2009/05/09

ETT RABIAT RYSSLAND?


I dag, medan led efter led av ryska soldater paraderade - under det gamla Sovjet-tyranniets fanor - så öppnade Putins nickedocka, Rysslands formella ledare Medvedev munnen och upprepade det som mäster Vladimir hade lärt honom...

"- Vi försäkrar att varje aggressivt utspel mot våra medborgare kommer att bli besvarad".

Sug på den du som inte betraktar dig som Ryssofob. Förra sommaren så handlade det om innevånare i den suveräna staten Georgien som av Putin fått ryska pass, och som hux-flux blev ryssar. När sedan den georgiska militären slog tillbaka mot separatister, terrorister och rövarband så kom ju Putins och Medvedevs legioner in över den internationellt erkända gränsen för att skydda "sina medborgare".

Det finns ett antal länder i vårt omedelbara närområde där det finns ryska medborgare i drivor, länder som av Moskva ses som fascistoida till sin läggning redan nu - Baltstaterna... De ryska medborgarna i dessa länder kan närhelst Moskva hittat på ett Casus Belli påräkna sig ett fantastiskt skydd från det andra hemlandet i Öster.

Jag har ju min släkt i Estland, jag har släktingar i Estland som arbetar i den estniska försvarsmakten och som idag tackar Gud för att Estland liksom grannarna hunnit in i såväl NATO som EU. Samtidigt som man är glad för sitt medlemsskap i dessa säkerhetsbefrämjande organisationer så är en del av den estniska folksjälens största beståndsdel en form av cynism, måhända formad av landets allt annat än lyckliga historia. Kommer de stora länderna i NATO, EU att bry sig om ett litet land med knappt 1.2 miljoner innevånare när gas och olja står på spel? Kommer man starta ett Tredje Världskrig för ett folk på knappa miljonen som borde vara vana vid att styras av en maktgalen despot? Man är osäker, och det är jag faktiskt också...

Men då finns ju den regionala stormakten Sverige, världens goda samvete som lovat att hjälpa till när ofreden drabbar våra grannar. Med vår enorma försvarskraft så kommer vi broderfolken till hjälp, det har ju utlovats i regeringsförklaring efter regeringsförklaring. Att 40% av marinen är på väg till Somalia är ju inget som oroar, och att armén behöver ett år på sig att sätta sina fåtaliga bataljoner på krigsfot oroar inte heller ty vi har ju flygvapnet... Ett flygvapen utan fungeramde stridsledning och med minimal flygtid för våra piloter. Ofreden i vårt närområde står inte bankar på Narvas stadsport idag, eller i morgon - men den kan komma fortare än vad vi tror. Se på Georgien bara.

Ett land som lovar saker måste ha täckning för det man lovar, men Sverige ljuger sina grannar rakt i ansiktet. Vi lovar ett stöd som inte finns, vi lovar något bara för att vi efter 200 år i fred tror att ofreden aldrig kommer tillbaka till Sverige igen. Själv anser jag att en basal kurs i hur Sverige genomled det senaste världskriget som Europas driftkucku, vindflöjel och mest lättpåverkade land borde vara obligatorisk läsning för de ministrar som beslutar hur vårt försvar skall se ut, hur det skall organiseras och vilka medel man får sig tilldelade. Den dagen vi förstår att vi inte kommer att få den tid vi behöver till anpassning när det börja blåsa upp, den dagen kanske vi tar vår egen och våra grannars säkerhet på allvar igen.

"- Vi försäkrar att varje aggressivt utspel mot våra medborgare kommer att bli besvarad" sa Medvedev i dag medan trupperna paraderade förbi. Gäller det också en rysk fiskare som grips av gotländsk polis för fylla, gäller det ett gäng ryssar anställda av ett lettiskt byggföretag som får den svenska fackmobben efter sig - ja, då lever även vi i Sverige farligt... Och, ja - jag är ryssofob!

Länkar: DN1, DN2, DN3, SvD1, SvD2, AB

5 kommentarer:

Henrik sa...

Ja Ryssofob är du, vilket är lika irrationellt som de flesta andra fobier. Som tur är så erkänner du det i alla fall.

Du verkar inte ha följt den Georgiska konflikten så noga. Men om du studerat närmre så skulle du ha sett att det var Georgien som invaderade de sedan början av nittiotalet de facto självständiga staterna Sydossetien och Abkhazien. Abkhazien till exempel var en separat republik i Sovjetunionen varefter Stalin (också han Georgier) placerade den under Georgiens SSR styre. Efter Sovjetunionens fall så hävdade de självständighet efter krig med Georgien.

Saakashvili började sedan hejdlöst beskjuta Tskhinvali med MLRS system då många civila fick styka med, och attackerade även de Ryska fredsbevarande styrkornas högkvarter (som tillsammans med Georgien har mandat att bevara freden i området), totalt oprovocerat och utan förvarning.

Inget land skulle se det som något annat än en krigshandling som kräver åtgärder. Ryssland agerade relativt återhållsamt då de tog kontrollen över dessa områden och tryckte ut de Georgiska styrkorna. Du hoppades säkert på att de skulle annexera Tblisi och avsätta Saakashvili, vilket de hade kunnat, men det var aldrig deras mål (tro det eller ej).

Saakashvili är verkligen en clown och jag hoppas att det Georgiska folket kan hitta en stabilare och fredligare ledare som kan föra dialog och samarbeta med Ryssland som grannar. Det förtjänar de.

Med ditt rysshat kommer du naturligtvis inte lyssna på något motargument, men jag är så less på all ryssfobi som fortfarande finns i Sverige, så jag skriver detta i alla fall. Kanske någon annan kan se igenom den mediabild av Ryssland som presenteras här i Sverige.

Tokmoderaten sa...

Jag lyssnar, men jag hör ingenting som får mig att bli fri från mina fobier tyvärr Henrik.

Men tack för DIN verklighetsuppfattning.

Winston sa...

Ja ryssofob är du, vilket är ett rationellt kognitivt behavioristiskt beteende som alla andra fobier. Jag lyssnar och jag hör någonting som får mig att stärka mina fobier.
Gud bevare Sverige och Tokmoderaten!

MVH
Carl Winston Jr XII

Winston sa...

När jag läser din blogg, får det mig att tänka på Sveaborg och dess svekfulla och landsförädiska öde. Jag kan endast hålla med dig, allt annat vore att stryka örnen längs med fjädrarna. Viket påminner mig om dagens försvarspolitik och cirkus centern där de som uppträder inte bara är svärd- och eldslukare utan även tar mycket annat i munnen.
För ska det vara, så ska der vara äkta vara.

MVH
Winston Jr VI

marcus sa...

KAMRAT HENRIK!!! TACK FÖR ATT DU STÖDJER OSS I DENNA(VÅR) SAK!!! KOM UPP TILL AMBASSADEN SÅ BJUDER VI DIG PÅ VODKA OCH STÖRROM I BASTUN!!!