2009/05/13

MALENA, MELENA OCH DEN RÖDA ARMÉN... REVIDERAT


Det var en chansning, det var det verkligen. Att låta vår moderata EU-kandidat Järkeborns hårfagre pojkvän trolla fram en pop-opera så speciell att till och med de forna COMECON-länderna skulle få för sig att rösta på kapitalisterna från norr... Och det lyckades han med, så här långt iallafall.

Men är det verkligen gräddan av svensk musik vi skickar ut i vår omvärld för att pinka in vårt musikaliska revir? Nej, alls icke. Skulle vi måhända ha plågat våra europeiska systrar och bröder med Caroline af Ugglas? Kan vi övertala Per Gessle eller Robyn att ställa upp för landet nästa år? Eller skall vi för en gångs skull skicka ett verkligt kvalitetsbidrag signerat Jocke Berg och framfört av Eskilstunas stolthet Kent? Jag röstar för det sista alternativet...

I fjol så föll vi hårt för att många i vår omvärld undrade om Charlotte Perrelli var en verklig kvinna eller ifall det var en synnerligen misslyckad transa som sjöng för Sverige. Många undrade så pass länge, och så pass mycket att man glömde bort låten "hon/han/det" sjöng och helt sonika fick vi inga röster. En kollegas släktingar från Chile var fullt och fast övertygade om att det verkligen var en misslyckad transa. Och i år, så skickar vi Malena till Moskva. Återigen kommer små frön av nyfikenhet spridas över vår kontinent...

När man tittar på Malena så tänker iallafall jag: Oj, vilka muskler, oj vilken pondus och oj vilken kvinna med oj vilken röst! Hon ser ju lite manhaftig ut, själv skulle jag vilja ha hennes armar och överkropp - brösten har jag redan fått... Men snacket lär väl gå om henne med i omvärlden, kan en kvinna vara så manhaftig? Själv anser jag att Malena varje sekund, varje minut, varje timme, varje dag och varje vecka året om slår Charlotte Perrelli med hästlängder. Hon både sjunger bättre och ser f-n så mycket bättre ut. Perrelli ser jag fram emot att möta välspacklad i Spökhuset på Grönan någon gång under sommaren, hon skrämmer slag på mina barn och skrämda barn brukar vara lugna barn.

Så till "showen" från Moskva. Vedervärdigt undermåliga artister i strida strömmar följdes av Röda Arméns manskör, dansande kossacker, en MIG-31 i skumplast (som av en händelse ett av de flygplan som flitigt kränker georgiskt luftrum...) samt en rosa stridsvagn med röda draperier hängande ovanför. När mellanakten påbörjades så trodde jag först att det kanske, kanske skulle utvecklas till något humoristiskt men ack nej - det har utvecklades till ett ultranationalistiskt "blow-job", helt sjukt och helt ovärdigt bästa sändningstid på TV. När man borde sitta och fundera på vilka melodier som var minst usla så tänkte man istället på sommar-OS 1936 i Berlin, det senaste tillfället i världshistorien när en nations rikshybris nådde dessa oanade höjder.

Georgien bör vara glada att man blev uteslutna och slapp åka till ett land där de krigiska traditionerna manifesterades fullt ut på en sådan fredlig tillställning som en melodifestival. Och de stackars georgierna blev uteslutna för att man med lite fantasi kunde få deras låt-titel att andas ett visst mått av kritik mot värdnationens ledare. Det var för politiskt, men att låta stridsvagnar, gapande soldater och ett stridsflygplan i skumplast vars förebild bombat georgiska flyktingar var enligt Svante Stockselius och hans EBU helt i sin ordning. Det är ju inte utan att man känner att Tingeling-driften faktiskt låg helt rätt itiden, det var det äkta Ryssland som Dorsin och hans Grotesco-gäng visade upp i vår final. Ryssland - ett land utan vett, sans och god smak!

Slutligen så hade jag mina sympatier hos Armeniens Inga och Anus, vilket härligt par...

Länkar: SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, DN1, DN2, AB1, AB2, Expr1, Expr2

6 kommentarer:

Joachim Holmqwist - Din konservativa röst! sa...

Ha ha ha ha - ja att ryska ambassaden blev småputta på vår parodi kan väl knappast lastas parodiörerna...? Snacka om självparodi...

Inga och Anus... Käckt artistnamn för övrigt.

Månne Bert-stj... är intresserad att ge ut deras fullängdare...

Unknown sa...

Det är första gången jag läser denna blogg men jag bara måste kommentera alla dina dumheter.

1) Det var Georgien som startade kriget i Sydossetien och det var Georgien som stod för dödandet av civila. Mytbildningen kring kriget i Sydossetien beskrivs väl av frilandsjournalisten Mark Ames... http://exiledonline.com/how-to-screw-up-a-war-story-the-new-york-times-at-work/

2) Du kan förstås tolka stridsflygplan i skumplast hur du vill. Men din jämförelse med OS 1936 är ju oerhört smaklös. Jag tror faktiskt inte Hitler hade gillat Stukabombare i skumplast på sin OS-invigning. Vi andra uppfattar faktiskt Rysslands Eurivisionshow som kul och humoristisk. Har du funderat på att ryssarna kanske driver med DINA fördomar om Ryssland (och du verkar ha väldigt många).

