2009/08/07

KATASTROF? KVOTERING? KOMPETENS? KÖN?


Kvotering är ett riktigt aber. Det räcker ju liksom med att titta på Socialdemokraterna som nu sitter fast i en rävsax med en partiledare som lyfter partiet när hon är osynlig och tyst, men som sänker detsamma när hon visar sig och öppnar munnen. Den enda orsaken till att Mona idag är ordförande Sahlin är ju att hon är kvinna, ville bli partiledare när alla andra kvinnor drog sig ur och att partiet hade bestämt att det nu var dags för en kvinna.

Nu är våra moderata kvinnor ute med en stor kartläggning där man lyfter frågan om att vi moderater minsann är alldeles för dåliga på att lyfta in kvinnor i våra hierarkier, bara för att de är just kvinnor... Andemeningen är att vi moderater är dåliga på att ta tillvara på de engagerade kvinnor som finns i partiet, och att skapa ett klimat som främjar jämställdheten. Men hallå? Vi visar alltid genom vår politik att vi på intet sätt nedvärderar någon på grund av könet, vi har en statsminister som förvandlas till Lilla Fridolf när han kliver in på Sagerska och närmast tvångsmässigt börjar laga korvgryta eller städa hysteriskt - så kom inte och säg att vi inte går i bräschen!

Visst är det positivt ifall vårt parti kan attrahera fler engagerade kvinnor, men man kan inte med tvångsmedel trycka in folk på platser eller positioner som de inte vill till. Kvinnor kan, och måste få visa det men då måste de vilja visa det också. Mannen är av naturen oftast mer exhibitionisk, medan kvinnan i högre grad står tillbaka och det är där vi har problemet - inte att vi moderater prompt enbart vill ha tråkiga farbröder som våra representanter i de folkvalda församlingarna.

Moderatkvinnorna skriker om ojämlikhet, men det kan jag inte gå med på. Ojämlikheten sitter inte i siffror eller personer på olika poster, utan i ett partis värderingsgrund och där är vi långt ifrån ojämlika. Visst är det bra när folk med olika bakgrund, yrken, kön möts för att driva ett parti vidare - absoluta siffror och nyckeltal spelar i mina ögon mindre roll. Det är på vilket sätt man tillvaratar personers olika kompetenser som är viktigt. En miljö med bara män blir lätt alltför grabbig, en miljö med bara kvinnor blir som en... syjunta? Mixen mellan könen behövs för att hitta de bästa lösningarna, de bästa miljöerna. Men A och O för en trovärdig jämställdhetspolitik är att ingen hindras från att bli en del av politikens maskineri, alldeles oavsett om man råkar ha en snopp eller snippa.

Länkar: SvD1, SvD2, Din Ledamot

3 kommentarer:

Johan Westerholm sa...

Får vi i Oppositionen börja kalla Statsministern för Fridolf numer?

Vi kan hänvisa till dig om du inte misstycker.

:D

Mvh

Johan

Unknown sa...

Hur kan man kalla sig Feminist och Moderat? Är inte det lite av motsatser?

Feminist = Tvång.

Moderat = Ej Tvång.

Eller är det bara jag?

Tokmoderaten sa...

Johan: Så gärna så. Kalla gärna Schlingmann för Gonzo när ni ändå är i farten. ;-)
Daniel: Nej, det är som att ta till figursågen när man lägger pussel.