2010/09/20

GÄSTBLOGG: JOHNNY MUNKHAMMAR - "OHLY BLIR MER EXTREM"


Dagen efter valet så är jag glad att Johnny Munkhammar, min alldeles egen favorit-gute, är vänlig nog att författa ett gästblogginlägg medan min egen skalle återhämtar sig från en fylla som orsakades av både glädje och sorg, förhoppningar och förtvivlan.

Så varsågoda, Tokmoderaten presenterar stolt Johnny Munkhammar!

Moderaterna gjorde sitt bästa val någonsin och Alliansen fick inte bara förnyat utan faktiskt förstärkt förtroende av väljarna. Det är verkligen värt att fira. Å andra sidan drar det faktum att Sverigedemokraterna kom in riksdagen ned glädjen. Att det var så nära egen majoritet för Alliansen, men inte tycks kunna bli det ens när allt är färdigräknat på onsdag tillhör också smolket i bägaren.

Nu sitter ju regeringen kvar till dess att de rödgröna och Sverigedemokraterna gör gemensam sak mot den. Man får hoppas att en sådan koalition är helt osannolik. Men landet måste styras och allt måste förstås göras för att det ska ske utan Sverigedemokraternas inflytande. Lars Ohly talade väl när han på Vänsterpartiets valvaka kritiserade Sverigedemokraterna, men sedan gick han vidare:

”Men det är ju också så att den politiska höger som inte bygger på främlingsfientlighet och rasism också har stärkt sina positioner, som det verkar. Det gör ju naturligtvis att vi nu får börja fundera över strategier för framtiden. Vi vill inte bli ett land där välfärden blir en plånboksfråga, där privatiseringarna fortsätter okontrollerat, där utförsäljningarna accelererar. Vi måste nu bygga utomparlamentariska rörelser för att förhindra en sådan politisk utveckling. Det är vår främsta uppgift, det är det vi ska arbeta med!”

Detta är anmärkningsvärt. Vänstern förlorade valet. Då tar man kampen till gatorna. De accepterar inte väljarnas beslut och tänker därför ta till andra metoder. Frågan är om de nu tänker understödja mer eller mindre autonoma extremgrupper som ska föra kampen på gatorna. Ska vi få mer vandalisering och våld av grupper som liknar Attac, Reclaim the Streets och AFA?

Lars Ohlys oförmåga att välja mellan förtryckets Iran och demokratins Israel har avfärdats som irrelevant. Hans otaliga hyllningar till kommunismen likaså. Men nu talar han faktiskt om framtiden, om hur man inte accepterar demokratin. Vänsterpartiet tycks alltså bli än mer extremt än det redan är.

Johnny Munkhammar

Fotografiet ovan är för övrigt förtjänstfullt fotograferat av Per Hagwall och föreställer två av moderaternas skarpaste hjärnor i samspråk om bröstpumpar...

Länkar: SvD1, SvD2, SvD3, DN1, DN2, Expr1, Expr2, AB1, AB2

4 kommentarer:

Erik Rune sa...

Upplysningsvis: utomparlamentariska rörelser kan handla om mycket. Till exempel alla de politiska ungdomsförbunden, privat företagande, media, internet. Utomparlamentarisk verksamhet är inte samma sak som våld.

Lars Hultman sa...

"...där privatiseringarna fortsätter okontrollerat"
Vad menar Ohly med det? Jag reagerade när han sa det på TV igår.
Privatiseringar sker väl knappast okontrollerat? Vart vill han komma med att fabulera jämt och ständigt.

Wiseman sa...

Ohly imponerad starkt när han tog fajten med Åkesson genom att vägra sätta sig i samma sminkrum. Det är handlingskraft, eller inte? Vad händer härnäst? Ska Ohly vägra sitta i plenisalen om Åkesson sitter där? Ska han kolla i matsalen i Riksdagshuset vad Åkesson har valt så att han inte väljer samma?

Dags att växa upp och inse att politik bäst bedrivs demokratiskt - d v s att man talar med varandra och med fakta och retorik bryter ner den andres argument.

David S F sa...

Politiska organisationer som inte har representanter i riksdagen är tydligen odemokratiska enligt Munkhammar. Ren idioti.