2009/05/26

LANDSORGANISATIONEN & BAATH-PARTIET...?


Många stora ledare som lever under en hotbild har ju skaffat sig dubbelgångare, personer som är lika ledaren till utseendet, till talet och beteendemässigt. En av orsakerna är ju att locka attentatsmän, fiender eller media i fel riktning och att klara sig oavsett vilka illdåd man kan tänkas råka ut för, en annan orsak kan vara att dölja att man är sjuk eller inkapabel att för tillfället leda landet eller rörelsen.

Nordkoreas kärnvapentokige despot Kim Jong-Il lär ha en handfull kortväxta och snarlika koreaner som dubbelgångare. Dessa lär ha använts flitigt när Kim Jong-Il enligt uppgift hade en hjärnblödning för ett tag sedan. Vi kan ju inte ens vara säkra på att det är just Kim Jong-Il som är trigger-happy i Nordkorea just nu, det kan ju vara någon vettvilling som agerar istället för den fredsälskande mästerregissören dessa dagar.

Saddam Hussein, Iraks före detta envåldshärskare som levde föga glamoröst i en jordhåla sina sista dagar i frihet avrättades ju av den nya Irakiska regeringen, eller var det verkligen Saddam? Saddam hade ju en liten armé av dubbelgångare som dansade i uniform på gatorna, som lockade oppositionella lönnmördare i fällor och som levde gott på sin likhet med just Saddam. Kanske var det en av dessa som hängdes inför mobilkamerorna...? Vem vet?

Nu har denna variant av politiska maskerader nått Sverige och nu handlar det inte om Baathpartiet eller det nordkoreanska kommunistpartiet - det handlar om den socialdemokratiska stödorganisation LO, lika effektivt maskerat till fackföreningsrörelse som Saddams dubbelgångare under åren maskerats till just Saddam. LO:s ledare Wanja Lundby-Wedin har ju varit i blåsväder hela våren, hotbilder har dessvärre seglat upp och allt kvinnan tar för sig blir bara fel. Enligt ryktena skall Mona Sahlin och Ibrahim Baylan dammsugit rörelsen på kvinnor med ett Wanja-likt utseende och fått dessa att flytta in i samma fastighet som Wanja eller i närliggande bostäder. Alla har sedan erbjudits arbeten på LO-Borgen vid Norra Bantorget, och står man vid Mäster Palm runt 16-tiden kan man se hur ett dussintal Wanjor lämnar borgen...

Det var en av dessa dubbelgångare som Expressen sprang på, en snarlik kopia men utan någon som helst mediaträning. Expressen blev blåsta, men tidningen anar nog snart att det är toppen av ett isberg man fotograferade i mörkret utan Wanjas bostad. Det finns fler, det finns så många att det inte är några som helst problem att hantera en övermäktig mängd styrelseuppdrag och samtidigt sitta i det Verkställande Utskottet samt leda sossarnas största stödorganisation, LO. Det som tycktes vara en betungande arbetsbörda för den stackars Wanja hanteras alltså enligt mina högt uppsatta källor av minst 8 Wanjor, varav den verkliga Wanja tycks befinna sig med en kopia av sin man i Italien mest hela tiden.

Efter denna succé sägs det också att Mona Sahlin börjat efterfråga ett antal dubbelgångare som kan ta över lite av ansvaret med att prata dagis-fröken-svenska med journalister, trampa i klaveret och shoppa halsdukar. Det närmaste man kommit så här långt är den tecknade figuren "Butthead" som dock vägrar låta sig användas som dubbelgångare. Jakten går dock vidare och jag kommer den dagen Mona hittat sin dubbelgångare snarast möjligt lägga ut en blogg i ämnet.Länkar: SvD, DN, AB, AB2, Expr1, Expr2, Expr3, Mary

1 kommentar:

Erica Lejonroos sa...

Kanske en programidé för någon av de kommersiella tv-kanalerna, d v s något i stil med "Look like Mona".

Kommer osökt att tänka på min väninna som va på filminspelning av programmet Lingo. Inspelningarna skedde på ett hotell i Stockholm. Hon var ovan att vara med i TV och mycket nervös. Hon gick dessutom vidare ett flertal program. När hon efter några timmars tv-inspelningar begav sig ut från studion möter hon typ 20 Leif "Loket" Olsson. Hon var då helt säker på att hon hade blivit galen. Men får snart att veta att de har en Look like Loket-tävling.

Nu är ju inte sannolikheten särskilt stor att jag skulle delta i någon typ Lingo-tävling - det är jag för trögtänkt för att vara. Men sannolikheten att jag skulle kunna möta en massa Mona-kopior i maktens korridorer - den finns ju faktiskt. Och då om något skulle jag vara säker på att jag blivit spritt språngande galen och skulle begära direktinläggning på psyket.