2009/05/05

GEORG-IGEN...?


Att som ett litet land, med en hyfsat självständig fri vilja, råka vara granne med en stormakt som alltmer utvecklas i en totalitär riktning har aldrig varit speciellt kul... Om man rent historiskt tittar bakåt i tiden så sysslade alla diktaturer under 30-talet med just att kuva små grannar som man inte ansåg ha något existensberättigande - något som senare utlöste det andra världskriget när flatheten tog slut i samband med nazi-Tysklands och kommunist-Sovjet delade broderligt på Polen. Tyskarna hade innan "befriat" såväl Österrike och Tjeckoslovakien från sin suveränitet medan det röda Sovjet hade berövat baltstaterna dess oberoende och tagit en rejäl munsbit av det rumänska territoriet. Italien och Il Duce hade mäktat med att gasbomba Abessinien med sina spjutkrigare och en albansk kung med en handfull soldater till underkastelse...

Italien och Tyskland har i dag gjort upp med sin historia, och ingen skulle väl i sin vildaste fantasi få för sig att dessa länder skulle invadera sina grannar. Med Sovjetunionens efterföljare Ryssland är situationen en helt annan, här hyllas Stalin öppet och han är närmast att betrakta som en nationalhjälte igen trots att han var Hitlers jämlika i konsten att döda sina medmänniskor. Ryssland av i dag blandar sig alla sina grannars inre angelägenheter utan att blinka...

Flyttar Estland en bronsstaty föreställande en ockupant så inringas den estniska ambassaden i Moskva av tokiga ungdomar ur Putins svar på de 12 apornas armé. Därefter slår man ut hela Estlands förmåga att kommunicera via internet i en samordnad och välorkestrerad attack från KGB:s arvtagares FSB:s lokaler. Estland, Lettland och Litauen har tack och lov hunnit bli medlemmar i såväl NATO som EU - i annat fall hade nog militära provokationer och en av Moskva uppmuntrad resning bland landets ryssar mycket väl kunna göra stt Sverige haft en riktig oroshärd knappt 15 mil från Gotland.

Georgien däremot har varken medlemskap i NATO eller EU, och där gick det som det gick. När georgierna till slut tröttnat på provokationer från de två utbrytarrepublikerna Sydossetien samt Abkhazien och gick till motanfall så spelade man Putin i händerna. Ryssar välde in i utbrytarrepublikerna och slog hårt och skoningslöst till mot de georgiska förband som inget annat försökte göra än att säkra landets internationellt erkända gränser. Ett litet land, med en ny försvarsmakt mötte sitt öde mot vältränade och numerärt överlägsna ryska enheter. Georgien fick se de två utbrytarrepublikerna bli lydstater åt Ryssland, "stater" som i dag är beroende av ryssarnas hjälp i allt man tar för sig. Den ryska militära närvaron är påtaglig och den används fortfarande som maktmedel mot georgiernas fria vilja.

Häromveckan sade Ryssland klart och tydligt ifrån när NATO avsåg hålla en övning i Georgien, med det georgiska styrets och folkets goda vilja. Ryssland gillar inte sånt... Och nu kom uppföljningen - ett myteri i ett georgiskt pansarförband med största sannolikhet planerat och iscensatt från just Moskva. Nu stoppades detta i sin linda, och Georgien försöker tappert kämpa vidare som den självständiga stat man är, med sin obehagliga granne i norr...

Sverige som nation bör fortsätta att dra slutsatser av att den ryska politiken ligger fast - en politik som borde ge omvärlden déjà-vu-känslor från det Kalla Krigets decennier. I Sverige skönmålar vi fortfarande Ryssland och landets ambitioner in i absurdum även om en viss tillnyktring har skett. När Sverige talar om hur vi stärker landets försvarsförmåga mot just Ryssland och dess nyupptäckta stormaktsambitioner med 8 eller 12 bataljoner så är vi så fel ute... Det handlar om att ha en anpassningsbar gard som räcker till för att verkställa de stora ord som statsministern brukar ta upp vid sina regeringsdeklarationer om att Sverige skall hjälpa våra grannar när det blåser upp. Då räcker varken 8 eller 12 bataljoner, de räcker inte till för att försvara Sverige ens mot ett mindre nålsticksangrepp. Faktum är att våra löften inte ens är värda pappret som talet är skrivet på... Lär av historien, det är det minsta man kan begära.

Länkar: SvD1, SvD2, DN

3 kommentarer:

Anton sa...

Hej igen!

Du har kört fast dig i okunnig, fullkomligt värdelös Rysslandretorik. Georgien började bomba en civil stad först, det är ett faktum. Tur att Ryssland var där! Annars hade det bombningarna lett till ännu ett inbördeskrig.

På tal om deja vu så börjar lastbilar med kvinno- och barnlik påminna oss om ett litet land i sydost-asien, eller hur? Det är lite mer krut i det än i en påstådd spam-attack, eller hur?

___
Lastbilslaster med barn- och kvinnolik

Uppemot 150 afghanska civila dödades i amerikansk bombattack mot talibaner.

Internationella Rödakorskommittén (ICRC) bekräftade på onsdagen uppgifterna om att amerikanska bombangrepp mot talibaner krävt "dussintals" civila dödsoffer, däribland många barn och kvinnor.
___

Tokmoderaten sa...

Hej Anton!

Trevligt att du ville titta in igen!

Jaha, attacken mot Sydossetiens huvudort provocerades alltså inte fram av månader av attacker mot georgisk militär, polis och civila?

Och mig veterligen så dog de civila i Afghanistan pga att Talibanerna använde dessa aom mänskliga sköldar. Men oavsett vad som låg bakom alla civila offer så anser jag självklart att varje dödad civilist i Afghanistan motverkar USA:s och Världsamfundets mål att skapa ett tryggt och demokratiskt Afganistan. För det måste man ha folket med sig, det får man inte genom att boma bröllopsfester eller mänskliga sköldar. Där har du rätt...

Anton sa...

Kul att vara tillbaka!

Det är inte lätt att förlikas med sitt förflutna. T.o.m. Obama som annars gjort ett ypperligt jobb att ställa till rätta ordningen efter Bush vill hellre se framåt än att ställa till rätta de som beordrat tortyr av "terrorister". De finns de i Ryssland som saknar Stalin. Och de i Tyskland som skriker Hitler. Och de i Ryssland som också skriker Hitler! Kort sagt - idioter som dock inte leder politiken. Ingen, jag upprepar, ingen av de ledande politikerna i dagens Ryssland försvarar Stalin.

Läs det här istället för att ödsla tid på svensk skitmedia. Det finns betydligt mer nyanserade och klarsynta skildringar är Winarski.
http://www.ersatz.se/lasprov/lasprov_babtjenko2.pdf