2009/07/02

GAMMALT OCH RUTTET vs NYTT OCH FRÄSCHT...


När man någon gång sätter sig ner för att läsa historieböckerna om sisådär 50 till 100 år så kommer man nog kunna läsa att den 4 april 2003 var den dagen då det tidigare så stolta flygbolaget SAS inledde sin plågosamma dödskamp.

Just den 4 april 2003 beslutade det irländska lågprisbolaget Ryanair att öppna en bas på Skavsta flygplats och SAS hädangång var därmed oundviklig. Förvisso så slogs inte Ryanair och SAS på samma marknader just då, men allteftersom tiderna förändrats har folk varit villiga att ge upp sin undermåliga föda, sin fastställda flygstol och de gamla nuckorna som försöker vara flygvärdinnor på just SAS för något nytt, något fräscht och något som är så extremt mycket billigare än det gamla flygbolaget SAS - folk har börjat flyga till och från Stockholm via Nyköping och Skavsta in en utsträckning som nu får SAS att börja förblöda...

För medan SAS drar in linje efter linje, sänker personalens löner och sparkar andra, återkommer med närmast månatliga krispaket så har Ryanair expanderat, utökat och satsat. Visst har Ryanair en mindre vinst nu än innan lågkonjunkturen men man har ju trots allt fortfarande en vinst. Den som eventuellt skulle kunna komma ihåg när SAS senast visade gröna siffror i bokslutet är med största sannolikhet så pass åldersdement att det minnet ändå inte kan kommas ihåg eller ens formuleras.

Man får inte samma service ombord på Ryanair, det erkännes. Man får springa som en galen gnu över plattan på Skavsta får att få 6 platser tillsammans åt min galna familj eftersom man inte har några förbokade platser, det erkänner jag också och skulle olyckan vara framme så har man inte mycket till back-up från Ryanair heller - men det bör man ha uppmärksammat när man läste det finstilta i samband med den bokning då man såg till att hela familjen om 6 personer kom fram och tillbaka till Girona och Costa Brava för lite drygt 2200 kronor...

Valfrihet kallas det visst för. Jag betalar hellre lite och reser som med en landsvägsbuss i ett sprillans nytt flygplan än betalar multum och tvingas på halvljummen, äcklig mat av en gammal tant som försöker se ut som modell på ett gammalt härke till flygplan. Men alla tycker ju inte som jag, och det är väl därför flygbolag som KLM och Lufthansa går hyfsat, och SAS sprattlar vidare i sina dödsryckningar.

Nu är det pajkastning mellan det gamla och döende och det unga och vitala. Man tjafsar om hur många flygningar som är försenade och hur detta redovisas. För mig spelar det liksom mindre roll, eftersom man alltid 15 minuter efter landning på Skavsta redan svängt upp E4:an norrut vid lasarettet i Nyköping. På Arlanda hade man inte ens hunnit fram till bagagebanden, än mindre tagit sig till parkeringen eller bussen - det går på ett ut mellan Arlanda och Skavsta trots att det skiljer nästan 7 mil mellan flygplatserna och centrala Stockholm.

SAS presschef Härenstam d.y kallar Ryanair för "luftfartens pajasar" och det är svårt att säga emot, titta bara på det underbara filmklippet nedan med Ryanairs VD Michael O'Leary. men hellre än pajas, som har kul, tjänar pengar och förstår sig på har marknadsekonomin fungerar än en sur, tvär gammal kärring som bara gnäller och aldrig får ordning på sin stickning. Ryanair må vara pajasar, men SAS är är döende och enbart patetiska.Som ni säkert har förstått så tillhör jag Ryanairs beundrare, men allt är inte bra ens med Ryanair. Jag blev faktiskt lite tyken när just Ryanair avgiftsbelagde en handling man måste göra, nämligen att check-in online. Det är ju ett måste at checka in, och något man måste göra för att få flyga bör inte avgiftsbeläggas - inte ens med 50 kronor. Man kan ju välja om man kliva på planet först, om man vill ha med sig mer handbagaget och då är en avgift OK. men att betala extra för något man är nödd och tvungen till, det är lågt. Rätta till Ryanair, lägg på 50 kronor per biljett istället och låt mig slippa betala för något jag inte ens med bästa vilja kan undvika.

Men inget är ju så bra att det inte kan bli bättre, men när Ryanair börjar flyga till USA från Skavsta - ja, då måste väl Nirvana vara nära för lågprisflygaren?

Länkar: AB

Inga kommentarer: