2010/06/12

SIERSKAN MAUD OCH DE SOCIALA MEDIERNA


Jag kan inte förneka att jag högst motvilligt drog på smilbanden litegrann igår eftermiddag när jag jag såg hur blogg efter blogg i det röda laget föll in i flödet och lyfte frågan om Mauds förmåga att se in i framtiden. Inte för att jag på något sätt sympatiserar med nätrötternas Mosa Maud-kampanj, men det var faktiskt rätt kul skrivet.

Texten på sossarnas dyngspridare "Alliansfritt Sverige" lyder som följer:

"Intervjun börjar såhär:

När Maud Olofsson var tretton år kunde hon ligga i sin säng på kvällarna hemma på gården Högbyn utanför Örnsköldsvik och oroa sig. Sällan över djuren i ladugården eller över saker som hon önskade men familjen inte hade råd med. Nej, hon oroade sig över ozonskiktet.

– Jag kunde vara otroligt orolig. Jag tyckte att vi levde bra och skyddat, men så insåg jag att det fanns något därute som hotade och förstörde.

Detta är otroligt intressant. Olofsson är nämligen född 1955. Hon var 13 år 1968.

Den första vetenskapliga rapporten om att klor-fluor-kol-föreningar (CFCs) som fanns i exempelvis hårspray hade en inverkan på ozonlagret kom 1974. De första nationella besluten för att stoppa det kom 1976. Ozonhålet - som verkligen startade debatten - upptäcktes 1985. Att människan över huvud taget hade en påverkan på ozonhålet diskuterades först i amerikanska vetenskapskretsar på 70-talet.

Förutom i den lilla gården Högbyn, där den trettonåriga Maud Olofsson låg vaken om nätterna. Och inte undra på det - hon var ett halvt decennium före amerikanska elitforskare med att ha uppdagat problemen med människans inverkan ozonlagret."

Förutom att jag fått fixa till Alliansfritts Anders Utbults text lite, han är ursäktad efter sin långa exil i Kanada, med felstavningar på klour-flor-kol... samt ett missat på mellan inverkan och ozonlagret så var det faktiskt grävande bloggande när det är som bäst, eller...

Sosseriets sociala medier fick på lördagen först med Expressen på noterna och lite senare på eftermiddagen även SvD. Det var enbart de sociala medierna, bloggarna på vänsterkanten, som faktiskt grävde fram nyheten som får Maud att framstå som i bästa fall som en sierska av rang, i normala fall lätt förvirrad eller i sämsta fall en kvinna som svävar på sanningen när hon beskriver sitt eget liv och engagemang.

Den som från och med nu kan ställa sig upp och skrika ut att de sociala medierna minsann inte kommer att spela någon framträdande roll i den kommande valrörelsen skulle jag vilja ta ett snack med. Tydligt är det iallafall att det är Centerpartiet som sosseriet i allmänhet och nätrötterna i synnerhet skjuter in sig på i sin ambition att vinna valet. Vad firma Olofsson och Flanking förmår svara upp med återstår att se, men något måste man göra och det illa kvickt...

För att då återgå till Maud och hennes profetior sex år innan de lärda i forskarleden såg vad som var på gång. Det kan inte vara lätt att vara Maud, vad hon än säger så är sossarna framme och hånar henne eller sår rätt stora frön av tvivel om hennes vandel. Jag väljer att tro det bästa om Maud, hon är ju en del av den Allians som jag vill se styra Sverige även efter den 19 september - jag väljer att tro på att Maud som 13-åring faktiskt såg miljöförstöringen som en kommande katastrof och där även ozonskiktets tjocklek var föremål för grubblerierna.

Maud såg in i framtiden, hon såg de problem som komma skulle och oroade sig. Jag är självklart glad att vi i regeringen har en kvinna med de förmågorna, bättre att hon är hos oss än hos de tarvliga sossarna - Nostradamus, Saida och nu Maud.

Slutligen kan jag konstatera att det är tur att Maud lever i vår upplysta tid och inte under den senare delen av 1600-talet. Då hade det kanske kunnat gå så illa att häxjakten hade tagit sig ända in i det där sovrummet på gården i Högbyn...

Länkar: SvD, Expr, DN
Bloggar: Alliansfritt, Peter Högberg, Krassman, Westerholm, Moberg ger bloggdrevet flera ansikten - alla med ambitionen att sparka på Centern och Maud...

5 kommentarer:

Krassman sa...

@Antonsson
Bra skrivet, till en början i alla fall ;-). På tal om att skrika att sociala media inte kommer att spela någon framträdande roll, läs detta:

http://norrteljetidning.se/nyheter/ledare/1.860819-sociala-medier-avgor-inte-valet

Mitt svar finner du på min blogg på tidningen....

ua sa...

Och de beklagar sig över mosa-mona-"kampanjen"??!!
Hur var det där nu med att kasta sten i glashus??

Danni sa...

Fast nu stavas det ju faktiskt "fluor". Ska du rätta folks stavfel så gör du klokt i att rätta dem rätt.

Incidenten i sig påminner mig ganska starkt om Ohlyckans Nacka-incident, som han fick ta en hel del flak för.

Tokmoderaten sa...

Tack Danni, jag fixar per omgående!

Hemlige sa...

Varje gång Maude öppnar munnen så kommer det ju en lögn, då är det ju bara naturligt att allt hon numera säger kontrolleras noga.