med ringa undersöd, en handikappad marin och ett flygvapen med lika många uppgifter som flygplan så kommer vi ändå inte nå upp till det "Här och Nu" som vi nådde med våra 24 brigader, med Europas näst största flygvapen och en marin som iallafall höll piraterna borta från Öland. Det gamla invasionsförsvaret med alla sina värnpliktiga var efter 72 timmar i så pass gott skick att det fanns en avskräckande dimension som vi aldrig någonsin kommer att nå med 6 bataljoner i Sverige, 1 i Afghanistan och 1 i någon annan gudsförgäten del av världen.

Ett land som är stort till ytan, som saknar en stor befolkning men som ligger i en del av världen där avspänningen är på väg att bli historia behöver trovärdighet, och trovärdighet i försvarsförmåga kräver en anpassad numerär. Sverige kommer aldrig kunna anpassa sin numerär med ett yrkesförsvar, Sverige kommer alltid vara för sent ute när hotbilden förändras - det är den tragiska sanningen. Men i Finland har man förstått det där och där är brigaden inget museiförband. Söte bror i Norge har fått upp sina ögon igen och satsar resurser på sin försvarförmåga igen,men som vanligt har vi i Sverige fastnat någonstans i förordet när de andra läser de sista raderna i historieboken...

Länkar: SvD1, SvD2, Expr, Wiseman(läs!)

6 kommentarer:

Tabby sa...

Man tycker att aftonpravdan eller SVD borde göra en fallstudie där de belyser hur Israel löste situationen från 1948 till nu.

Lennart Nilsson sa...

Det är inte bara när det gäller skolpolitiken som våra ministrar behöver åka på studiebesök till Finland. Man borde starta en kampanj: Tolgfors till Finland (och Georgien). Eller så kanske vi helt enkelt skulle hyra in en försvarsminister från Svenska Folkpartiet..?

TRIDENT sa...

Bäste herr Antonsson - vet du om att en av dina partikollegor påstår att Sverige håller på att bli indraget i ett Vietnamkrig? Jag undrar om riksdagsman Göran Pettersson meddelat det svenska folket detta? Jag visste då inget!

Så här skriver riksdagsledamoten:

"När det gäller soldatkvalitén och exemplet USA så kan det vara intressant att jämföra med situationen i början av 70-talet. Då liksom nu hade USA varit involverade under lång tid i ett krig med sviktande förankring på hemmafronten. Hur stod sig 70-talets amerikanske värnpliktige mot dagens yrkessoldat. Amerikanska armén är av uppfattningen att dagens soldatmaterial är klart bättre än det de hade då."

Jag kan då inte tolka det som annat än att riket är på väg att dras in i ett nytt vietnamkrig - och därför måste vi avskaffa värnplikten. Har det stått någon i moderaternas partiutskick om detta nya vietnamkrig? Jag får tyvärr inga utskick eftersom jag avslutade mitt medlemskap för några år sedan när jag såg var hän det barkade...

Jag ställde dessutom några frågor till herr riksdagsledamot Pettersson - vilka han dock hastigt ställde i ett hörn för att bli saligen bortglömda. Nu har jag dock fyllt på frågebanken i hans blogg - och jag hoppas att han inte har fler hörn att ställa frågorna i....

Unknown sa...

"Attackhelikoptrarna vi har är närmast antika idag"
Vilka attackhelikoptrar?? Din okunnighet försöker du dölja genom att bombardera med "egna" fakta....

Sverige har inga och har aldrig haft attackhelikoptrar.

Läs på

Stridsvagnar är bra om de är på rätt ställe.. Hitills i historien har de nästan aldrig varit på rätt ställe, undantaget kanske ryssarnas vid Kursk. Om vi har 200 eller hundra på fel ställe kvittar.

Sjöburen invasion över östersjön är inget ryssen fixar sålänge vi har flyg och KA med Rb 15.

Du är tydligen nöjd att sända ut soldater med 7-10 månaders värnplikt med 3-4 år sen sista repövning.

INGET VAR BÄTTRE FÖRR. GAMMAL MTRL MED OÖVADE VÄRNPLIKTIGA. VAKNA!!!!

Tokmoderaten sa...

Per.
Apropå okunnighet, vilket kustartilleri? vilka robot 15? Den matriel du sågar som omodern är ju samma matriel som våra fåtaliga bataljoner använder idag med undantag av en tillförsel av lätt bepansrade personbilar.
Och förlåt, skrev attackhelikopter men det var ju PV-helikopter jag menade...
Och hellre ett försvar med 7-10 månaders utbildning där flygplanen flög och fartygen fanns på havet - så är det inte idag och knappast heller i morgon.

Tabby sa...

"Stridsvagnar är bra om de är på rätt ställe.. Hitills i historien har de nästan aldrig varit på rätt ställe, undantaget kanske ryssarnas vid Kursk. Om vi har 200 eller hundra på fel ställe kvittar."

Även om ditt påstående är sant så innebär väl det inte att man måste bestämma sig föratt göra fel, eller att man inte bör anstränga sig föratt göra rätt eller hur?

"Sjöburen invasion över östersjön är inget ryssen fixar sålänge vi har flyg och KA med Rb 15."

Ja, fast när verkligheten kommer och knackar på och du inser att vi har sålt vårat KA till Finland...

"Du är tydligen nöjd att sända ut soldater med 7-10 månaders värnplikt med 3-4 år sen sista repövning."

Den här svepande bedömningen visar att du inte har nån som helst aning om vad du pratar om kanske du borde, som du sade, läsa på lite?