2010/06/22

VACKRAST, STÖRST & BÄST - IGEN!


Så kan man lägga ytterligare ett opinionsinstitut till raden, ytterligare några som berättar att Sverige har ett nytt parti som kan kallas för Sveriges största - Moderaterna. Sentio, Demoskop, Novus, SIFO och nu även United Minds berättar samma berättelse, berättelsen om de Nya Moderaterna som har en orkanvind i ryggen när det kommer till väljarstöd och visst är det kul...?

Inte blir det mindre roligt av att någon tycks ha puttat av det tidigare högtflygande, statsbärande och evigt överlägsna sosse-partiet från den luftballong där man svävat omkring och sett ner på alla andra små obskyra partier. Sosseriet faller fritt, sosseriet har ingen fallskärm för den har Wanja snott åt sig. Inget kan stoppa fallet, frågan är bara vad som kan dämpa smärtorna när man slår i marken plågsamt medveten om att man är hopplöst ute och att det inte finns någon annan att skylla på. Kan ett allt större samarbetsparti i form av de där gröna vara plåster på såren om man gör sitt genom historien sämsta val, kan en eventuell valvinst sopa undan spåren av frustration när det tidigare statsbärande partiet är politikens egen drift-kucku?

Sossarna har bara sig själva att skylla över att man snart är närmare de 25 procenten än de 30, ty man lovade nya idéer, ny politik och en omstöpning för att nå ut men av det har det bara blivit en nyhet - maktdelning. Hade det tagit stopp när Maria och Peter bjöds med på Monas åktur mot något nytt så hade man kanske kunnat enas om något som inte känns gammalt och passé. Men från den sekunden Lasse Ohly tillsammans med sosseriets vänsterfalang hade grinat sig till en plats i den grönröda koalitionen så var man körda när det gäller en ny politik...

Sossar som ser hur man vinner storstadens folk trängs tillbaka för att se till att Ohly inte börjar tjoa från sin vänsterkant. Sossar som Ilija Batljan, Helene Hellmark-Knutsson och den numera som sexikon kände Micke Damberg visste vad de ville för att få sossarna i Stockholm att vakna till liv medan en enig journalistkår sitter soch skriver på olika dödsrunor för ett parti som en gång levde ett hälsosammt liv. Av deras insikter om RUT-avdrag, om förbifarter och en så låg skatt som möjligt blev det intet - från Monas kansli så gällde något helt annat, en politik som kommer att sopa bort sossarna från AB-län om inget dramatiskt sker. Att sedan några visa personer har yttrat att en valvinst är beroende av framgångar i storstäderna borde ge vänsteranalytikerna skrämselhicka.

Även om medvinden just nu syns vara total, även om huvudmotståndaren faller fritt så finns det inget att jubla över just nu. Valet avgörs den 19 september, varje röst kommer att räknas på kvällen den där söndagen då mina nagelband lär vara vickning till pilsnern i Moderaternas lokal på Järnvägsgatan i Sundbyberg. Att det ser bra är skönt, ger andrum och lite bättre självförtroende men det blir en kamp ända in i kaklet, en kamp som bara en sida kan vinna...

Länkar: AB1, AB2, AB3, SvD, DN, Expr
Bloggar: Soilander, Kent, PLC, Böhlmark och så (s)tackars Peter

1 kommentar:

Toypon sa...

Du bör gå in och kolla United minds en gång till tycker jag. S har 29,4 mot moderaternas 28,4 i senaste mätningen.