2010/06/29

SKENDEMOKRATIN I SUNDBYBERG


Jag vill tro att alla, oavsett vilken politisk kulör man har på spinalvätskan i ryggmärgen, är helt överens om att det är viktigt att alla bidrar till demokratins vitalitet genom att gå och rösta - oavsett vad man nu råkar rösta på. Lika övertygad är jag att de allra flesta är lika överens om att den match på liv och död som är en valrörelse i ett demokratiskt samhälle måste präglas av "fair play". Jag måste tro på en valrörelse där förutsättningarna är lika för alla och där absolut inga funderingar över valets legitimitet kan väckas på morgonen den 20 september.

Trots att Sundbyberg är min hemstad så har jag hållit tand för tunga om den senaste cirkusen som kommit för att besöka bananrepubliken Sundbyberg, den om de så kallade "demokrati"-ambassadörerna. Visst, jag kan förstå att man vill göra något åt valdeltagandet i Hallonbergen, Rissne och delar av Ursvik - och jag kan förstå varför de styrande sossarna vill kraftsamla på att få fler att rösta just där. Trots att jag kan förstå så får jag nuförtiden kväljningskänslor närhelst ordet "demokrati" uttalas i anslutning till namnet "Sundbyberg".

Bakgrunden är den att sosseriet med sina hejdukar nu vill använda kommunala medel för att öka valdeltagandet i Hallonbergen, Rissne och delar av Ursvik. Att man väljer dessa åtta valdistrikt är föga förvånande då sju av dessa är extremt röda bastioner i ett allt blåare Sundbyberg. Man tar till alla knep för att klamra sig kvar vid den makt man inte ens borde ha. Det andas desperation, det visar att snacket om rent spel inte är mer än tomma ord. Man använder stadens slantar, mina och alla andra Sundbybergares skattepengar för att mobilisera i de valdistrikt där man är som starkast... Är det bara jag som äcklas?

Hade de fyra Allianspartierna gapat sig hesa om det handlat om att låta "demokrati"-ambassadörerna ge sig ut i alla Sundbybergs valdistrikt? Hade upprördheten varit så monumental att man känner sig tvungen att gå till Förvaltningsdomstolen för att stoppa ett beslut i Kommunstyrelsen? Hade Moderater, Folkpartister, Kristdemokrater och Centerpartister var oeniga med sosseriet om det hade handlat om att låta valdeltagandet öka i Lilla Alby, Duvbo, Storskogen på samma villkor som i Hallonbergen eller Rissne? Hade sosseriet varit tysta och instämmande om det i en blå kommun lades skattepengar på att mobilisera kärnväljare i något valdistrikt där man kunde jaga upp några slöfockar från sofforna...?

Knappast, även sossar hade skrikit som grisar. De hade tjoat om fusk och orent spel. Innerst inne handlar det bara om att låta rättvisa råda och om att inte låta stadens slantar gynna ett parti - men det resonemanget blundar det maktfullkomliga före detta statsbärande partiet för. Nätrötterna skriver så att tangentborden glöder, lokala sossar skriker om att vi moderater inte vill att folk skall rösta. Vi vill att folk röstar, helst på oss men inte nödvändigtvis - överallt närsomhelst och inte bara i de områden som gynnar våra motståndare vid en viss given tidpunkt. Varför inte låta partierna med sitt väl tilltagna partistöd se till att mobilisera massorna? Varför måste våra skattepengar användas dubbelt upp och bara där den ena sidan gynnas...?

Med det demokratiska patos som Socialdemokraterna har lagt sig till med är beteendemönstret föga förvånande, och suffixet i partinamnet känns bara som falsk marknadsföring. Men när man nu har slagit in på den väg som innebär att man torkar sig i akterpartiet med de demokratiska spelreglerna kan jag nu lämna över ett antal förslag som mycket väl kan få vågskålen att väga över till det maktkåta partiet under Jonas Nygrens vingar.

- Organiserad insamling av väljare enligt samma mönster som i "Gangs of New York".
- Bortplockning av TV4:s nyhetsprogram i bostäder som till Förvaltaren. Istället visas Ordförande Persson med bonusmatrial samt Carl-Johan de Geers samlade produktioner,
- En lokal radiokanal med riktad medborgarinformation administrerad av ABF, Unga Örnar, Verdandi samt Hyresgästföreningen.
- Kommunala högtalare vid folktäta platser som sänder den lokala radiokanalen i kombination med väl valda "Jag kan inte vänta..."-budskap.
- Underlättad ombudsomröstning där den lokala arbetarekommunen organiserar hjälp åt folket att fullgöra sin demokratiska plikt.
- Underlättad valprocess. Varför så många olika förvirrande valsedlar i vallokalen när det räcker med tre olika eller kanske bara en...?

Det är bara att ta för sig, jag bjuder på förslagen. Ribban är lagd och jag mäktar inte med att hoppa under densamma - jag kapitulerar inför sossarnas strategi, en strategi där valseger är viktigare än rent spel och folkets vilja.

Länk:SvD Sanna

3 kommentarer:

Per Hagwall sa...

Ge dem inte för många idéer bara (fast det där med ombud som röstar "rätt" har de ju prövat förut)...

Tyckte du inte om pin-upbilden förresten? :(

Tokmoderaten sa...

Bäste Per,
Pin-upbilden? Vad är det nu som min dysfuntionella hjärna har gömt i sina gömmor? Kommer inte alls ihåg, påminn mig, tack!

Per Hagwall sa...

http://hagwall.wordpress.com/2010/06/24/midsommar-pin-up-eventuellt-nsfw/