2010/06/05

FINAL FÖR FYLLEFLAKEN...?


När jag satt på en busshållplats ute i skärgårdskommunen Tyresö igår med en av sönerna så förfasades jag över alla dessa lastbilar med redlöst berusade, gapande och patetiska ungdomar som firade studenten. Det satt feta, barmagade vrak på kanterna av flaket, vinglandes och utan rädsla om sin egen hälsa - och jag gick in i min yrkesroll när jag såg spräckta skallar, krampande studenter och ett drägglande kolli framför mig...

Jag kände mig som en tråkmåns, en gammal bitter gubbe som inte unnade de små liven att fira dagen då skolbänken byts mot utanförskap eller ännu längre studier. Att jag är bitter kan ju ha sin rimliga förklaring i att jag efter min student för 26 år sedan fick åka med mor, far, farmor, farfar i en röd Volvo 740 - inget flak, inget lyxåk, ingen helikopter utan ett Svensson-fordon.

Men trots mitt vurmande för de fulla, firande ungdomarnas neurologiska välbefinnande så har jag ju kommit fram till att de minsann skall få ha kul och fira - även skrikandes på ett lastbilsflak prydda med lakan med obegripliga budskap. Fira på ni, ha det så kul - snart är ni ute i vardagen och de flesta av er lär väl vara beroende av anti-depressiva innan juli månad är här.

Idag får vi veta att den Kungliga Huvudstaden Stockholm från och med måndag kommer stänga stadens gator för fylleflaken, ett beslut taget av en herrans massa orsaker. Det började med att man från Trafikkontoret skyllde på alla vägarbeten och framkomlighetsproblem som kommer sig därav. Så vad kommer då fylleflaken att ta vägen? Centrala Nykvarn eller Ösmos utkanter? På Norrortsleden eller Hågelbyleden fram och tillbaka? I Södra Länkens tunnlar...? På gator och vägar där ingen ser de firande, fulla vraken som försöker kasta ölburkar på sina medmänniskor...?

Självklart skall de få åka och skämma ut sig där folk ser dom, studenterna på fylleflaken. Jag tycker faktiskt att Stockholms stad denna gång går för långt och gör det alldeles för enkelt sig. Det finns lösningar om man anstränger sig, det finns alla möjligheter att agera mot skallskador och ordningsstörningar utan att förbjuda fylleflaken att rulla igenom staden.

Mitt förslag för att rädda fylleflakens färd genom Stockholm är följande:

- En infart för alla. Alla fyllefalk skall passera in i Centrala Stockholm via Norrtull, ingen annanstans.
- Hjälmtvång. Alla studenter får en gammal överskottshjälm m/37 som gåva av Stockholms stad vid Vanadislunden. Hjämen är målat i vitt som för högvaktstjänst för att förstärka bilden av studentfirande.
- En färdväg för alla. Efter att stannat vid kontrollplats Vanadislunden så kör man Sveavägen fram till Sergels Torg, svänger höger längs Klarabergsgatan och svänger efter viadukten vänster ut på Söderleden och lämnar huvudstaden.
- Skrik- och Vrålzon. På sträckan i kvarteret kring Sveavägen 68 finns en skrik- och vrålzon där man med fördel kan skrika av sig ordentligt.
- Madrasserade vägar. Sveavägen och Klarabergsgatan kommer i södergående och västlig riktning att madrasseras för att undvika kroppsskador vid fallolyckor. Sponsring av Jysk och/eller IKEA kommer att eftersträvas...
- Extra trängselskatt. För att ha råd med madrasser, hjälmar och polisövervakning tas en avgift motsvarande 10.000 kronor ut per fylleflak som vill åka anvisad färdväg genom centrala Stockholm.

Se, med några enkla innovationer så kommer alla vara jättenöjda; polis, sjukvård, trafikkontoret, medmänniskor och förhoppningsvis även de skrikande studenterna som inte längre behöver fasa för att vakna upp som en "grönsak" dagen efter studenten... Politik när det är som bäst, hitta lösningar som gynnar alla - eller hur?

Edit 2010-06-06: Uppenbarligen har även Ulla Hamilton och Carin Jämtin anammat den vilja att komma överens som Johan Westerholm och jag visat i kommentatorsspåret. De är uppenbarligen överens om att förbudet denna gång var förhastat. Hur de politiska högdjuren ställer sig till de förslag Westerholm och jag lyft fram förtäljer inte historien...

Länkar: SvD, SvD, DN, DN, AB, Expr

11 kommentarer:

Vanja G sa...

Nåja, det finns en lite ljusare framtid. Jag har bekräftade uppgifter om att åtminstone en utgångsklass i Svea rike valde bort fylleflaket, för att det var krångligt att få det godkänt av polisen, och dessutom har 13 av 15 i den klassen varsitt jobb som väntar dem på måndag morgon. Tidiga morgnar och matlåda, hurra!!

Hemlige sa...

Ja det här är ju bara ytterligare ett vallöfte som alliansen bryter, 2006 lovade man att stundentflaken skulle få fortsätta åka genom Stockholm.

Arlav sa...

Stående på ett bilflak? I stockholmstrafiken? Och på gränsen till stupfull, eller kanske bara aspackad??
Ingen bra kombination och "omdöme" det har väl ynglen aldrig hört talas om??
Även om jag också tagit studenten (60-talet) undrar jag om man numera ALLTID tror att nån annan ska tänka åt dig?? Isf är problemen för Sverige större än jag anat!

Johan Westerholm sa...

Antonsson

Jag köper ditt resonemang under förutsättning att Stockholm stad reglerar var det är tillåtet för gatumusikanter att uppehålla sig och framföra sina alster utan tillstånd.

Mitt motbud blir därför att alla Stockholms läns gatumusikanter garanteras obegränsad tillgång till kvarteren kring Schöfledts gränd 2 och Stora Nygatan 30 samt den gångsträcka som ligger längs Stora Nygatan till Mynttorget.

Eventuellt behov av elektricitet till gitarrförstärkare förmedlas kostnadsfritt från fastigheten Schönfeldts gränd 2 som en del av kultursponsringen och kulturpolitiken i syfte att vara en god föregångare.

Särkilt skall premieras, och beredas plats för, nybörjarmusikanter som trakterar säckpipeblås och dragspel. Musikanter med bastrumma och symbaler erhåller förtur dom med.

Låt oss därför gemensamt nu komma till en blocköverskridande överenskommelse!

mvh

Johan

Tokmoderaten sa...

Johan,

Jag tackar för din vilja att hitta en lösning på detta problem. Dock så är det ju så att det förslag du vill ha igenom kommer att ha negativa effekter på samhällsnygget året om, medan mitt förslag bara kan betraktas som en sanitär olägenhet under några veckor i början av juni.

Men jag skall inte vara omöjlig. Går du bara med på allmän amnesti för alla som tömmer tarm eller blåsa på Sveavägens 68:s fasad under studentfirandet samt när det gäller blåstömning året om så är vi nära en förhandlingslösning. Det handlar om att ge och ta.

MVH Fredrik

Johan Westerholm sa...

Fredrik

Jag bedömer ur ett personligt perspektiv att just fekalier är det sämsta sättet att manifestera med mot en politik som inte faller dig på läppen.

Om just spridande av fekalier på allmän plats är det enda du kan kontra med mot din avsmak för en kulturgärning för att stimulera kommande generationers möjlighet att bidra till svensk exportindustri.

Just svensk musik har visat sig vara en mycket framgångsrik exportprodukt och det säger tyvärr rätt mycket om (M) industriella förståelse och näringspolitiska initiativkraft att du inte nappar på detta oerhört generösa motförslag.

Visa att ni är just föregångare! Föregångspartiet i kulturens tecken i "Föregångslandet Sverige" som vågar koppla ihop individens initiativ med den exportmarknad som bara ligger där och väntar på oss.

Det är arbetslinjen det, inte som ditt förslag som dessvärre ligger närmare Edvard Unsgaards famösa slutsatser.

Våga, vi kommer stå där (med Peltors hörselkåpor) och stödja dig och de dina!

mvh

Johan

Unknown sa...

Men det är väl märkligt att alla bloggar och kommenterar om att detta är ett förbud som är för/mot fylla, olyckor etc etc. Det handlar endast och enkom om en enda sak: Usel planering och panik på trafikkontoret.
Det är sista veckan för studenter i Stockholm. Sista veckan. DÅ kom man på att man hade en festival och ett antal vägarbeten där man ligger efter i tidsplaneringen.
Det handlar _inte_ om ungdomars säkerhet. Det handlar om panik och arrogans.

Unknown sa...

Ungarna har inte tagit studenten. De har gått ut gymnasiet. Att sedan kommersiella krafter fått "studenten" inarbetat som varumärke för att sälja en mängd värdelös smörja samt tillhandahålla skrangliga lastbilsflak har inte ungarna lyckats genomskåda. Det om något säger något om deras inlärningsförmåga. Stackars barn. Stackars föräldrar.

Maggen sa...

Självklart ska flaken åka i Stockholm och om studenterna är nyktra eller fulla har ingen betydelse. Detta trots att vi lever i förmyndar-Sverige.

Mr Maggen

Patrick sa...

Väl bitter över det där med 740 va? När jag flyttade till Stockholm tänkte jag att det här ska bli kul, en framåt och givande stad, men ICKE... Den mentala medelåldern verkar vara 76 och det ska int byggas, inte firas, inte roas, nej, nej, nej... Varför ligga i den absoluta framkanten när 40- och 50-tailsterna fått det de vill ha? Lägenhet med utsikt och bra lön... Det ack så svenska "en för alla, alla för än" har byts til "me, me, me, me..."

studentflak sa...

Som tur var blev inte studentflaken inställda i år heller:) Hade blivit många ledsna studenter då.. Men visst förstår man att folk blir trötta på det när de får ölstänk på sina bilar eller sig själva till och med.. Det bästa vore nog att begränsa åkandet till ett par dagar högst då vet folk att man ska hålla sig undan för att slippa stökeriet. Nu pågår studentperioden under 2-3 veckor vilket kan tyckas lite väl lång period av stök o stim i trafiken.