2009/05/17

EN TÖNT, EN FIOL, EN NATIONALDAG...

Det är inte ofta ni kommer få se mig hylla Norge och norrmännen men i natt kan man väl inte låta bli. För trots att jag stör mig på den fånigt leende tönten som står där med sin fiol och ser så löjligt lycklig ut som bara Ola Norman kan göra när det går åt uruselt för "söte bror", trots att de trallande körsångerskornas trallande och verdervärdiga rörelsemönster retar gallfeber på mig och trots att jag aldrig unnar Norge några framgångar överhuvudtaget så måste jag erkänna - i dag var den lilla ruttna nationen på andra sidan fjället bara bäst! Att samla röster i massor från hela Europa är stort, närmast osannolikt och en bragd i den tävling där kompisröstandet annars är en närmast helig tradition.

Så har vi då vår svenska operakvinna Melena som gapade på så gott hon kunde, dock utan att väcka några andra känslor än empati bland TV-tittarna runt om vår kontinent. För alldeles oavsett vad SVT:s hjärntvättade kommentatorer än tycker så är den svenska insatsen återigen ett gigantiskt fiasko, helt djävla värdelöst och rent ut sagt pinsamt. Många var vi som trodde att det kanske skulle bli något bra av Melena och tjutandet men så ibelv det ju inte, i år heller... Under ledning av Christer Björkman har Sverige, denna före detta stormakt i Melodifestivalhistorien, reducerats till en driftkucku. Vi skulle kanske ha skickat Caroline af Ugglas ändå? Hon såg ju iallafall töntigare ut än norrbaggen med fiolen, eller vad skall vi ta oss till för att slippa skämmas kommande år?

Nåväl, medan norrmännen får hybris och glädjer sig åt sin egen storhet och söte brors svaghet så sitter iallafall jag och är nöjd över att jag är halv-est. Mitt andra hemland kommer före Sverige, trots att de estniska skönheterna sjunger på sitt obegripliga modersmål medan Melena använder båda världsspråken engelska och franska... Kom nu inte och säg att det inte är ett svenskt praktfiasko, för det är det när man kommer på plats 21 av 25!

Mitt absoluta favoritbidrag i Melodifestivalhistorien är Lettlands bidrag år 2000 "My Star" med Brainstorm, och den låten vill jag tillägna Kommunstyrelsens Ordförande i Sundbyberg Helene Hellmark Knutsson. Se och njut...Grattis Norge, och ha den äran på Ert 17:e Maj. Själv vill jag bara gå och lägga mig efter en tung dag...

Länkar: AB1, AB2, AB3, Expr1, Expr2, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, DN1, DN2, DN3

1 kommentar:

Maggen sa...

Norge var bara bäst. Om Sverige skickat det bidrag som överglänset allt annat i den svenska upplagan så hade vi säkerligen hamnat på topp 20 i alla fall. Alcazar är nämligen ett band som håller inte bara i Sverige utan även i övriga Europa. Tyvärr Fredrik ditt favobidrag Snälla Snälla hade inte ens klarat topp 39:-)