2008/07/03

WIEHE ÄR VÄRRE EN ETT HJON...


Jag hade tänkt försöka lägga mig till med en något mindre bombastisk skrivstil för att ge alla, även mina hackkycklingar, möjlighet att njuta av sommaren. Men när jag ser en gammelkommunist grina ut i morgontidningarna om hur fel fildelning är så måste jag reagera.

Att Mikael Wiehe gärna skulle leva kvar i något som påminner om Sovjetunionen under 30-talet, Kamphuchea under senare delen av 70-talet eller dagens Cuba eller Nordkorea är väl ingen nyhet. Sällan har väl en "artist" tagit så tydligt parti för diktatur och förtryck som Wiehe och hans framlidne vapendragare Björn Afzelius.

Kampen mot fildelning kan man se som en kamp för censur, för förtryck och mot frihet. Inte konstigt då att Wiehe gapar. Wiehe skriver att fildelningen gör artister till hjon, själv är jag hellre ett hjon än en kommunist! Självklart skall artister kunna överleva på sitt arbete, men hitta då nya vägar. Den som utvecklas, hittar nya vägar vinner oftast. I Wiehes värld skulle stenkakan vara så långt i utveckling som musiken skulle tillåtas vidareutvecklas... Själv har jag allt som Depeche Mode släppt på CD och DVD, inga nedladdade alster där inte. Jag älskar ju gruppen, stöttar dom i vått och torrt och vill ha hela kollektionen i bokhyllan. Nedladdningar är ju tråkiga på det sättet, att de bara finns i datorn eller på en inspelningsbar CD-skiva. Jag vill ha klass, jag känner för mina idoler...

Att det sedan skulle finnas någon som vill ladda ner Mikael Wiehes alster, den bräkande skånskan, det kommunistiska budskapet och den den svenska varianten av den sjungande revolutionen tycker jag är osannolikt. Förvisso är jag uppväxt i ett hem där mina stackars barnöron terroriserades med Röda Bönor, Wiehe och Afzelius, Nationalteatern och annat socialistiskt nonsens, men mina föräldrar har fått en mer nyanserad musiksmak på gamla dagar tack och lov. Är det månne de tidiga årens akustiska tortyr som får mig att bli närmast rabiat när jag ser Wiehe?

För övrigt tycker jag att Ebba Grön gör "Staten och Kapitalet" 1000 gånger bättre än Wiehe, den gamla stalinisten. Fart och fläkt är alltid rätt...

1 kommentar:

Mattias Lönnqvist sa...

Inte dissa Nationalteatern nu. Jag menar en grupp med texter av typen:

Livet är en fest
Håll med om det, folk och fä
Och om livet är pest
Fyllan värmer bäst


och

Speedy Gonzales, Speedy Gonzales
du tänder väl på, du tänder väl på
och tänker att Herre det kunde vart värre
ändå så lägg av med att blaja och ta dej en
brajja, brajja


och

En september eftermiddag lägger man sej i Allén
Och man tänder liten braja, gottar sej i solens sken
Men du vet, skvallerbytta bingbång, slickar alla skålar
Ett tu tre är bängen där och trålar
Och torskar du finns ingen förmildrande omständighet


och

Thinnertrasan vandrar mellan husen
Thinnertrasan tänder alla ljusen
Thinnertrasan tar mig
Till ett annat land
Där jag kan vara en höghus baby
Säga till tjejen att, mabye...
Så kan vi segla på molnen tillsammans
Come on my darling
Vi glömmer allt annat


så kan man ju inte annat än älska dem :)

Vi körde mycket nationalteatern på våra fester när jag var hälften så gammal som nu. Tycker fortfarande att de kan vara värda att spela ibland (däremot har jag dem bara på LP vilket begränsar mina spelmöjligheter)