2009/07/02

GASLEDNINGEN, GOTLAND OCH RIKETS SÄKERHET...

Den där gasledningen på Östersjöns botten, den är jag emot å det skarpaste. Huvudskälet till mitt motstånd är att länderna kring Östersjön med en rysk gasledning på bottnen av ett redan sargat innanhav definitivt kommer att bli en del av den nyimperialistiska ryska intressesfären i den här delen av världen. En rysk gasledning som de facto är en modern variant av Molotov/Ribbentrop-pakten om än inte med de aggressiva intentionerna lika tydliga...

Med tanke på att vi i Sverige dessutom irrat bort oss själva, vår försvarsförmåga och ett klartänkt analyserande av omvärldssituationen och hotbilder i ett töcken av rena önskedrömmar och en närmast sjuklig form av naivitet så står ju Konungadömet där om några år, med byxorna nere och utan förmåga att ens höja rösten mot den stora grannen i öster.

Nu kommer det väl aldrig bli så att detta ömkliga, lilla land sätter ner foten av just säkerhetspolitiska skäl, utan om vår regering säger "Njet" och "Nein" så kommer man hänvisa till miljöskäl - ett skäl att säga nej som väger lika tungt som de säkerhetspolitiska aspekterna. Östersjön är redan idag ett tragiskt minne av det hav som mina morföräldrar tillsammans med min nyfödda mor och hennes storesyster flydde över när ryssen återigen marscherade in i Estland för att befria landet från nazismen och den esternas rätt att styra över sitt eget land.

En havsbotten full med tunnor med kemiska stridsmedel som senapsgas, minor skall nu röras upp för den här gasledningens skull. Ett hav som en varm sommar utvecklas till en äckel-grön sörja räddas inte av att man exploaterar den mer. Varför kan man inte dra den över land? Det finns absolut ingenting alls som får mig att tycka att en gasledning passar bättre på Östersjöns botten än genom till exempel Baltikum...

Men då kommer ryssarna med sitt förakt mot alla de folk som hade vett nog att lämna Ryssland och den sönderfallande Sovjetunionen för att istället bygga sig en egen framtid. På samma sätt som man nu från ryskt håll gång på gång tjafsar med vitryssar och ukrainare om de ledningar som passerar dessa länder, på samma sätt skulle man behöva tjafsa med ester, letter och litauer.

Man misstror de som sökt frihet, och bara den ryska ilskan över ett försvunnet imperium och den sjukliga förföljelsemanin sätter stopp för det enda vettiga - nämligen att dra gasledningen på landbacken istället för i svensk ekonomisk zon någon mil ut från den östgotländska metropolen Slite med sitt fantastiska systembolag. Men se det passar sig inte och nu vill ryssen dra ledningen genom våra vatten istället. Sjukt...

Byggs ledningen blir Östersjön och de länder som har en strand till detta hav per automatik rysk intressesfär, på samma sätt som Georgiens alla delar är rysk intressesfär, precis som Ukraina och Vitryssland är rysk intressesfär - områden där Putins näsa ständigt skall blötläggas i var och varannan fråga. Vi kommer få se en markant ökning av rysk militär aktivitet i detta område, vi kommer få Östersjöflottan segla omkring som aldrig förr. Mitt i allt detta ligger vår vackra ö Gotland, som en gång hade ett försvar värt namnet med 35.000 soldater krigsplacerade på ön.

Idag, när hotbilden är på väg att förändras och när den militära aktiviteten kan nå oanade höjder runt den gotländska kusten så sitter vi med några hundra hemvärnsgubbar på Gotland.

Några få, frivilliga och tappra män och kvinnor som vet att hemlandet övergett dom för länge sedan och att varje hopp om undsättning i kristider är lika osannolika som att det gutiska bondeuppbådet skull fått hjälp från Stockholm när den danske kungen Valdemar Atterdag i princip dödade varje vapenför gotländsk pojke, kille, man och gubbe som inte kunde söka skydd innanför ringmuren. Och när nu Sverige ser vad som är på väg att hända, ja då skickar Tolgfors ut 14 stridsvagnar till Gotland - utan besättningar, utan understöd och utan vett eller sans.

Sålunda, Nej till Gasledningen genom Östersjön men Ja till en ständig, stark svensk militär närvaro på vår viktigaste utpost i Östersjön - där och nu!

Länkar: AB

1 kommentar:

Unknown sa...

Den svenska slappheten över denna Gasledning är verkligen skrämmande!