2010/06/19

DEN 19 JUNI 2010 vs DEN 19 JUNI 1976


Så var det då dags, efter en rekordlång förlovning och ett upparbetat klimax där man kan köpa såväl kaffe, servetter, Frödinge-tårtor och chokladkakor på den lokala ICA-butiken med bröllopstema - i dag får kronprinsessan en äkta make och Sverige får en ny prins. I eftermiddag är det så dags för de två att säga "ja" till varandra och naturligtvis önskar jag de två all lycka i framtiden - Kronprinsessan Victoria och hennes drömprins från Ockelbo, Daniel.

Denna historiska dag, dagen då centrala Stockholm är så rent, vackert och förhoppningsvis säkert som staden alltid borde vara tillbringar jag inte min dag vid kortegevägen eller framför TV:n. Som den rojalist jag är smärtar det mig att jag är på jobbet, en arbetsplats som har HKH Kronprinsessan Victoria som sin beskyddare - Astrid Lindgrens Barnsjukhus. Jag missar allt på plats, men hoppas kunna få följa spektaklet inifrån Storkyrkan, från Stockholms gator och från huvudstadens havsspegel åtminstone sporadiskt genom någon TV-skärm.

Längs kortegevägen står i princip hela landets armé som det ser ut i dag, på Saltsjön ligger det mesta av rikets sjöstridskrafter och i luften kommer lite drygt 20% av flygvapnet att flyga i formation - och jag som rojalistisk försvarsvän kommer förmodligen få erektion i det ögonblicket HMS Visborg skjuter salut med sitt artilleri. När så 18 JAS-plan sveper in över huvudstaden så kan det nog bli så att den där erektionen dör ut genom en ejakulation - samtidigt som jag konstaterar att det vi kommer att se på TV i form av fartyg, flygplan och soldater i mångt och mycket är det skattebetalarna får för sina 40 miljarder kronor. Ett pyttelitet försvar mäktar med att stå längs kortegevägen, att ligga på Stockholms redd och flyga i formation - men inte så mycket mer...

Jag minns det senaste kungliga bröllopet i Sverige, på dagen för 34 år sedan. Då var det en pytteliten del av Försvarsmaktens samlade styrka som fanns längs kortegevägen, på Stockholms redd och i luften - men samtidigt var hotbilden en annan mot riket. På den tiden hade Sverige ett försvar som kunde kallas för ett försvar, ett anpassningsbart försvar som var för stort, för klumpigt. I dag har våra folkvalda drivit utvecklingen till den andra ytterligheten, där vi har ett försvar som knappt kan kallas för ett försvar, ett försvar som inte kan anpassas efter en försämrad omvärldssituation. Ett försvar som är för litet, för slimmat och smalt. Frågan är varför man i mellanmjökens land, landet lagom, inte kan lägga försvarsförmågan någonstans där mittimellan...?

Just nu skiner solen över huvudstaden, om än med ett oroväckande molntäcke som gör sitt bästa för att stoppa strålarna. Det är en historisk dag, en dag då vi i Sverige får en ny prins och ett kronprinsesspar som skall trygga monarkins framtid genom ett rumlande i sänghalmen. Jag vill önska Kronprinsessan Victoria och den blivande prins Daniel all lycka i detta arbete för Sverige och svenskarna. Få nu för Guds skull ingen prestationsångest, ty då kan Ni sluta som jag gjorde för lite drygt 16 år sedan - på en IVF-mottagning med ett kargt "runkrum". Ni är värda något bättre, trevligare. Njut av den här dagen, den kommande natten och Ert fortsatta liv tillsammans.

Länkar: SvD1, SvD2, SvD3, DN1, DN2, DN3, DN4, Expr1, Expr2, AB1, AB2

Inga kommentarer: