2008/07/05

STOCKHOLM BRINNER...


Det började med en stor rökplym i fjärran, någonstans bortanför Nacka Forum. Vi satt i bilen och naturligtvis ville ungarna att vi skulle styra bilutflykten åt det hållet när de anade att det brann, annars var ju Farsta Centrum målet... Men snälla som vi var styrde vi österut, förbi Nacka och över Skurubron. I höjd vid avfarten till Orminge låg röken tät över motorvägen varför vi körde av just där. Hela Orminges öststatsliknande centrum var dolt i rök, en skola strax bakom stod i lågor. Vi tog oss runt polisens avspärrningar och fick en bra bild över brasan.

Det verkar sitta i generna, men det där med utryckningsfordon och bränder ligger mina söner varmt om hjärtat, så varmt att jag kontrollräknar tändstickorna varje kväll för att se om det kan finnas en pyromanisk ådra som kan ta över hos någon av dom...

Det har brunnit lite här och där i staden under dagen och kvällen med personskador på söder, en balkong på Kungsholmen och ett museum på Djurgården nu till kvällen. Just nu är Stockholm avlövat på räddningsfordon, jag tror att en större brasa till skulle kunna få mina kollegor politiker att inse att besparingar inom räddningstjänsten är ett värdelöst sätt att spara pengar.

Att Biologiska muséet brinner kan ju ur en samhällsekonomisk synvinkel vara bra, eftersom det är en sådan där instution för kultur som attraharerar extremt få besökare varje år och på inget sätt täcker sina egna kostnader. Den cyniske och inte alltid så korrekte Tokmoderaten har uttalat sig, men jag gillar faktiskt Biologiska. Jag tycker faktiskt inte att vi skall elda upp alla muséer med vikande besökssiffror... En vacker byggnad, med fina utställningar skall självklart räddas även om min åsikt är att de intresserade får betala kalaset med inträden och sponsring. Varför ska en skattebetalare som inte har det minsta intresse i ett museum behöva bidra över skattsedeln till dess verksamhet?

Inga kommentarer: