2010/09/24

FLORIDA FÖR 10 ÅR SEDAN - SVERIGE IDAG...


Det var 10 år sedan som många av oss svenskar satt framför TV-apparaterna och följde nyhetsrapporteringen från det amerikanska presidentvalet och då i synnerhet hur valet fungerade i delstaten Florida. Det tycktes vara ett dåligt skämt, röster räknades om och ingen blev klokare av det. Röster som tidigare klassats som ogiltiga blev plötsligt giltiga och sedan ogiltiga igen, allt var ett kaos och vi i landet med det perfekta valsystemet satt och häpnade över hur det kunde bli så tokigt...

Till slut blev det George W Bush istället för Al Gore, det krävdes att USA:s Högsta Domstol stoppade en omräkning som Floridas Högsta Domstol hade klubbat igenom och allt som hände på vägen gav det amerikanska valsystemet ett dåligt rykte som man gott kan ha. Men vi i Sverige, vi satt där och trodde att vårt eget system var fulländat och perfekt men ack vad vi bedrog oss. För några dagar sedan så dog tilltron till vår förmåga att hålla rättvisa val hos många, många väljare.

Dagligen så kommer det nya uppgifter fram i mediabruset, uppgifter som talar om borttappade röster, om röster som aldrig fick avges och ett kaos som kommer i spåren av ett alldeles för jämnt val. Men nu är det som det är, alla röster har kontrollräknats och mandaten i Riksdagen fastställda och bitterheten över att vi i Alliansen inte fick en skön majoritet att falla tillbaka på gör att det fortfarande är svårt för mig att komma förbi känslan av uppgivenhet. Trots att vår huvudmotståndare misslyckades på ett som de aldrig lyckats med tidigare och trots att vi Moderater aldrig har gjort ett bättre val är känslan som plågar mig en känsla av tomhet. Varför blev det såhär? Varför kunde inte några röster här och några förtidsröster där ha landat lite annorlunda...?

Kanske är det dessa känslor som gör att jag deppar ihop över Monas valskola i Vivalla, över att man på OK/Q8 i Leksand hittar 1000 förtidsröster som inte räknats, över att det som skulle vara en demokratisk högtidsstund betraktas som ett kaos. Vi som brinner för att vår demokrati skall fungera friktionsfritt borde gemensamt sörja i denna stund, ty hade vi ett riktigt bra valdeltagande i det här valet så borde det som nu uppdagas få många väljare att börja misstro ett system som aldrig kallats kaotiskt tidigare.

År 2000 var det Florida som lämnade en äcklig bismak när man smakade på namnet tillsammans med orden demokrati och val - år 2010 så är det faktiskt Sverige som smakar dåligt. I år så är det Sverige och vårt valsystem som omvärlden sitter och skakar på huvudet åt...

Länkar: Expr1, Expr2, AB1, AB2, AB3, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, DN1, DN2, DN3, DN4
Bloggar: Hell-man,

1 kommentar:

Anonym sa...

Men det är ju hemskt att det fortfarande finns röster, s.k. papperslappar, som hittas här och där, på respektabla röstinrättningar som OK/Q8, och vem vet, på ICA och COOP, ja kanske till och med hos den lokale tobakshandlaren som tar hand om paket- och systembolagsverksamheten i obygden. Och dessa röster kunde kanske ha avgjort valet i en mer positiv riktning - hemskt!

Att ett sånt system kan fallera då det fungerat prickfritt i snart hundra år är anmärkningsvärt. Det är väl ändå tur att vi inte hade internetröstning, för då hade verkligen röster kunnat tappas bort. Ja, som banktransaktioner och deklarationer som man alltid spänt sitter och väntar på för att se om de lyckas eller inte.

Ja, det är ju just den mänskliga noggrannheten och den här manuella hanteringen av papperslappar som borgar för att inget tappas bort eller blir fel. Så låt oss fortsätta på det här viset i hundra år till, så kanske vi optimerar fram ett helt felfritt system med papperslappar.