2009/07/09

ATT SPOTTA STORMAKTEN I ANSIKTET

Kim Jong-Il firar den lyckade Cyberattacken mot ärkefienderna.

Det har hänt förut, men då var det mitt andra hemland Estland som blev angripet av den ett antal hackers som med mycket möda kunde spåras till Ryssland, Moskva och högkvarteret för säkerhetstjänsten och KGB:s arvtagare FSB. Andra angrepp kunde spåras till Nashi, Putins egen fan-club för unga nationalister. Angreppet på Estland var inte fysiskt, det var ett angrepp på det lilla landets infrastruktur på nätet. Site efter site i Estland slogs ut på löpande band, det var omöjligt att logga in på den estniska regeringens hemsida, på de olika departementens, på den estniska försvarsmaktens och på många andra sidor.

Estland stod under några dagar still, det var ett verkligt Cyberkrig och orsaken var att esterna haft mage att i centrala Tallinn, i hjärtat av sitt eget land, helt på eget bevåg flytta på en staty föreställandes en ockupant ur den Röda Armén, och detta utan att konsultera de forna herrarna i Kreml. Året var 2007...

Det hände även i fallet Georgien, och då i kombination med det väpnade anfallet varför cyberattackerna mot just Georgien fick ringa uppmärksamhet, men Ryssland visade sig ha en god förmåga att enkelt och effektivt slå mot vårt nya informationssamhälle, mot våra nätverk.

Alltsedan Obama blev president i USA har den historiska presidenten rest världen över för att bli allas kompis. Castro, Chavez, Khaddaffi, Ahmabinejad, Medvedev och Putin - alla har fått lite kritik, dock inlindad i den mjukaste sydstatsbomull man kan tänka sig. Obama har rest världen över och "slickat röv" så till den milda grad att tyranniet i Pyongyang helt har tappat respekten för världens "enda" stormakt. Kim Kong-Il tror sig veta att vad han än tar sig för så kommer USA under Obama stå handfallet, apatiskt och inte lyfta ett finger.

På närmast daglig basis så skickar nordkoreanerna ut sina missiler i Japanska sjön i form av robot-tester, man har provsprängt ytterligare kärnvapen och trappat upp sin propagande mot grannen i söder, Japan och USA. Reaktionerna från USA är intetsägande och svaga, och det är inte utan att man ibland längtar tillbaks till stolpskottet Bush. Eller kan man få önska sig en ny, bättre och mer hårdför president...?Och som klimax verkar det nu som att regimen i Pyongyang bestämde sig för att celebrera USA på nationaldagen den 4 juli med en välplanerad, välgenomförd och hånfull cyberattack. Det är en spottloska i ansiktet på USA, en spottloska som luktar sten, grus och gräs - Nordkoreas nationalrätt när risskörden uteblivit eller hjälpsändningarna till kärnvapenmakten stoppats.

Obama är för många hopp om framtiden, hopp om fred och en bättre värld och det är väl fantastiskt men när också tyranner, despoter och förtryckare får samma framtidstro så har väl den nya riktning som USA:s nya administration har tagit fått landet att köra rakt ut i perferin?

Slutligen, Sverige då? Vad har vi för möjligheter att skydda oss mot cyberattacker? Tror ni på att det finns något försvar överhuvudtaget mot sånt i vårt redan avrustade land? Knappast, kan man jävlas rejält med USA kan man knäcka konungariket. Redan idag så har NATO i det drabbade landet Estland skapat något som har fått det klargörande namnet "Küberkaitse Kompetentsikeskus" eller "Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence" för de som inte förstår estniska. Kan man inte heller engelska ber jag att få glänsa med mina estniska kunskaper och rakt av översätta den estniska benämningen till svenska: CyberkrigsKompetensmarknad.

En bra idé, något som visar att man gemensamt kan göra något som är för resurskrävande för enskilda länder. Just därför bör även vi i Sverige fundera på om ensam är stark eller ifall inte det kommer behövas ett mer intimt samarbete med meningsfränder i närtid för att stärka vår säkerthet? Sverige in i NATO - Här och Nu!

Länkar: SvD, SvD2, DN, AB, Expr

1 kommentar:

Jzzzzzuz sa...

Sverige in i NATO? Vi är redan USA's lilla nickedocka och en del i den nya tidens rom/babylon - västvärlden.