3) Jag är också moderat men det gör mig väldigt besviken att se hur du öser ur dig trams om Ryssland som du uppenbarligen inte kan något om. Ryssland är ett av Europas stora framtidsländer och bygger en kapitalistisk framgångssaga efter att ha lidit under kommunism under hela 1900-talet. Det är dags att du börjar ta reda på vad som händer där innan du uttalar dig.

4) När du nu liksom din patetiske idol Carl Bildt är inne på spåret att Ryssland är ett nazistiskt land, har du funderat på vilket land det var som tog Hitler ur matchen? Tips-- det var inte Sverige!

Tokmoderaten sa...

Hej Carl,

Vad trevligt att just Du vet hur "Vi andra uppfattar...".

Själv har jag talat med tjecker, ungrare och balter som har helt andra uppfattningar om den ryska humorn. De minns stridsvagnar som kördes av folk som såg ut som körsångarna, det såg förvisso inga rosa stridsvagnar eller stridsflygplan i skumplats men de minns det som det var igår.

Jag tycker humor är viktigt, jag tycker Ryssland inte visade något som var roligt i sitt envetna hyllande av den röda armén och det Sovjetsystem som du påstår att man gjort upp med. Tänk om Tyskarna vinner i Moskva på lördag, skulle hakkors-flaggor i taket och en plywood-STUKA bredvid, en neongrön Panther på scenen samt en samling skränande gubbar ur någon SS-divisions fyllekör vara kul?

Sovjet och den röda armén bidrog starkt till att krossa Hitlers tyranni, men man ersatte det med en lika fruktansvärd terror i de områden man "befriat".

Och så länge skolbarnen i Moskva eller Kaliningrad får lära sig att Stalin var en hjälte, en landsfader så kan jag inte dela dina åsikter om att Ryssland är på rätt väg. Visst, det är bättre än Sovjettidens terrorvälde men det verkar ju vara det som är Putins Nirvana och målsättning som den gamle KGB-agent han de-facto är.

Unknown sa...

Jag anser mig inte veta vad "vi andra uppfattar". Det enda jag menar är att du har feltolkat vad showen handlade om. Det är inte alla som fattar vad t.ex. Borat skojar om heller. Det finns humor som inte alla förstår och uppskattar.

Ryssarna har (liksom de flesta nationer) all rätt att vara patriotiska och stolta över sitt land och sin armé som modigt och osjälviskt försvarat dem både under WWII och senare. Tiotals miljoner ryska soldater (ja, de såg faktiskt också ut som körsångarna fast de var yngre!) gav sitt liv, inte bara för Ryssland utan också för att Europa skulle slippa nazismen, samtidigt som Sverige krökte rygg för Hitler. Det var farföräldrar till dagens ryssar som offrade sig för landet. Varför kulle den yngre generationen inte har rätt att få hylla sina förfäder och få vara tacksamma för att de inte lever under Hitler?

Jag försvarar inte på något sätt vad Sovjetunionen gjorde i Östeuropa 1956, 1968, 1981 etc. Du måste dock i konsekvensens namn också fördöma USA:s ingripanden i Latinamerika och i Mellanöstern under de senaste 50 åren.

Vad gäller den ryska historien så är det riktigt att den skrivs om på ett för Ryssland/Sovjetunionen mer positivt sätt. Detta kan ifrågasättas men det är något de flesta av världens länder med undantag för Tyskland ägnar sig åt. Det är t.ex. osannolikt att fransmännen och engelsmännen på allvar skulle ifrågasätta sitt koloniala barbari i Afrika och Asien i sina egna historieböcker. Historieundervisningen i Tjeckien, Ungern och Baltikum innehåller mycket lite om den egna befolkningens deltagande i judeutrotningen under WWII. Nationella identiter bygger ofta på självförhärligande och förnekelse av de mörka sidorna i historien. Du har ingen rätt att döma ut Ryssland som ett sämre exempel i denna fråga än "tjecker, ungrare och balter".

Slutligen till det viktigaste frågan :-) vad händer om Tyskland vinner Eurovisionen? Jag tycker det skulle vara coolt om tyskarna vågade driva med sig själv och slänga upp en plywood-STUKA bredvid en neongrön Panther på scenen. Vad gäller ditt babbel om "hakkors-flaggor i taket" så vet jag inte vad du snackar om för det fanns inga hammare och skäror på den ryska showen. Rött har alltid varit en rysk nationalfärg (hört talas om "Röda Torget"?). Och "skränande gubbar ur en SS-fyllekör"... tja återigen säger det mer om din totalt vrickade världsuppfattning än om Röda Armékören som är en av världens bästa manskörer.

Klart slut.

Filipp sa...

Håller fullständigt med Carl och är besviken på Moderaterna som släppte in så pinnsamma och trångsynta typer som dig Fredrik under sina vingar. Om du bryr dig om Moderaterna så bör du nog plocka bort symbolen, den får inte direkt positiv reklam av dina grundlösa uttalanden.

Sofia. sa...

Jag förstår inte varför det snackas så mkt historia - det går bra att skämta om historiska händelser, visst(?)! Det är bara o se på hur verkligheten ser ut idag och vad som sker i praktiken: invasionen i Georgien, krigen i Tjetjenien, mordet på Anna Politkovskaja etc etc. Såren har ännu inte läkt och det är kanske bara en tidsfråga innan vapnen kommer till användning igen... Ryssland är helt fel ute när de försöker skämta om vapen i och med att det faktiskt är dagens (inte fördomar) syn på Ryssland i många forna Sovjetstater IDAG!