2010/06/03

STÖRST? BÄST? VACKRAST?


Ytterligare en opinonsundersökning har lite i skymundan publicerats, en från det norska opinionsinstitutet Sentio. En ynklig liten bloggpostning i SvD Ledarblogg, men kanske borde undersökningen ha fått större genomslag - för det är en historisk opinonsundersökning. Enligt Sentio så har vi nämligen fått ett nytt parti på platsen som Sveriges största parti - Moderaterna.

Visst blir jag glad, visst känns det skönt i hjärttrakten och visst sitter jag med ett fånigt flin på läpparna - men det är ju ändå bara en opinionsundersökning i raden av en himla massa mätningar. Men utan att vara alltför exalterad och enögd så ser jag en trend, en trend där Moderaterna stärks och där Socialdemokratin försvagas för varje ny mätning. Det är nog så att vi får ta oss in i valrörelsen med två partier som i princip är lika stora, ett med medvind och ett med motvind. Den stora utmaningen är att få småttingarna att växa till sig och där har ju motvindspartiet hittills haft medvind medan medvindspartiet haft lite mer motvind.

I motvindspartiet har man två skyddslingar, en obstinat tonåring som just nu maskerar sina upproriska sidor rätt bra och en liten bångstyrig trotsålder-knodd som är mer öppen med sin vilja. Det är den obstinata tonåringen som får motvindspartiet att stå upp i den politiska stormen.

Medvindspartiet har tre små familjemedlemmar som stannat upp i tillväxten, där åtminstone två lever farligt nära den gräns som kan anses vara ohälsosam. Här är det medvindspartiet, det stora och växande partiet, som håller familjen under armarna. För att familjen skall må riktigt bra och lyckas utvecklas i framtiden krävs det att medvindspartiet bjuder på tillväxthormoner och utrymme i rampljuset - just nu syns de små sällan och knappast.

Det av de stora partierna som får sina småttingar att må riktigt bra och utvecklas är det parti som oavsett egna framgångar eller motgångar kommer att få skörda den största framgången sent på kvällen den 19 september. Att vi moderater har vind i seglen och mår bra är ju kul, men det betyder inte ett smack ifall de andra Allianspartierna mår dåligt. Vi vinner val tillsammans, vi förlorar val tillsammans - och det är med gemensamma krafter som den långa eran av socialdemokrati i konungariket Sverige skall förpassas till historieböckerna...

1 kommentar:

Anonym sa...

Utvecklingen är mycket intressant. Varför har vi denna utveckling. Påsiston e har inte mycket hänt, men likväl har vi en dramatisk förändring, vilket tyder på en underliggande megatrend. Jag tror skattefråggan är avgörande. I ett alltmer fragmenterat och mångfaldigt och heterogent samhälle minskar den övergripande solidariteten, vilket i sin tur slår direkt mot skatteviljan.Jag lägger ingemn särskild värdering häri, jag försöker bara förstå.

En djupare analys ger jag här:

Om samhällets upplösning

- Peter Ingestad, radikalonservativ