2011/01/30

EGYPTEN KOLLAPSAR - SEMESTERN LIKASÅ...


Jag har medvetet låtit bli att skriva om det som nu sker i Egypten av flera olika skäl. Dels är det svårt att kommentera något som man inte vet hur man skall förhålla sig till eftersom nyhetsflödet på många sätt är strypt. Klart är det väl iallafall att något händer i detta nu, och att det fortsätter hända saker som varken president Mubarak eller någon utrikespolitisk-kommentator-wanna-be i ett avlägset land i norr kan förutspå resultatet av.

Frågorna är långt fler än svaren, och jag är både förvirrad och svarslös inför den dominoeffekt som verkar ha inletts när Tunisien reste sig och sparkade ut sin president samtidigt som man passade på att misshandla ett gäng svenska jägare på besök i landet. Vad händer nu i relationen mellan de två militära supermakterna i mellanöstern, Egypten och Israel? Kan tövädret över Sinai och Negevöknen snabbt slå om till ett ihållande snöoväder? Kan Egypten utvecklats till något som är att likna vid Iran 2.0 - en ny regim där instabiliteten i mellanöstern växer till sig? Hur påverkas det stora och folkrika landet av att det från en liten men tätbefolkad enklav väller in Hamas-krigare för att påverka det framtida Egypten i en riktning som de önskar se?

Frågan är vilket som är nästa arabland med en auktoritär och icke-folkvald despot till ledare som får se folket resa sig upp och skrika efter förändring? Är det de sjukaste nekrofilerna som dessa dagar bryter sig på de egyptiska muséerna för att skända de mumifierade kropparna av sina förfäders svar på Mubarak? Vilken chans finns det att dessa länder utan någon demokratiska tradition genom en folklig resning kan få något som iallafall påminner om demokrati?

Det finns fler frågor, massor med frågor som man kan ställa sig i spåren efter de pågående gatloppen i Egyptens storstäder - men jag väljer att lägga fokus på en fråga som oroar oss svenskar mer än någon annan fråga...

Var skall vi turista nu då?

Thailand är nästan överbefolkat av Svenssons och Gran Canaria känns mer svenskt än någon kommun i Stockholms län. Grekland, Cypern, Turkiet, Portugal, Mallorca eller någon annan del av fastlands-Spanien funkar inte på den svenska vintern och efter att ha sett smilfinken Kevin Borg smöra sig till en Idol-titel på TV4 för något år sedan så blir man vinterkräksjuk bara man tänker på Malta. Tunisien och Egypten var räddningen för oss från mellanmjölkens land som inte orkade flyga hela vägen till fjärranöstern utan stannade just i mellanösterns solmetropoler...

Nu vågar ingen tänka på Sharm-el Sheik trots att ingen blivit hajmat på någon månad och Hurghada är inte heller den första formstöpta turistorten man associerar med en lugn, behaglig och alltigenom ospännande semester längre. Tunisien har redan diskvalificerat sig som turistmål och Egyptens öde som resmål är uppe bland UD:s och resebolagens disciplinnämnd. Den stora frågan är vad vi svenskar skall ta vägen och varför vi inte kan få semestra i lugn och ro i länder där en fast hand och en icke-demokrati har gjort att vi kunnat äta, sola och bada i en trygghet som man vill känna på en semester.

Frågan är om de upproriska folkmassorna och de som idag skriker, skadas eller dödas i kampen för något som med massor av tur kan bli något som liknar demokrati någonsin har haft en tanke på att de i sin tur dödar massor av svenskars drömmar om en skön semester. Det är en skam att man inte tar bättre hänsyn till oss som efter en vidrig vinter verkligen behöver få en avkopplande semester...

12 kommentarer:

Anonym sa...

Den naiva svensken kanske kan få in det i sin tjocka skalle att det inte är någon mänsklig rättighet att åka på solresa i tid och otid? Eller åtminstone hoppas man att folk lär sig att det inte bara är all-inclusive-slappa-och-bada i dessa länder.

Anonym sa...

Förresten så missade jag inte ironin i ditt inlägg, om du tror det. Bra skrivet.

Anonym sa...

Ingen i Sverige kan ha undgått att känna till oroligheterna i Egypten. Trots detta väljer många att resa dit och våra proffsgnällare anklagar resebolagen och UD. Men ingen har väl tvingat våra turister att kliva ombord på planen? Problemet de genererar är att kanske fler måste evakueras från oroshärden. Men de som steg ombord på planen mot Egypten idag och de närmaste dagarna dessförinnan har sig själva att skylla. De vi skall hjälpa är i första hand de som reste till Egypten förra helgen eller tidigare.

Det problem jag ser framför mig är att planen som landar i Egypten inte får resa tillbaka. Vad händer med turisterna om planen sätts i brand, plundras på delar, töms på bränsle eller på annat sätt hindras från att flyga hem turister? I en krissituation skulle Sverige beslagta flygplan och fartyg om de behövs här hemma, varför skall vi förvänta oss annat av Egypten?

Upproret i Egypten kan innebära att hela regionen (de flesta Medelhavsländer och länder ända bort till Burma samt vissa bostadsområden i Sverige) dabbas av störningar. Vi får hoppas att det blir mindre och begränsade störningar, men det kan naturligtvis gå riktigt illa och jag överväger just nu om jag skall ställa in min årliga semester till Asien.

Magnus i Solna sa...

Thailand är inte överfolkat med turister (om det nu var det som du menade), det gäller bara att undvika ställen som Phuket, Pattaya, PhiPhi och vissa delar av Bangkok.

Till Egyptierna säger jag: Lycka till! De har en lång och högst osäker resa framför sig.

Anonym sa...

1. Varför säljer svenska researrangörer alls resor till Egypten?

2. Vad är det som säger att “oppositionen”/de som protesterar står för nåt bättre än Mubarak?

3. Sverige borde införa en klausul som säger att UD/staten inte hjälper svenska medborgare som reser till följande länder:
dvs alla icke fullt ut fungerade demokratier.

Thailand, Egypten, UAE, Vietnam etc.

/Bo Grahn


Länka till inlägget:

Anonym sa...

Ingen kan inbilla mig att en demokrati i västlig anda står på tågordningen varken i Egypten eller i Tunisien.
Som muslim bliver man vid sin läst så att säga.
Tokmoderat läs på lite på Gudmunsons utmärkta blogg,där han skriver sanningarna som inte ens hans egen tidning(Svd)vågar vidröra.
Förövrigt kan man göra som jag- semestra i Gnesta och rösta på Sd!

Anonym sa...

Kom igen nu. Åk till någon av de sex (6) andra Kanarieöarna. På ett par av dem finns nästan inga svenskar alls.

Anonym sa...

Bra rutet, tokmoderat! Inte ett pip har höjts mot att svenskar reser till polis- och militärstaten Egypten. Hur skulle det låta om fler började åka till Tel Aviv?

Ulmerkotten sa...

Du kan sluta bekymra dig om semester. Bekymra dig mer om de 5-10miljoner kristna som kommer att fördrivas när islamisterna tar makten. Var ska du och Billström inhysa dem? Landet är ju mer än knökfullt av muslimer vi ska lära oss krama.

Alla smutsiga detaljer sa...

det går utmärkt att få både nyhter och analyser här: http://english.aljazeera.net/watch_now/
för övrigt tycker jag att du (och andra) ska läsa det här:
http://www.aftonbladet.se/kultur/kronikorer/linderborg/article8486083.ab

Anonym sa...

Lysande satir! En ytterligare vinkling hade kunnat varit att högbeskattade och underbetalda svenskar bara har råd att semestra i lågkostnadsländer med tveksamt styrelseskick. Kom igen! I Sharm-el-Sheik är det bara fulla ryssar och svenskar, hur kan det komma sig?

Visionären sa...

Tittade bara som hastigast in för att ge dig ett tips om hur man kan skriva kritiskt om SD utan att fjantig som du tenderar bli. Läs vad Johan Ingerö skriver på sin blogg idag om "Att klämmas mellan Åkesson och Weiderud" och begrunda.
Kanske finns där ngt du kan ta lärdom av och som gör dig lite vassare än att hålla på att fjanta om fortkörningsböter.

V